logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja serwisowa POSNET Thermal XL2 1.01 – reset po wyjęciu baterii RTC

eclipsek 31 Maj 2025 01:12 1059 8
REKLAMA
  • #1 21565358
    eclipsek
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    Szukam instrukcji serwisowej do POSNET Thermal XL2 1.01. Kupiłem to urządzenie za bardzo niską cenę na OLX, niestety trochę namieszałem w systemie (wyciągnąłem baterię RTC). Jeśli ktoś mógłby udostępnić tę instrukcję lub pokierować mnie, jak to naprawić, byłbym bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21565389
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6590
    Jeżeli była po odczycie (raporcie fiskalnym rozliczeniowym) to jest tylko dawcą niektórych części. Możliwe drukowanie tylko raportów czytających z pamięci fiskalnej. Dlatego była taka niska cena.
    Podeślij foto metki.
    Jeżeli wyświetlała komunikat „STAN TYLKO DO ODCZYTU
    Fragment instrukcji opisujący stan „STAN TYLKO DO ODCZYTU” w kasie fiskalnej, na białym tle z niebieskim podświetleniem.
    to jest jak napisałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #3 21565791
    eclipsek
    Poziom 3  
    >>21565389 Tak, dokładnie tak jest. Podczas moich eksperymentów udało mi się sformatować kartę SD, ale potem pojawia się komunikat, że urządzenie działa tylko w trybie do odczytu. Spróbuję rozpuścić ciecz pamięci fiskalnej i wymienić ją na ten sam model. Jeśli to się nie uda, to najwyżej sam pobawię się w stworzenie własnej drukarki termicznej. Dziękuję uprzejmie za pomoc.
  • Pomocny post
    #4 21565792
    DiZMar
    Poziom 43  
    eclipsek napisał:
    Spróbuję rozpuścić ciecz pamięci fiskalnej i wymienić ją na ten sam model.

Drukarka nie przyjmie innej pamięci fiskalnej bez "pomocy" Serwisu Głównego Posnet.
    eclipsek napisał:
    udało mi się sformatować kartę SD,

Kartę SD bez problemu można sformatować też np. w laptopie lub dać nową. To może zrobić użytkownik. Po włożeniu nowej czystej (sformatowanej) kardy SD trzeba ją zainicjować drukarką. W „STAN TYLKO DO ODCZYTU" drukarka nie zainicjuje nowej karty SD.
  • REKLAMA
  • #5 21565797
    eclipsek
    Poziom 3  
    >>21565792 Jestem ciekaw, jak weryfikują pamięć fiskalną, pewnie jest jakiś zapis w niej odnośnie nr seryjnego i trzeba go ustawić do komputera, kasa fiskalna to naprawdę wielka przygoda...
  • REKLAMA
  • #6 21565803
    DiZMar
    Poziom 43  
    eclipsek napisał:
    kasa fiskalna to naprawdę wielka przygoda...

Na co dzień mam z nimi do czynienia prawie 30 lat. Od 1998 roku.
    Przerabiałem wiele różnych przypadków w kasach czasami bardzo ciekawych różnych producentów.
    eclipsek napisał:
    jak weryfikują pamięć fiskalna,

Jest to różnie u różnych producentów. U niektórych jest zerowana płyta główna przez producenta i przyjmuje ona wtedy każdą pamięć fiskalną danego modelu. U niektórych trzeba otrzymać kod który wpisuje się przy parowaniu konkretnej pamięci fiskalnej z płytą główną. U niektórych producentów wystarczy odpowiednia procedura ujawniona serwisom autoryzowanym.
  • #7 21565812
    eclipsek
    Poziom 3  
    >>21565803 Udało mi się wejść w jakiś tryb producenta, wciskając różne przyciski w trakcie włączania ze zwora. Dostaję jakiś ciąg liczb i mam wpisać 8-cyfrowy kod. Również udało mi się dostać do jakiegoś menu z zapis/odczyt, ale nie mogę nic zrobić, ponieważ pisze, że data się nie zgadza.
  • #8 21566045
    DiZMar
    Poziom 43  
    eclipsek napisał:
    nie mogę nic zrobić, ponieważ pisze, że data się nie zgadza.

Kasy i drukarki fiskalne Posnet chyba wszystkie mimo ustawienia daty nie akceptują jej jeżeli jest ona późniejsza niż rok od ostatniego zapisu. Po ustawieniu daty ponad rok od ostatniego zapisu przy pierwszej próbie działania wyskakuje komunikat o błędzie zegara. Tak samo dzieje się jeżeli urządzenie nie jest używane (nie jest wykonany raport dobowy fiskalny) ponad rok od ostatniego raportu dobowego fiskalnego. Oczywiście da się to sztucznie "przeskoczyć".
  • #9 21567106
    eclipsek
    Poziom 3  
    Niestety miałem lekki "wypadek" i wyrwałem kabel od przycisków, chyba jedyne, co teraz mi pozostaje, to jednak stworzenie drukarki sobie...
    Miałem duży problem znaleźć dokumentację techniczną dla CAPD247, ale w końcu udało mi się ściągnąć z chińskiej strony. Jeżeli komuś to się przyda, to daję w załączniku. CAPDx47DE.._E.pdf (1.89 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z kasą fiskalną POSNET Thermal XL2 1.01 po wyjęciu baterii RTC, co spowodowało przejście urządzenia w tryb „STAN TYLKO DO ODCZYTU”. W takim stanie kasa umożliwia jedynie odczyt raportów z pamięci fiskalnej i nie pozwala na inicjalizację nowej karty SD ani wymianę pamięci fiskalnej bez autoryzacji serwisu głównego Posnet. Próby formatowania karty SD są możliwe, lecz urządzenie nie zainicjuje jej w trybie do odczytu. Pamięć fiskalna jest powiązana z płytą główną poprzez numer seryjny lub kod parowania, co wymaga procedur serwisowych lub kodów od producenta. Kasy Posnet odrzucają ustawienie daty, jeśli jest ona późniejsza niż rok od ostatniego zapisu fiskalnego lub jeśli nie wykonano raportu dobowego przez ponad rok. Użytkownik próbował wejść w tryb serwisowy, gdzie pojawia się konieczność wpisania 8-cyfrowego kodu, jednak nie udało się rozwiązać problemu z błędem daty. Uszkodzenie fizyczne przycisków dodatkowo utrudnia naprawę. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o dokumentacji technicznej do innego modelu CAPD247, dostępnej z chińskiej strony, co może być pomocne przy tworzeniu własnej drukarki termicznej jako ostatecznym rozwiązaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA