logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywa dla TeamViewer – płynny zdalny pulpit z transferem plików i dostępem unattended

SP5IT 31 Maj 2025 13:35 1920 19
REKLAMA
  • #1 21565722
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1671
    Cześć.
    Wygasła mi licencja na Teamviwer i przedłużać nie będę.
    Testowałem kilka alternatyw ale nie działają tak płynnie jak TV.
    Rustdesk, różne VNC, Anyviewer, Chrome desktop.

Trafiłem kiedyś w sieci na coś, co wyglądało prawie jak TV, tylko było za free. Nie mogę teraz tego znaleźć.

Poszukuję: softu do zdalnego pulpitu, który będzie działać tak płynnie jak TV, bez input lag. Nienadzorowany dostęp konieczny. Dobrze, jakby miał transfer plików.
    Jak na razie testuję Anydesk. Ujdzie, ale może da się płynniej?

Co mogłoby zastąpić TV?
    M
  • REKLAMA
  • #2 21569878
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    Do zastosowań prywatnych czy komercyjnych?
  • #3 21569955
    SP5IT
    Prywatnie, ale to będą długo trwające i częste połączenia z komputerem w innej lokalizacji.
    Godzinę, pięć, cały dzień. Przeważnie z Polski ale zdarzy się też zza granicy, ale na to mam tunel VPN zrobiony.
    M
  • #4 21570562
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    Prywatnie, to TV jest darmowy.
  • #5 21570571
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21570688
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    SP5IT napisał:
    Prywatnie, ale to będą długo trwające i częste połączenia z komputerem w innej lokalizacji.

Jeśli priv, to czemu nie zostawisz sobie VPN? Albo do routera/koncentratora brzegowej, albo przez jakiś Tailscale/ZeroTier. Potem RDP lub TightVNC, jeśli ktoś ma lokalnie też widzieć pulpit w czasie pracy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21570853
    SP5IT
    Próbowałem ultravnc ale to było bardziej klatkowanie niż płynna praca. I nie zależało to od prędkości łącz.
    Zdalny dostęp potrzebuje mieć taki, jakbym siedział przy tamtym komputerze.
    Chętnie poczytam jak postawić vnc żeby działało to płynnie.
    TV wywala, że używam komercyjnie, choć nie używam, po prostu za długo wiszę podłączony.
    Anydesk póki co działa.
    M
  • #8 21570857
    IC_Current
    SP5IT napisał:
    jakbym siedział przy tamtym komputerze

Ale co z RDP? Przecież on lepiej dziala nawet niż TV. TightVNC dobrze skonfigurowany (odpowiednie kodeki) też świetnie działa (TV jest oparty o VNC).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21571000
    SP5IT
    Mogę spróbować RDP. Na zdalnym komputerze mam Windows 7 i publiczne IP. Inny system nie pójdzie, bo oprogramowanie zainstalowane na nim nie działa powyżej 7.
    Jak to zrobić, żeby się nie wystawić na ataki?
    M
  • #10 21571043
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    SP5IT napisał:

TV wywala, że używam komercyjnie, choć nie używam, po prostu za długo wiszę podłączony.

Darmowy TV do użytku prywatnego to od lat ściema. Ale jest jeden myk - można się łączyć po adresie ip sieci lokalnej, omija wtedy serwery i nie ma (w każdym razie ja nie widzę) limitów, w każdym razie kilkadziesiąt minut leci bez problemu. Więc jeśli masz VPN...
  • #11 21571079
    IC_Current
    SP5IT napisał:
    Jak to zrobić, żeby się nie wystawić na ataki?

IC_Current napisał:
    , to czemu nie zostawisz sobie VPN? Albo do routera/koncentratora brzegowej, albo przez jakiś Tailscale/ZeroTier.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21571132
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21571204
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    @SP5IT
    Może spróbuj Remote Administrator - od lat używam w sieci lokalnej, ta sama wersja 2.2 działa na Win9x i nowszych Windowsach tylko nie wiem jak by było z płynnością połączenia no i nie jest darmowy.

Ewentualnie - jeśli na komputerze gdzie chcesz odpalić zdalny pulpit masz technologię vPro AMT z KVM to można z tego skorzystać - łączysz się wtedy klientem VNC albo właśnie Remote Administrator 3.5 (client) potrafi korzystać z vPro - to też jest na bazie VNC.
  • #14 21571319
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    AeroAdmin. Jest darmowy, całkiem stabilny. Używałem właśnie jako alternatywę dla TV.
    Link

Jeśli zestawiasz VPN to zdecydowanie TightVNC.
    Link
  • REKLAMA
  • #16 21574000
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    >>21571366 Nie testowałem.
  • #17 21574886
    Linksiq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proponuję spróbować Supremo. Korzystałem swego czasu dość długo z wersji darmowej, aktualnie mam wersję płatną (3 licencje na rok na firmę, coś ok. 4500 zł). Wersja darmowa działała mi ponad rok bez problemu. Posiada dostęp nienadzorowany i menedżer plików. Działa bardzo płynnie, porównywalnie z TV. Nie testowałem za bardzo z zagranicy, ale rok temu z Chorwacji do Polski łączyłem się i nawet dało się pozaglądać tu i tam, nie było źle.
  • #18 21581718
    chlewickip
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdź DWService. Używam od dawna. Żadnych problemów.
  • #20 21693109
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    misiek1111 napisał:
    chlewickip napisał:
    Żadnych problemów.

Działa na Win XP?

Sprawdziłem, działa na Win XP.
    W przeciwieństwie do TV - który celowo ukrócił możliwość działania na starszych systemach - DWSerwice działa na Win XP i starym FF.
    Program na PC, można tylko uruchomić, lub zainstalować - tak samo jak w TV.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano alternatywy dla TeamViewer do prywatnego, długotrwałego i płynnego zdalnego dostępu do pulpitu z funkcją transferu plików i dostępem unattended. Testowano m.in. Rustdesk, różne VNC, Anyviewer, Chrome Desktop oraz Anydesk, który działał, ale z pewnymi ograniczeniami. Dyskutowano o darmowości TeamViewer w użytku prywatnym oraz o problemach z ograniczeniami w AnyDesk. Sugerowano wykorzystanie VPN (np. Tailscale, ZeroTier) w połączeniu z RDP lub TightVNC dla lepszej płynności i bezpieczeństwa. RDP oceniono jako wydajniejszy niż TeamViewer, jednak wymaga zabezpieczeń (VPN, firewall, port knocking), zwłaszcza przy Windows 7 z publicznym IP. Wspomniano o Remote Administrator jako alternatywie, choć nie jest darmowy. Polecano AeroAdmin jako stabilną, darmową alternatywę oraz Supremo, który oferuje płynność porównywalną z TeamViewer i dostęp nienadzorowany. DWService wyróżniono jako działający na Windows XP i starszych przeglądarkach, co jest przewagą nad TeamViewer, który ograniczył wsparcie dla starszych systemów. Kluczowe jest stosowanie VPN dla bezpieczeństwa i stabilności połączeń zdalnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA