logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego na kostce 2x1,5 mm² w garażu pojawia się napięcie po wyłączeniu światła?

encoder1988 30 Maj 2025 07:33 408 12
REKLAMA
  • #1 21564424
    encoder1988
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Chcę zmienić instalację oświetleniową w garażu.
    W tym celu chcę odkręcić kostkę od przewodu 2x1,5 mm².
    Gdy sprawdzam napięcie na kostce próbnikiem przy włączonym oświetleniu, pokazuje napięcie (świeci się) przy jednej linii.
    I teraz uwaga: przy wyłączonym oświetleniu (przełącznikiem) światło nie świeci się, a napięcie jest... na obydwu liniach (wszystkie cztery śruby w kostce).
    Czy nie powinno być tak, że skoro oświetlenie się nie świeci, to nie powinno być napięcia na kostce? Jak to możliwe, że świetlówka nie świeci się?
    Przewód idzie z kostki bezpośrednio do świetlówki i jest to widoczne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21564427
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4644
    Prawdopodobnie wyłącznik wyłącza nie fazę tylko N, lub wyłącznik do tego obwodu ma podświetlenie.
  • #3 21564432
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Widzę że już zostało wytłumaczone. Ale powiedz jeszcze taka rzecz. W sumie do tego mogłeś sam dojść, wystarczy minimalnie pomyśleć. Jak w takim razie zamierzasz zmieniać instalację nie mając wiedzy ani brak jest logicznego myślenia? Będziesz umiał ją dobrze zrobić? Uprzedzam, parę filmików na YT obejrzałem, internet poczytałem, ale mając wiedzę wiem że nie należy na podstawie internetu robić instalacji.
  • REKLAMA
  • #4 21564459
    encoder1988
    Poziom 6  
    Po prostu chciałem się upewnić, że tak jest, nic nie sugerując. Nie musisz obrażać z powodu braków w logicznym myśleniu.
  • Pomocny post
    #5 21564460
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3725
    stanislaw1954 napisał:
    Prawdopodobnie wyłącznik wyłącza nie fazę tylko N, lub wyłącznik do tego obwodu ma podświetlenie.

Tylko ta pierwsza przyczyna. Gdyby wyłącznik nawet był z podświetleniem, ale odcinał L, to za żarówką byłby potencjał zerowy.
  • #6 21564525
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    encoder1988 napisał:
    Po prostu chciałem się upewnić, że tak jest, nic nie sugerując. Nie musisz obrażać z powodu braków w logicznym myśleniu.

Nie ma się co unosić. Nie nazwałem ciebie głupkiem. Po prostu mając jakąś elementarną wiedzę z elektrotechniki można samemu dojść czemu jest tak a nie inaczej. Skoro nie doszedłeś to znaczy że jej wiedzy akurat nie masz. Tyle i tylko tyle. W innej dziedzinie możliwe jest jesteś super specjalistą.
    Moim skromnym zdaniem to nawet podłączając lampę trzeba myśleć, a skoro tak to robiąc nową instalację trzeba jeszcze bardziej myśleć.
  • REKLAMA
  • #7 21564536
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4644
    balonika3 napisał:
    . Gdyby wyłącznik nawet był z podświetleniem, ale odcinał L, to za żarówką byłby potencjał zerowy.

A czym to było mierzone? Bo nawet woltomierz pokaże więcej niż zero za wyłączonym wyłącznikiem z neonówką. A neonówka na pewno zaświeci.
  • REKLAMA
  • #8 21564543
    encoder1988
    Poziom 6  
    Nie wiem, skąd wyciągasz takie wnioski o unoszeniu, ani o tym, że o coś się pyta, to znaczy, że się czegoś samemu nie domyśla.
    Pisząc "ani brak logicznego myślenia" dałeś dowód, że z myśleniem logicznym to Ty jesteś troszeczkę na bakier. Logicznie byłoby "oraz brak logicznego myślenia" lub "ani logicznego myślenia".
    Zresztą, jak lubisz sobie poubliżać innym i moderatorzy Ci na to pozwalają, daje Ci to jakąś ulgę uskuteczniając takie "passive aggressive", to sobie tak pisz. Im więcej tu się wyładujesz, tym więcej zaoszczędzisz rodzinie.
    Jeśli ktoś ma jeszcze coś merytorycznego do dodania w temacie, a nie na temat, a nie wywodów o autorze wątku, to proszę pisać.

Moderowany przez ArturAVS:

Niestety, kolego, jesteś w błędzie. Moderatorzy czytają i umieją ocenić wiedzę oraz umiejętności pytającego.
    Wskaźnik neonowy to nie jest woltomierz. Z takiego wskaźnika trzeba umieć korzystać i odpowiednio interpretować jego wskazania.

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• Pomocny post
    #9 21564565
    balonika3
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Bo nawet woltomierz pokaże więcej niż zero za wyłączonym wyłącznikiem z neonówką.

Za wyłącznikiem tak, ale za żarówką już nie, bo tam jest już ciągłość do N. Natomiast autor napisał, że napięcie jest na obydwu zaciskach kostki, czyli na L i na N. A to z kolei oznacza, że nie ma ciągłości przewodu N.
  • #10 21564590
    encoder1988
    Poziom 6  
    Zgadza się. Odwrotnie podpięte przewody w puszce, sterowanie w przełączniku za pomocą odcięcia masy (N), a nie fazy (L), przez to po wyłączeniu światła napięcie jest cały czas na całym obwodzie.
    Jak rozumiem, aktualne rozwiązanie nie jest najlepsze i lepsza byłaby sytuacja bez napięcia w obwodzie po wyłączeniu światła.
  • Pomocny post
    #11 21564607
    balonika3
    Poziom 43  
    encoder1988 napisał:
    Jak rozumiem aktualne rozwiązanie nie jest najlepsze i lepsza byłaby sytuacja bez napięcia w obwodzie po wyłączeniu światła

To oczywiste.
  • #12 21565762
    encoder1988
    Poziom 6  
    Pomogło. Instalacja poprawiona. Pomimo mojego braku logicznego myślenia udało się
  • #13 21565957
    balonika3
    Poziom 43  
    No i gitara!

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji oświetleniowej garażu na kostce 2x1,5 mm² pojawia się napięcie na obu przewodach (L i N) po wyłączeniu światła przełącznikiem, mimo że świetlówka nie świeci. Przyczyną jest prawdopodobnie nieprawidłowe podłączenie przewodów, gdzie wyłącznik odcina przewód neutralny (N) zamiast fazowego (L). W efekcie po wyłączeniu światła napięcie pozostaje na całym obwodzie, ponieważ brak jest ciągłości przewodu neutralnego. Podświetlenie wyłącznika nie wpływa na tę sytuację, jeśli wyłącznik odcina fazę. Poprawne podłączenie powinno zapewnić odcięcie fazy, co eliminuje napięcie po wyłączeniu światła. Po poprawieniu instalacji problem zniknął.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA