logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8050 – młynek mieli tylko 4 sekundy, błąd 14 kalibracji

sam202 29 Maj 2025 13:32 360 2
REKLAMA
  • #1 21563769
    sam202
    Poziom 11  
    Witam,
    mam ekspres KRUPS EA8050, który uparcie mieli kawę tylko 4 sekundy.
    Śledząc forum, próbowałem:
    - regulacja grubości mielenia,
    - reset,
    - kalibracja każdorazowo kończy się błędem 14 (usterka kalibracji) - stosowałem wkładki 10–15 mm,
    - młynek czysty - koło nie było ruszane (wymieniłem go nawet na inny z 8010), zachowanie identyczne,
    - brak jakichkolwiek przecieków,
    - przepływomierz czysty,
    - w trybie serwisowym - opcja "młynek 8 s." - młynek mieli 4 sek.
    Wszystko zachowuje się i wygląda poprawnie - jedynie mielenie jest za krótkie - kawa nie nadaje się do picia. Ciastka są cienkie, niezbyt zbite (nic dziwnego - jest jej za mało).
    Straciłem już pomysły - jedyne, co podejrzewam, to błąd oprogramowania, czyli wymiana płyty (GSM0300127 DC-116 94V-0 H 3113 1.4).

Czy ktoś kiedyś miał podobny problem i ma jakieś podpowiedzi?
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były wykonywane jakieś aktualizacje oprogramowania, naprawy elektroniki lub inne ingerencje w płytę główną?
    Nie było.
    AI: Czy poza błędem 14 i krótkim czasem mielenia pojawiają się jeszcze jakieś inne błędy lub nietypowe zachowania ekspresu?
    Nie.
    Załączniki:
    • Krups EA8050 – młynek mieli tylko 4 sekundy, błąd 14 kalibracji image004.jpg (245.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Krups EA8050 – młynek mieli tylko 4 sekundy, błąd 14 kalibracji image001.jpg (102.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21567102
    sam202
    Poziom 11  
    >>21567029
    Dziękuję za odpowiedź.
    Podpięte wszystko, co jest dostępne do podpięcia i jest tak, jak było. Jeśli powinno być coś, czego tam nie ma, to po co te funkcje serwisowe?
    Czy możesz przybliżyć temat czujnika kalibracji, bo niewiele o tym można znaleźć?
REKLAMA