logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy watomierz wtyczkowy typu Ingrid zlicza energię oddawaną do sieci (inverter do gniazdka)?

kawerrtoip 24 Maj 2025 17:38 498 15
  • #1 21558935
    kawerrtoip
    Poziom 4  
    Licznik z wtyczką i gniazdem, czy mierzy w obu kierunkach?

Wiem, że dziwne pytanie...
    Mam mały inverter Ingrid (taki do wtyczki).
    Chciałem sprawdzić, ile faktycznie produkuje.
    Chciałem montować rozdzielkę z licznikiem i wpadłem na pomysł, że do szybkiego testu można by podłączyć do takiej wtyczki z licznikiem...
    Coś jak w linku poniżej...
    https://allegro.pl/oferta/precyzyjny-licznik-...adu-energii-miernik-elektroniczny-13147139216

Tylko że jakby w drugim kierunku potrzebuję...
    1) czy nie zjaram miernika,
    2) czy coś pokaże, czy zero... No bo przecież minus raczej nie...

AI: Jaki dokładnie model tego watomierza Ingrid masz na myśli (albo podeślij link do specyfikacji/aukcji)?
    Tego typu (wtyczkowy)
    AI: Próbowałeś już podłączyć inwerter przez ten watomierz, czy dopiero planujesz? Jeśli tak, to co się stało – coś pokazał, pojawił się błąd, czy nic się nie wydarzyło?
    Nie podłączyłem jeszcze, nie chcę go spalić...
  • #2 21558982
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    kawerrtoip napisał:
    czy mierzy w obu kierunkach?
    Nie. Gdyby mierzył, byłoby to wyraźnie zapisane w specyfikacji, wręcz wyróżnione i podkreślone jako wybitna zaleta.
    A skoro nie ma o tym ani słowa, to ta funkcja nie jest dostępna.
  • #3 21558989
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 697
    Ja myślę, że mierzy ale oczywiście nie rozróżni energii oddanej od pobranej.
  • #4 21559002
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    TvWidget napisał:
    nie rozróżni energii oddanej od pobranej
    To chyba jeszcze gorzej jeśli energię oddaną policzy jako pobraną. Oddasz za darmo ileś kWh i jeszcze za nie zapłacisz. Biznes stulecia...;)
  • #5 21559373
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Komu zapłaci według wskazania swojego własnego licznika wtyczkowego? Zapłaci jeżeli energia popłynie poza dom, do sieci i licznik rozliczeniowy operatora sieci ją w ten sposób policzy, ale wcale nie musi tak być.
  • #6 21559676
    kawerrtoip
    Poziom 4  
    >>21559002
    Ale to właśnie do tego miernika byłby wpięty tylko ten mikroinwerter. Więc tam nie będzie pobranej...>>21559002

Dodano po 2 [minuty]:

>>21559373
    Chodzi tylko o sprawdzenie (wewnętrznie), czy i ile produkuje inwerter... Nikomu nie będę tego liczył...
  • #7 21559822
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    kawerrtoip napisał:
    Chodzi tylko o sprawdzenie (wewnętrznie), czy i ile produkuje inwerter...

Watomierz będzie wskazywał gdy do niego będzie podłączone obciążenie i to z dużym prawdopodobieństwem, ze ta część instalacji będzie odseparowana od sieci elektroenergetycznej, ale poeksperymentować można. Poza tym nie wskaże produkcji z falownika na pusto, chyba że będzie na tyle czuły i zarejestruje swój pobór, bo każde z takich urządzeń, a nawet liczników pobierają jakąś energię, żeby mogły działać. Wiele gniazdkowych watomierzy nie rejestruje poboru poniżej 1W.
  • #8 21559957
    kawerrtoip
    Poziom 4  
    >>21559822
    Dziękuję za wszystkie opinie.
    Dla wyjaśnienia:
    mam podpięte 4 panele 245 W do mikroinwertera (takiego do gniazdka). Ten inwerter podłączyłem wtyczką oryginalną do gniazda 230 V (zgodnie z instrukcją tego mikroinwertera). Niestety nie ma on żadnej opcji kontroli (WiFi/Bluetooth/wyświetlacz). Zamiast montować rozdzielnię i w niej licznik, i z niej wyprowadzić przewody do gniazda, chciałem uprościć sobie, podpinając pomiędzy wtyczkę a gniazdo taki wtyczkowy miernik z wyświetlaczem.
    Poza tym mam klasyczną instalację 15 kW, więc nic się nie stanie, jak troszkę więcej poleci do sieci...
    Po prostu zastanawiam się, czy warto te cztery panele podłączać (są w innym miejscu, pełnią funkcję ścianki na siatce), stąd chciałem sprawdzić, czy faktycznie ten inwerter 1 kW rzeczywiście daje tyle... czy może nie...

Wnioskuję, że będę musiał sprawdzić na żywo, czy taki pomiar zadziała. Jak się spali miernik, to trudno (mam gdzieś jakiś starszy), a jeśli spali się, to podłączę klasyczny podlicznik na szynę TH.
  • #9 21560111
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    kawerrtoip napisał:
    nic się nie stanie jak troszkę więcej poleci do sieci ...

