logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roger B70-2ML – jak zaprogramować drugi kanał pilota i ustawić fotokomórki?

dudijack 25 Maj 2025 07:48 783 4
REKLAMA
  • #1 21559345
    dudijack
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie.
    Mam 2 problemy z konfiguracją centrali firmy Roger B70-2ML.

1. W instrukcji nie ma wzmianki o konfiguracji pilotów do bramy, aczkolwiek udało mi się je zaprogramować (tylko kanał 1) posiłkując się materiałami z internetu. W jako sposób zaprogramować natomiast (kanał 2) drugi przycisk pilota aby sterował pracą napędu "jako furtka", reasumując otwierał tylko jedno skrzydło?

2.Fotokomórki podłączone w trybie Normal (jako para Master) działają (przecięcie wiązki powoduje ich pracę) aczkolwiek napęd nie reaguje. Czy potrzebna jest jeszcze jakaś dodatkowa konfiguracja?

Dołączam przetłumaczone instrukcje (sterownika,fotokomórek i odbiornika radiowego).

Bardzo prosze o pomoc.
    Załączniki:
    • Sterownik-H93_RX22A l.pdf (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fotokomórka-roger_f4es.pdf (2.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Roger -Centrala-B70-2ML.pdf (2.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21559487
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1033
    dudijack napisał:
    W jako sposób zaprogramować natomiast (kanał 2) drugi przycisk pilota aby sterował pracą napędu "jako furtka"

Najpierw musisz wczytać drugi przycisk pilota jako drugi kanał na odbiorniku (radiu), instrukcja do radia pkt 5.

Następnie sprawdź jak są ustawione parametry 76 i 77 na centrali, 76 poinien być ustawiony na 00, a 77 na 01.
    Parametr A6 wypróbuj z ustawieniem 00 i 01

Natomiast fotokomórki mają zworki, musisz je ustawić zgodnie z instrukcją, a to jak się ma brama zachowywać po przecięciu lini foto ustawiasz w/g parametru 50 i następne, w zależności co będzie Ci odpowiadać.
  • REKLAMA
  • #3 21559799
    dudijack
    Poziom 11  
    Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Dopytam czy ustawienie "defaultowe" (rys.4 instrukcji centralki) może zostać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21559809
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1033
    dudijack napisał:
    Dopytam czy ustawienie "defaultowe" (rys.4 instrukcji centralki) może zostać?

Każda para fotokomórek musi mieć zworki ustawione jednakowo, zauważ że inaczej zworki ma para FT1 i inaczej FT2 i tak ma być, jest to kwestia synchronizacji poszczególnych par fotokomórek.

Natomiast sposób reagowania bramy na przecięcie poszczególnych foto ustawiasz w/g tabeli, parametr 50 i następne.
  • #5 21559875
    dudijack
    Poziom 11  
    Mam tylko jedną pare fotokomórek, więc zapewne pozostaje mi ustawienie parametru 50 i 51. Jeszcze raz dziękuję.
REKLAMA