CiekawyŚwiata napisał: - Po ominięciu rozdzielacza znajduje około 30 kanałów jedne lepiej drugie gorzej nie wiem jakie to MUXy (nie sprawdzałem a na pamięć nie wiem oczywiście)
- po ominięciu rozdzielacza i gniazda antenowego znajdowało około 41 kanałów
Zawsze przy takich okazjach podaje się wskazania poziomu i jakości sygnału dla odbieranych mux-ów. Bo, owszem, odbiornik może znaleźć 41 kanałów, ale część z nich może być nie do oglądania.
CiekawyŚwiata napisał: - po ominięciu rozdzielacza i gniazda antenowego znajdowało około 41 kanałów (...) Zastanawiam się nad dokupieniem zasilacza antenowego Televes 579401
Na rozgałęźniku 1/4 i gnieździe antenowym powinno być około 10dB straty na poziomie sygnału plus kilka dB zapasu, to oznacza, że możliwe iż brakuje ci z 15dB wzmocnienia, więc na początek trzeba by uruchomić wzmacniacz w antenie.
Możesz dokupić oryginalny zasilacz albo zastosować alternatywne rozwiązanie o podobnych parametrach czyli separator napięcia AZS-02 AMS-a (pełne ekranowanie, bardzo dobre parametry elektroniczne) plus zasilacz antenowy impulsowy z wtykiem JACK 3,5 (+). (np. z DiPOL-a). Różnica będzie oczywiście na posiadaniu przez zasilacz Televesa zintegrowanego rozgałęźnika na dwa. Ale, jeśli ten rozgałęźnik byłby niewykorzystany, to sugerowałbym alternatywne rozwiązanie. Jest elastyczniejsze serwisowo, a z zasilaczami różnie bywa w dłuższym okresie czasu eksploatacji.
Tip#1: Zasilacz antenowy impulsowy powinien być kupowany nie za 5zł na targu czy w supermarkecie, a w specjalistycznych sklepach z osprzętem TVSAT. Chodzi o potencjalne zakłócenia, które może generować zasilacz impulsowy klasy
no-name, a które również mogą ujemnie wpływać na odbiór. W specjalistycznych sklepach jest większa szansa, że mają dobre, dopracowane i nie śmiecące. A zasilacz firmowy w ogóle daje taką gwarancję.
Tip#2: Nie śpiesz się i staraj zachować systematyczność w działaniach.