Mam radio Panasonic SA-PM250, które pewnego dnia nagle przestało działać. Po prostu wyłączyło się.
Więc zajrzałem do środka i sprawdziłem takie rzeczy jak:
- kabel zasilający (działa, napięcie jest na złączu modułu zasilającego)
- bezpiecznik i warystor (pierwszy przewodzi, drugi ma rezystancję kilka MΩ)
- kondensatory całe (jeden nawet mnie "popieścił")
Pytanie teraz co dalej. Skupiłem się póki co na module zasilającym, zdjęcie poniżej.

Myślę teraz sprawdzić, czy napięcie z tego modułu przechodzi dalej. Tylko nie wiem, które piny na tej białej taśmie sprawdzić. Czyli gdzie jest masa, a gdzie jakieś Vcc.
AI: Czy możesz wrzucić zdjęcie tej białej taśmy i złącza na module zasilającym, o których piszesz? Bez tego ciężko będzie wskazać konkretne piny.
Oznaczenie modułu to RJB3735AA.
AI: Masz może dostęp do schematu serwisowego tego modelu albo próbowałeś go znaleźć? Może tam będą opisane te piny.
Nie.
Więc zajrzałem do środka i sprawdziłem takie rzeczy jak:
- kabel zasilający (działa, napięcie jest na złączu modułu zasilającego)
- bezpiecznik i warystor (pierwszy przewodzi, drugi ma rezystancję kilka MΩ)
- kondensatory całe (jeden nawet mnie "popieścił")
Pytanie teraz co dalej. Skupiłem się póki co na module zasilającym, zdjęcie poniżej.
Myślę teraz sprawdzić, czy napięcie z tego modułu przechodzi dalej. Tylko nie wiem, które piny na tej białej taśmie sprawdzić. Czyli gdzie jest masa, a gdzie jakieś Vcc.
AI: Czy możesz wrzucić zdjęcie tej białej taśmy i złącza na module zasilającym, o których piszesz? Bez tego ciężko będzie wskazać konkretne piny.
Oznaczenie modułu to RJB3735AA.
AI: Masz może dostęp do schematu serwisowego tego modelu albo próbowałeś go znaleźć? Może tam będą opisane te piny.
Nie.