logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RS67A8810S9 – zamrażarka ledwo chłodzi, lód przy wentylatorze

rimanov 30 Maj 2025 20:53 444 4
REKLAMA
  • #1 21565146
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Witam wszystkich.
    Zadziało się tak, że znajomy poprosił żebym zerknął mu na lodówkę - Samsung Side-By-Side RS67A8810S9. Lodówka 2 miesiące po gwarancji, no i problem - zamrażarka baaardzo słabo chłodzi w zamrażarce. Zdarzyło się, że wentylator zaczął się nawet tłuc o gromadzący się lód. W załączniku przesyłam zdjęcie, gdzie gromadzi się lód.
    No i pytanie - skąd tam tyle lodu? System No Frost chyba działa, skoro na aluminiowym radiatorze nie ma śladu szronu czy lodu. Czy może być tak, że jest uszkodzony ten czujnik temperatury z żółto-czarnymi kabelkami i niebieską wtyczką, i on zamyka jakiś zawór czy coś, co nie pozwala rozprowadzać się czynnikowi chłodzącemu po całym radiatorze?
    Dodam, że wyświetlacz pokazuje -18 stopni, ale wg termometru włożonego do zamrażarki jest w granicach -4, czasami blisko 0.

Zbliżenie na wewnętrzną część zamrażarki z widocznym nagromadzeniem lodu na rurce miedzianej, obok czujnika temperatury z niebieską wtyczką. Zamrożona część parownika lodówki Samsung, z widocznym nagromadzeniem lodu wokół miedzianej rurki i czujników.

Tabliczka znamionowa lodówki Samsung RS67A8810S9 z danymi technicznymi i oznaczeniami.
  • REKLAMA
  • #2 21565977
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Problem z układem chłodzenia: ubytek czynnika lub problem ze sprężarką, konieczna diagnoza chłodniarza z odpowiednimi narzędziami i wiedzą.
  • REKLAMA
  • #3 21565994
    rimanov
    Poziom 23  
    Ale nie byłoby wtedy żadnego śladu tego ubytku? Gdzieś po ściance np. jakiś zaciek lodowy? No i czy przy ubytku lub uszkodzeniu sprężarki dałby radę tworzyć się lód widoczny na zdjęciu? On był jeszcze na tej czarnej rurce aż do czujnika temperatury, ale odpadł. W lodówce temperatura jest w porządku, jedynie zamrażarka i kostkarka mają problem.
  • REKLAMA
  • #4 21566047
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Napisałem "ubytek czynnika lub problem ze sprężarką".
  • #5 21566068
    rimanov
    Poziom 23  
    Nooo tak, przecież odniosłem się do tego pytając, czy nie byłoby widać tego wycieku (miejsca gdzie ubywa czynnik) czynnika (na filmikach widziałem, że w miejscu wycieku potrafi zrobić się lodowy zaciek), lub czy przy uszkodzeniu/problemie ze sprężarką dałby radę zrobić się tak duży lód, oraz czy wtedy druga strona, czyli lodówka, mogłaby pracować normalnie - bo pracuje normalnie. Wydaje mi się, że logicznie się odniosłem do odpowiedzi w formie powyższych pytań.
    Planuję wymienić czujnik temp. - ten z czarno żółtymi kabelkami. Gdzieś na forach mi się przewinął taki pomysł - z innych lodówek, ale spróbować chyba nie zaszkodzi. Co do serwisu - przez telefon pan serwisant stwierdził, że to powszechny (nie chciał powiedzieć co) problem w tych lodówkach, i on nie będzie się za to brał - dość dziwne, skoro problem powszechny, to i rozwiązania powinny już być także powszechne.
    Stawiałbym jeszcze może na problem z kapilarami, ale to już dla serwisu Samsunga - z racji kosztów na sam koniec, gdy nic innego nie pomoże. Wtedy niech mierzą i sprawdzają ewentualne wycieki etc...
REKLAMA