logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja instalacji antenowej w nowym domu – gniazda TV, przewody, konwerter

aszewczyk107 25 Maj 2025 18:30 483 12
REKLAMA
  • #1 21559936
    aszewczyk107
    Poziom 4  
    Proszę o rozgryzienie instalacji w nowym domu, która już była. W czterech pokojach są takie gniazda
    Podwójne gniazda elektryczne i gniazdo antenowe w białej ramce na szarej ścianie.

Natomiast w suszarni podejrzewam, że też gniazdo od telewizji

Otwarta puszka instalacyjna w ścianie z widocznymi przewodami sieciowymi obok gniazdka elektrycznego.

Natomiast antena wygląda tak, dyndają dwa wypięte przewody - widać u góry na zdjęciu.

Talerz anteny satelitarnej zamontowany na uchwycie pod dachem, z kilkoma luźnymi przewodami obok.

Antena ma jeden konwentom i wchodzą w niego 4 przewody

Zbliżenie na konwerter satelitarny (LNB) z czterema podłączonymi przewodami koncentrycznymi na wysięgniku anteny.

Tak to wygląda z daleka

Antena satelitarna zamocowana pod dachem z widocznymi przewodami wychodzącymi z konwertera, z których dwa są luźne.

Pożyczyłem dekoder i sprawdziłem w jednym z pokoi i działa. Mam rozłożone rusztowanie do anteny, chciałbym je wykorzystać i ewentualnie podpiąć te luźne przewody, ale do czego? Może mi ktoś coś poradzić?
  • REKLAMA
  • #2 21559950
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21559953
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    jerzyp2015 napisał:
    Na zdjęciu nr. 2 to jest skrętka , gniazdo sieci komputerowej.

Po pierwsze nie gniazdo a zarobiona na "czymś" wtyczka, już strzał.
    Koło prawdziwej instalacji skrętkowej to nawet nie leżało.
    Jeśli reszta jest w tej kulturze wykonana, czarno widzę płynną szybką pracę.
  • REKLAMA
  • #4 21559958
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21560083
    aszewczyk107
    Poziom 4  
    Na długim koncentryku sprawdzałem każdy pokój i telewizja z cyfrowego Polsatu działała. Pytanie dotyczy: cóż to za luźne przewody... I najważniejsze, czy będę mógł oglądać telewizję w kilku pokojach, jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 21560113
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21560120
    aszewczyk107
    Poziom 4  
    Jakie to ma znaczenie? Skoro w każdym z pokoi działa, to jest wpięte do konwertera? Czy jak to się nazywa? Konwerter przy antenie ma wpięte 4 przewody. W poprzedniej antenie można było podłączyć maksymalnie 2 przewody. Jakie to ma znaczenie i jak się ma do oglądania telewizji w różnych pokojach na jednym abonamencie.

Dodano po 27 [minutach]:

Może mam dołożyć konwerter na kolejne dwa przewody? Byłoby wtedy 6 wyjść, a mam 4 pokoje...

Dodano po 10 [minutach]:

Wszystko widać na zdjęciu, ale ja nie mam w tym doświadczenia, jestem zwykłym elektrykiem. Widzę, że z konwertera wychodzą 4 przewody. W ścianę wchodzą 4 przewody. U góry rozcięty jest przewód, pytanie dlaczego? Ktoś mi podpowie z doświadczenia?

Dodano po 1 [minucie]:

>>21559950 Wszystko widać na zdjęciu, ale ja nie mam w tym doświadczenia, jestem zwykłym elektrykiem. Widzę, że z konwertera wychodzą 4 przewody. W ścianę wchodzą 4 przewody. U góry rozcięty jest przewód, pytanie dlaczego? Ktoś mi podpowie z doświadczenia?
  • REKLAMA
  • #8 21560199
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 889
    Co nas obchodzi poprzednia antena , miała tylko 2 wyjścia to można podłączyć dwa tunery, obecny ma tylko 4 wyjścia to można podłączyć 4 tunery, jak podłączysz więcej będzie zawsze działało prawidłowo tylko 4 tunery.

Masz określić gdzie biegnie każdy kabel wchodzący do ściany.
    Nie widać gdzie są podłączone i gdzie idą rozłączone kable. Stawiam że to jeden kabel w ścianie rozłączony i tam pewnie była zwrotnica na TV naziemną dołączona.

Na więcej wyjść należy zmienić konwerter np. na Unicable , będzie wszystko na jednym kablu wystarczy rozdzielacz dołożyć przy antenie na istniejące kable + dodatkowe można sobie rozdzielić w domu albo na zewnątrz,
    z kolei dołożenie konwertera octo pozwoli podłączy dodatkowe tunery ale do każdego dodatkowego należy podprowadzić kabel.
  • #9 21560513
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Na moje oko to instalacja tylko SAT a to jedno to Internet.
  • #10 21560540
    aszewczyk107
    Poziom 4  
    >>21560199 Dziękuję za podpowiedź. Teraz już wiem, po co przeciął ten przewód.

Schemat połączenia anteny satelitarnej i naziemnej przez zwrotnicę MM-214 do telewizora i tunera SAT.

Co byś zrobił na moim miejscu w tym przypadku, dołożył tę zwrotnicę i antenę DVB-T? Czy może coś zupełnie innego? Bardzo dziękuję za rozjaśnienie sytuacji
  • #11 21560550
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1141
    Zastanów się, co chcesz oglądać.
  • #12 21560617
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    aszewczyk107 napisał:

Schemat połączenia anteny satelitarnej i naziemnej przez zwrotnicę MM-214 do telewizora i tunera SAT.

Co byś zrobił na moim miejscu w tym przypadku, dołożył tę zwrotnicę i antenę DVB-T? Czy może coś zupełnie innego? Bardzo dziękuję za rozjaśnienie sytuacji

Jak zrobisz jak na tym zdjęciu to będziesz miał w gnieździe RTV/SAT i tak powinno być od początku.
  • #13 21560844
    aszewczyk107
    Poziom 4  
    Poprzedni właściciel powiedział, że miał tam antenę LTE na tym ciętym przewodzie. Czyli jak to połączę, to wszędzie będę miał SAT?

Podsumowanie tematu

✨ W nowym domu zainstalowano instalację antenową z gniazdami TV w czterech pokojach oraz podejrzewanym gniazdem sieciowym w suszarni. Antena satelitarna posiada konwerter z czterema wyjściami, do których podłączone są przewody prowadzące do poszczególnych pomieszczeń. Luźne, odcięte przewody mogą pochodzić ze zwrotnicy lub być pozostałością po wcześniejszej instalacji, np. antenie LTE. Obecna instalacja pozwala na podłączenie maksymalnie czterech tunerów satelitarnych, co umożliwia odbiór telewizji w kilku pokojach na jednym abonamencie. Aby zwiększyć liczbę wyjść, można zastosować konwerter Unicable, który umożliwia przesył sygnału do wielu odbiorników po jednym kablu, lub dołożyć konwerter octo, wymagający jednak osobnego kabla dla każdego dodatkowego tunera. Przecięty przewód prawdopodobnie służył do podłączenia anteny LTE i nie jest częścią instalacji TV. Zaleca się dokładne zlokalizowanie przebiegu przewodów w ścianach, aby poprawnie rozplanować podłączenia. W gniazdach RTV/SAT powinno być możliwe odbieranie sygnału satelitarnego i naziemnego, jeśli instalacja jest odpowiednio skonfigurowana. Ostateczny wybór rozwiązania zależy od potrzeb użytkownika dotyczących odbioru telewizji.
REKLAMA