Jeżeli licznik nie jest dwukierunkowy, czyli przystosowany do współpracy z PV, to oddana energia do sieci będzie policzona jako pobór, co w efekcie znajdzie odzwierciedlenie na fakturze.
    Link
  • #10 21560355
    kawerrtoip
    Poziom 4  
    >>21560111 No przecież opisałem sytuację... Pytanie nie ma nic wspólnego ze zliczaniem oddawania do sieci energetycznej... Z uwagi na specyfikę tego inwertera, musi być połączony, ale chodzi o część wewnętrzną instalacji (po mojej stronie sieci)...
    Ile produkuje... (Jak i po ile wychodzi na zewnątrz, tu jest nieistotne).
    Licznik gniazdkowy nie służy do rozliczania energii z operatorem... Jest to podlicznik... Chodziło tylko o to, czy naliczy, ile przez niego przeleciało w drugą stronę (tylko z inwertera), czy wybuchnie!
    Jak się wnerwi, to wymienię kierunek wtyczki... Bo już wymiekam po tych tłumaczeniach...
  • #11 21560361
    TvWidget
    Poziom 39  
    Licznik wtyczkowy ma bardzo prostą konstrukcję. Mierzy on często chwilową wartość prądu i napięcia. Mnoży te dwie wartości i odpowiednio sumuje.
    Moim zdaniem dla mocy czynnej nie ma znaczenia w jakim kierunku włączony. Co najwyżej doda lub nie doda do mierzonej energii tą jaką zużywa na własne potrzeby.
  • #12 21560372
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    kawerrtoip napisał:
    Pytanie nie ma nic wspólnego ze zliczaniem

Ma znaczenie, bo podłączony inwerter do instalacji będzie produkował energię, której niewykorzystana część będzie przesłana do sieci przechodząc przez licznik. Licznik jednokierunkowy zarejestruje energię oddaną do sieci jako pobraną. Rozumiem, że ci to nie przeszkadza i chętnie zapłacisz za wyprodukowaną przez siebie energię zakładowi energetycznemu. Jeżeli chcesz uniknąć opłat, to musi być wydzielony obwód, czyli off-grid.
  • #13 21561864
    kawerrtoip
    Poziom 4  
    >>21560372
    TvWiget ma rację.
    Co do faktów, to również masz rację. Tyle że Twoja opinia, tak jak poprzednie, nie w temacie ...

Dodano po 4 [minuty]:

>>21560361
    Racja!
    Niestety wcześniejsze opinie nie były zbyt precyzyjne, więc musiałem po prostu sprawdzić.
    Nie wybuchło, działa. Nie wiem, czy w stu procentach właściwie (bo coś trochę mało pokazuje), ale może to właśnie taki kiepski jest ten inverter i tylko tyle produkuje...
    W związku z ustawieniem paneli (inna funkcja główna, wytwarzanie to tylko dodatek), oczekiwałem produkcji około 700 W. Tymczasem pokazuje 330–340 W...
    No ale to już tylko obserwacje.
    W każdym razie zamykam temat.
    A podsumowując moje pytanie: sam sobie odpowiem: tak, licznik wtyczkowy mierzy przepływ w drugą stronę.
    Czy watomierz wtyczkowy typu Ingrid zlicza energię oddawaną do sieci (inverter do gniazdka)?
  • #14 21561911
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2903
    Nie odzywałem się bo spodziewałem się tego typu wskazań miernika, tzn że będzie wskazywał ale błędnie. Potwierdziłeś moje przypuszczenia. Nie znam budowy tego miernika ani innych tego typu. Jak możesz to otwórz miernik i zrób zdjęcia środka. Może coś uda się wykombinować aby wskazania się zmieniły. Chyba wiem czemu on wskazuje coś innego niż się spodziewasz.
  • #15 21561918
    TvWidget
    Poziom 39  
    Powyłączaj w domu co się da aby pobór prądu był niewielki i stabilny. Zaobserwuj na liczniku ZE o ile zmienia się pobór mocy po podłączeniu inwertera.
  • #16 21562215
    kawerrtoip
    Poziom 4  
    >>21561911
    A to mnie zaintrygowało...
    Już miałem się poddać i uznać, że ten inwerter nie warto podłączać...
    Ale skoro twierdzisz, że to może jednak tylko wskazania... To nie będę się bawił w rozkręcanie...
    Tylko podłączę ten klasyczny licznik na listwę w skrzynce i wyprowadzę gniazdo ze skrzynki...
    Skoro temat robi się ciekawy, to nie zamykam.
    Dam znać po podłączeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości pomiaru energii elektrycznej przez wtyczkowy watomierz Ingrid podłączony do mikroinwertera sieciowego. Standardowe watomierze wtyczkowe tego typu nie są dwukierunkowe i nie rozróżniają energii pobranej od oddanej do sieci, co oznacza, że energia wyprodukowana i przesłana do sieci może być błędnie zliczana jako pobór. W praktyce jednak autor testu podłączył mikroinwerter do watomierza i potwierdził, że urządzenie mierzy przepływ energii w obu kierunkach, choć wskazania mogą być niedokładne i niższe od rzeczywistej produkcji. Wtyczkowy licznik mierzy chwilową moc na podstawie pomiaru prądu i napięcia, ale jego konstrukcja nie jest przystosowana do precyzyjnego rozliczania energii oddanej do sieci. W przypadku instalacji z mikroinwerterem i watomierzem wtyczkowym pomiar może służyć jedynie do orientacyjnej kontroli produkcji energii, a nie do rozliczeń z operatorem. Autor planuje dalsze testy z klasycznym licznikiem podlicznikowym w rozdzielnicy dla dokładniejszego pomiaru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA