logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena DVB-T do Nowogardu? Odbiór z Białogardu i Szczecina na jednej antenie

CiekawyŚwiata 31 Maj 2025 23:06 912 45
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy w Nowogardzie da się odbierać wszystkie naziemne kanały jedną anteną DVB-T i jak ją najlepiej podłączyć do 4 telewizorów?

Nie warto łączyć sygnałów z Kołowa i Białogardu na jednej antenie, bo to może zrobić więcej szkody niż pożytku; dla Nowogardu zwykle wystarcza antena ustawiona na Kołowo, a Białogard jest nadajnikiem uzupełniającym [#21568377][#21569208] Antena Televes DAT BOSS 700 MIX T-Force może pracować pasywnie, więc zacznij bez zasilacza i bez wzmacniacza, podłączając najpierw jeden odbiornik i dokładnie ustawiając kierunek na Kołowo [#21569260][#21569208] Przy tak bliskim BTS-ie LTE 800 MHz lepiej unikać wzmacniacza szerokopasmowego; jeśli okaże się potrzebny, to tylko z filtracją LTE i raczej zewnętrzny wzmacniacz/ARW niż „wzmocnij wszystko” [#21569208][#21569247] Z opisu wynika też, że po rozgałęźniku 1/4 i gnieździe możesz stracić około 10 dB, więc jeśli na jednym odbiorniku odbiór jest dobry, ale na czterech już nie, trzeba dobrać poprawny podział sygnału albo dołożyć wzmacniacz w torze antenowym [#21570313] Ustawianie automatyczne kanałów lepiej odpuścić; wyszukuj ręcznie kanały właściwe dla Kołowa i sprawdzaj jakość, bo automatyka może mieszać emisje z różnych nadajników [#21570594][#21571029]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21566193
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    Ocena: 15
    Jaka antena DVB-T w m. Nowogard? Jest szansa że na jednej antenie wszystkie dostępne naziemnie kanały złapię? Myślałem o zakupie Televes DAT BOSS 700 MIX T-Force ale obawiam się że w tej lokalizacji sygnał chyba trzeba łapać z Białogardu i Szczecina czyli dwóch miejscowości z całkowicie przeciwnych kierunków.

Dodano po 10 [godziny] 15 [minuty]:

Nikt nie pomaga :) kupię więc chyba antenę którą wymieniłem powyżej i będę kombinował :)
    Może ktoś polecić jaki wzmacniacz lub może tylko zasilacz oraz rozdzielacz na 4 TV do tej anteny zastosować?
  • #2 21566331
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1749
    Witam,
    ta antena w Nowogardzie powinna wystarczyć w zupełności na kierunku Szczecin Kołowo.
    Możesz ją zasilić (ja proponuję przed odgałęźnikiem lub zakupić rozgałęźnik aktywny), ale niekoniecznie, bo może wystarczyć odbiór pasywny (bez zasilania) z tej anteny.

Pozdrawiam
  • #3 21568377
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Odbieranie jednoczesne dwóch sygnalów z Kołowa i Białogardu to strzał w stopę.

Po pierwsze MUX1 jest nadawany w SFN na tym samym kanale 37 co w praktyce będzie oznaczało same problemy. Do tego po zsumowaniu powstanie mieszanka kanałów sąsiednich: 6-7 i 21-28-30-31-34-37(SFN!)-38-41-47 i 48. To układ którego należy bezwzględnie unikać.
    Po drugie Białogard Sławoborze to obiekt uzupełniający "dziurę" pomiędzy Szczecinem a Koszalinem. Nadajnik w Kołowie nadaje po 100 kW UHF natomiast po 50 kW na kanał przy znacznie gorszych właściwościach lokalizacyjnych obiektu.
    Antena: moim zdaniem przerost formy na treścią i stanowczo wygórowana cena.
    Prawidłowo złożony układ pasywny powinien pozwolić na podział sygnału na 4 odbiorniki. Pod warunkiem prawidłowego podziału.
  • #4 21568387
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    >>21568377 Czyli dobrze rozumiem że kierując antenę na Kołowo powinno dać się odebrać wszystkie MUXy i to pasywnie bez zasilaczy/wzmacniaczy?
    Antena rozumiem że ma wygórowaną cenę ale chyba nie jest zła? Jaką inną ewentualnie antenę proponujesz?
    Podział na 4 TV planuję zrobić na rozdzielaczu Televes (dokładnie takim jak na załączonym zdjęciu). Od anteny do rozdzielacza będzie około 2-3m kabla a później do TV różnie do jednego będzie około 4-5m do pozostałych od 10 do 20m
    Wszystkie złączki będą kompresyjne a kabel mam już ułożony Televes klasy A
  • #5 21568422
    irekr
    Według moich danych i zapisków z pomiarów to tak.
    Ale zastrzegam: nie znam dokładnie miejsca lokalizacji anteny odbiorczej i nie wiem jakie tam mogą być sygnały oraz co stoi na trasie. Czasami przesuniecie anteny metr lub kilka więcej w którakolwiek stronę może diametralnie zmienić wielkości sygnału. Wiem, że z dachu Szkoły Podstawowej nr 2 widać w pogodne dni światła Kołowa. To tylko 48 km w bardzo dobrym profilu trasy.

Odnośnie podziału - nie wiem jaki jest układ okablowania, czu jest to gwiazda czy drzewo, od tego zależy ustalanie sposobu rozgałęzienia.
  • #6 21568454
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    Kable ułożone są w gwiazdę. Wszystkie kable antenowe schodzą się w jedno miejsce zarówno od anteny jak i od telewizorów bez żadnych odgałęzień, starałem się też żeby nie było żadnych załamań ostrych zakrętów czy pętli. Tak jak wspominałem powyżej przewód od anteny ma z 2-3m a od telewizorów około 4-5m najbliższy a pozostałe trzy między 10 a 20m.

Dodano po 1 [minuty]:

Dokładna lokalizacja to ul. Kościuszki blisko przecięcia z rzeką Dobrzycą
  • #7 21568698
    irekr
    Jak daleko jesteś od BTS-a stojącego przy Kościuszki 17?

Antena na maszt i jak najwyżej, najlepiej powyżej linii drzew. Na poczatek jeden odbiornik bezpośrednio do anteny i precyzyjnie ustawić kierunek na earth.google.com .
  • #8 21569048
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    >>21568698 Do tego BTSa w linii prostej 240m. Powyżej linii drzew to nie mam szans żeby antena była.
  • #9 21569175
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2938
    CiekawyŚwiata napisał:
    >>21568698 Do tego BTSa w linii prostej 240m. Powyżej linii drzew to nie mam szans żeby antena była.

Skoro tak to stosowanie anteny o wąskiej wiązce odbioru jest loterią. Do takich warunków najlepiej nadają się anteny siatkowe i to pewno z wzmacniaczem i regulowanym zasilaczem..
  • Pomocny post
    #10 21569208
    irekr
    Przy odległości 240 m od BTS-a z LTE 800 MHz i to o mocy prawie 1 kW ERP w tym paśmie w grę wchodzą tylko anteny o wąskim pasmie i wąskiej charakterystyce. Mam nadzieję że BTS jest z boku kierunku na Kołowo.
    Te wszystkie napisy typu "Bloked LTE" to sobie można..... w szczególności gdy MUX3 jest na najwyższym możliwym kanale.
    A drzewa: mam nadzieję że nie rosną w bezpośredniej bliskości i na kierunku. A z tego co pamiętam to niemal wszyscy w Nowogardzie odbierają z Kołowa.

Bez testów się nie obędzie. Ja zawsze zaczynam od prostych anten i prostych rozwiązań. Szczególnie gdy odbiór z pasm VHF i UHF może być z różnych stron.
    Wzmacniacz zawsze możesz dołożyć, ale w żadnym wypadku nie może to być wzmacniacz szerokopasmowy, wzmocni wszystko a szczególnie dobrze wszelki śmietnik. Znajomy mieszkający na ulicy Rataja miał także siatkę i zwalił ja czym prędzej, jak uruchomili LTE w paśmie 800 MHz. Teraz ma antenę podobna to tej jaką masz zamiar założyć. Inni obok kombinowali z odbiorem ze Sławoborza - by mieć anteny tyłem do BTS-a, skończyło się na satelitach lub światłowodach Orange. Na jesieni jadę na Rugię to zobaczę co u Niego słychać i widać. Dawno tam nie byłem.

Staniesz obok miejsca wybranego na antenę i bedziesz widział więcej. Armata i wróbel to dobra zasada.
  • #11 21569247
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    @ciekawyswiata

Odległość BTS-u to tylko jeden z czynników. Niemniej istotne są również kierunki sektorów oraz ich charakterystyki kierunkowe, i to zarówno w poziomie, jak i w pionie. Nie mówiąc o mocach maksymalnych na poszczególnych sektorach. Inaczej mówiąc - BTS na 270m może i zakłócać, i być praktycznie "niewidoczny" w danej lokalizacji.

Niemniej, mając na uwadze dynamikę zmian na BTS-ach oraz antenach nadawczych LTE na okolicznych domach zawsze najbezpieczniejsza kombinacja to antena pasywna + SKUTECZNY filtr LTE + wzmacniacz (o ile potrzebny).

Te anteny Televesa to dobre rozwiązanie dla amatora bo mogą pracować zarówno w trybie pasywnym, jak i aktywnym ze wzmacniaczem regulującym poziomy sygnałów na wyjściu anteny. Jedynymi większymi zastrzeżeniami są cena - zwykle to anteny używane na instalacjach komercyjnych właśnie z uwagi na ich cenę (ale nie tylko) i dość słaby filtr LTE.
  • #12 21569252
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    >>21569208 antena już w drodze, jeszcze w tym tygodniu powinno się udać zamontować, zobaczymy.
    Ten BTS jest ze 100-120° od kierunku na Kołowo.
    Dam znać o efektach, a póki co bardzo dziękuję za konkretną, rzetelną pomoc
  • #13 21569260
    k_pec
    Poziom 34  
    CiekawyŚwiata napisał:
    antena już w drodze, jeszcze w tym tygodniu powinno się udać zamontować, zobaczymy.

W takim razie rozpocznij pracę od użycia jej w trybie pasywnym (bez zasilacza antenowego) i na jednym odbiorniku. To pozwoli sprawdzić, jaką masz sytuację.

Tip: Antenę wstępnie ustaw na Kołowo, a potem ustawiaj ją precyzyjnie na max wskazań wskaźnika jakości sygnału w odbiorniku / dekoderze. Sprawdzaj dla porządku jakość na wszystkich mux-ach. Czasami optymalne ustawienia dla różnych mux-ów mogą się delikatnie różnić i trzeba wybrać kompromis.
  • #14 21569272
    irekr
    Jeżeli BTS jest na tak dużym kącie to jest to dobra wiadomość. Większość anten typu YAGI ma na kątach od 80 do 120 stopni spore wytłumienia, pozostaję tylko problem "wynalazków" które czasami zamiast pomagać robią więcej szkody.
    Pod względem wytłumień bocznych najlepsza byłaby antena logarytmiczna z płaskim pasmem, która z boku nie odbiera praktycznie nic, ale odległość do Kołowa jest nieco za duża, tego typu anteny nie mają dużego zysku.

Dobra rada przy mocowaniu anteny: z uwagi na bardzo dużą powierzchnię boczną tej anteny mocowanie do masztu musi być naprawdę bardzo solidne. Wiem, że na Pomorzu Zachodnim wiatry sztormowe z północnego zachodu bywają bardzo silne i antena ta będzie stała bokiem, czyli najbardziej wrażliwa na boczne wiatry. Widziałem tego typu anteny mocno połamane przez sztorm tak w Kołobrzegu , Wisełce jak i Świnoujściu czy Kamieniu.

Sukcesów.
  • #15 21569710
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    Pierwsze testy za mną, nie napawają jednak optymizmem.
    - Antena skierowana na Kołowo - brak odbioru (przez rozdzielacz i gniazdo antenowe RTV)
    - Antena skierowana na Białogard łapie MUX8
    - Po ominięciu rozdzielacza znajduje około 30 kanałów jedne lepiej drugie gorzej nie wiem jakie to MUXy (nie sprawdzałem a na pamięć nie wiem oczywiście)
    - po ominięciu rozdzielacza i gniazda antenowego znajdowało około 41 kanałów

Nie miałem dzisiaj więcej czasu więc póki co tylko tyle informacji.

Zastanawiam się nad dokupieniem zasilacza antenowego Televes 579401

Gniazda RTV jakie mam zainstalowane to Karlik Mini - MG2K - Gniazdo antenowe RTV końcowe 2dB

W wolnej chwili spróbuję raz jeszcze na Szczecin Kołowo z ominięciem gniazda RTV i gniazda antenowego.

Są jakieś mierniki w przystępnej cenie umożliwiające pomiar sygnału z podziałem na MUXy? Czy taki sprzęt to tylko dla profesjonalistów w cenach 1000+?
  • #16 21570126
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1749
    CiekawyŚwiata napisał:
    po ominięciu rozdzielacza i gniazda antenowego znajdowało około 41 kanałów

I to jest bardzo dobra wiadomość!
    To oznacza, że teraz instalacja odbiorcza jest w najlepszym stanie i będzie odbierać wszystko.
    Trzeba teraz dobrać pozostałe komponenty, żeby odbiór na wszystkich urządzeniach był poprawny (odgałęźniki, wtyki, być może nawet i wzmacniacz kanałowy lub filtr LTE), zatem jak wspomniał kolega wyżej - manewrowanie anteną tylko na pasek jakości sygnału, siłę zostaw w spokoju.
    A mierniki o jakich wspominasz, to tylko dla profesjonalistów i masz rację - 1000zł+.

Pozdrawiam
  • #17 21570313
    k_pec
    Poziom 34  
    CiekawyŚwiata napisał:
    - Po ominięciu rozdzielacza znajduje około 30 kanałów jedne lepiej drugie gorzej nie wiem jakie to MUXy (nie sprawdzałem a na pamięć nie wiem oczywiście)
    - po ominięciu rozdzielacza i gniazda antenowego znajdowało około 41 kanałów

Zawsze przy takich okazjach podaje się wskazania poziomu i jakości sygnału dla odbieranych mux-ów. Bo, owszem, odbiornik może znaleźć 41 kanałów, ale część z nich może być nie do oglądania.

CiekawyŚwiata napisał:
    - po ominięciu rozdzielacza i gniazda antenowego znajdowało około 41 kanałów (...) Zastanawiam się nad dokupieniem zasilacza antenowego Televes 579401

Na rozgałęźniku 1/4 i gnieździe antenowym powinno być około 10dB straty na poziomie sygnału plus kilka dB zapasu, to oznacza, że możliwe iż brakuje ci z 15dB wzmocnienia, więc na początek trzeba by uruchomić wzmacniacz w antenie.

Możesz dokupić oryginalny zasilacz albo zastosować alternatywne rozwiązanie o podobnych parametrach czyli separator napięcia AZS-02 AMS-a (pełne ekranowanie, bardzo dobre parametry elektroniczne) plus zasilacz antenowy impulsowy z wtykiem JACK 3,5 (+). (np. z DiPOL-a). Różnica będzie oczywiście na posiadaniu przez zasilacz Televesa zintegrowanego rozgałęźnika na dwa. Ale, jeśli ten rozgałęźnik byłby niewykorzystany, to sugerowałbym alternatywne rozwiązanie. Jest elastyczniejsze serwisowo, a z zasilaczami różnie bywa w dłuższym okresie czasu eksploatacji.

Tip#1: Zasilacz antenowy impulsowy powinien być kupowany nie za 5zł na targu czy w supermarkecie, a w specjalistycznych sklepach z osprzętem TVSAT. Chodzi o potencjalne zakłócenia, które może generować zasilacz impulsowy klasy no-name, a które również mogą ujemnie wpływać na odbiór. W specjalistycznych sklepach jest większa szansa, że mają dobre, dopracowane i nie śmiecące. A zasilacz firmowy w ogóle daje taką gwarancję.

Tip#2: Nie śpiesz się i staraj zachować systematyczność w działaniach.
  • #18 21570335
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    k_pec napisał:
    Zawsze przy takich okazjach podaje się wskazania poziomu i jakości sygnału dla odbieranych mux-ów. Bo, owszem, odbiornik może znaleźć 41 kanałów, ale część z nich może być nie do oglądania.

Wskaźnik w moim telewizorze świruje (mocno się waha) i dodatkowo po chwili się wyłącza, więc sobie go darowałem. Oczywiście jest tak jak mówisz. Znalazło około 40 kanałów ale część z nich albo w ogóle się nie dało oglądać albo pikselowały.

Dodano po 3 [minuty]:

k_pec napisał:
    Możesz dokupić oryginalny zasilacz albo zastosować alternatywne rozwiązanie o podobnych parametrach czyli separator napięcia AZS-02 AMS-a (pełne ekranowanie, bardzo dobre parametry elektroniczne) plus zasilacz antenowy impulsowy z wtykiem JACK 3,5 (+). (np. z DiPOL-a).

Faktycznie ten wbudowany rozdzielacz w zasilaczu televesa jest mi całkowicie zbędny, żeby nie to to już bym go pewnie kupił. Zastanawiałem się nad zasilaczem Opticum PS-1 byłoby to wygodniejsze do podłączenia dla mnie od zestawu proponowanego przez Ciebie ale z drugiej strony nie wiem czy ten Opticum PS-1 jest dobrym wyborem, nie znalazłem nigdzie żadnych konkretnych/wiarygodnych opinni o nim.

Dodano po 12 [minuty]:

Jako że w najbliższyb czasie będę montował jeszcze dwie anteny (a może bardziej dlatego że lubię różne gadżety :D ) zastanawiam się nad zakupem jakiegoś niedorgiego miernika. Szukałem trochę po internecie i wpadły mi dwa w oko Spacetronik STC-45 Combo oraz Signal ST-5155 cena jak dla mnie jest ok pytanie czy są one coś warte czy to tylko takie "zabawki" ewentualnie jeszcze rozważyłbym Signal ST-6986 aczkolwiek to już nieco przekracza mój budżet :)?
  • #19 21570362
    k_pec
    Poziom 34  
    CiekawyŚwiata napisał:
    Wskaźnik w moim telewizorze świruje (mocno się waha) i dodatkowo po chwili się wyłącza, więc sobie go darowałem.

To prawdopodobnie wina niskich parametrów sygnału odbieranego - poziom i / lub jakości. Bo mało prawdopodobne, aby odbiornik miał tak niedopracowany wskaźnik.

A z czegoś innego nie możesz skorzystać - np. z innego odbiornika albo dekodera DVB-T2 żeby to zweryfikować?

CiekawyŚwiata napisał:
    Zastanawiałem się nad zasilaczem Opticum PS-1 byłoby to wygodniejsze do podłączenia dla mnie od zestawu proponowanego przez Ciebie ale z drugiej strony nie wiem czy ten Opticum PS-1 jest dobrym wyborem, nie znalazłem nigdzie żadnych konkretnych/wiarygodnych opinni o nim.

Ujmę to tak - po moich doświadczeniach ze sprzętem Opticuma i firm córek staram się, o ile to tylko możliwe, trzymać się z dala od tych marek.

Kombinacja insertera AMS-a i zasilacza impulsowego z Dipola jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i nic, od dobrych kilku / kilkunastu lat nie padło. Tu mogę spokojnie polecać taką kombinację.
  • #20 21570380
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    >>21570362 w sumie jedyne co mi nie pasuje w tym zestawie który proponujesz to, to że zasilacz jest wtyczkowy i musiałbym zamontować jakieś gniazdko a nie mam za dużo miejsca w mojej rozdzielnicy multimedialnej ale może jakoś wcisnę :)
  • #21 21570382
    irekr
    Pytanie z gatunku podstawowych: czy wyszukiwanie kanałów było w trybie ręcznym?
    Czy jest możliwość przesunięcia anteny w bok lub wyżej/niżej?
  • #22 21570441
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    >>21570382 Wyszukiwanie było automatyczne. Anteny przesunąć nie ma gdzie, jest przymocowana do komina a żadnego innego punktu nie ma do którego można by ją przymocować, komin ma z 60cm szerokości i jest na środku więc przesunięcie na boki to maks 20 cm, więc to chyba nic nie da. Uchwyt do anteny ma 1m i antena jest na jego szczycie więc obniżyć może o pół metra by się dało ale do góry to już nie ma możliwości
  • #23 21570515
    k_pec
    Poziom 34  
    CiekawyŚwiata napisał:
    w sumie jedyne co mi nie pasuje w tym zestawie który proponujesz to, to że zasilacz jest wtyczkowy i musiałbym zamontować jakieś gniazdko a nie mam za dużo miejsca w mojej rozdzielnicy multimedialnej ale może jakoś wcisnę

No, ale i tak musisz mieć gniazdo elektryczne czy przedłużacz, bo każdy zasilacz w coś musisz wetknąć. Chyba że kombinujesz połączenie bezpośrednio na kablach, to co innego. Ale są małe przedłużacze elektryczne na jeden wtyk.

CiekawyŚwiata napisał:
    Uchwyt do anteny ma 1m i antena jest na jego szczycie

To uchwyt przykręcany czy na opaskach kominowych?
  • #24 21570545
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    k_pec napisał:
    No, ale i tak musisz mieć gniazdo elektryczne czy przedłużacz, bo każdy zasilacz w coś musisz wetknąć. Chyba że kombinujesz połączenie bezpośrednio na kablach, to co innego. Ale są małe przedłużacze elektryczne na jeden wtyk.

Do tej pory nie musiałem, mam połączone na złączkach szynowych wago
    k_pec napisał:

przykręcany
  • #25 21570555
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    CiekawyŚwiata napisał:
    czy ten Opticum PS-1 jest dobrym wyborem, nie znalazłem nigdzie żadnych konkretnych/wiarygodnych opinni o nim

Test kilku zasilaczy dostępnych na rynku - w tym PS-1 -> https://youtu.be/-sXaQl1bTCs
    CiekawyŚwiata napisał:
    Gniazda RTV jakie mam zainstalowane to Karlik Mini - MG2K - Gniazdo antenowe RTV końcowe 2dB

Wg dostępnych informacji, gniazdo posiada możliwość przejścia DC do anteny - Link
    CiekawyŚwiata napisał:
    wpadły mi dwa w oko Spacetronik STC-45 Combo oraz Signal ST-5155 cena jak dla mnie jest ok pytanie czy są one coś warte czy to tylko takie "zabawki" ewentualnie jeszcze rozważyłbym Signal ST-6986 aczkolwiek to już nieco przekracza mój budżet

Wydatek niemały (jak dla jednej instalacji), a wiarygodność niektórych pomiarów w porównaniu ze sprzętem z wyższej półki ... wątpliwa. Zatem kupując sprzęt za kilkaset zł trzeba mieć świadomość, że niektórych pomiarów nie można na nim zrobić, a inne czasem mogą nie do końca odpowiadać rzeczywistości. Nawet dwa egzemplarze tego samego modelu mogą różnić się pomiarami!
    Poniżej trochę informacji na ten temat:
    https://youtu.be/gbcqG6dZBuw
    https://youtu.be/sXxfoEa4CWI
  • #26 21570582
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    _kli_ napisał:
    Test kilku zasilaczy dostępnych na rynku - w tym PS-1 -> https://youtu.be/-sXaQl1bTCs

Widziełem ten test, niestety nic on nie mówi o wprowadzanych przez zasilacz zakłóceniach czy trwałości, jedyne co można się dowiedzieć to o temperaturach pracy i "trzymaniu" napięcia, według tego testu prawie każdy z nich się nadaje. Nie ma w tym teście opinii o żadnym z nich.
    _kli_ napisał:
    Wg dostępnych informacji, gniazdo posiada możliwość przejścia DC do anteny - Link

to wiem ale nic mi to nie daje. Mam rozdzielacz po drodze między anteną a gniazdem TV i nie mam przy żadnym z TV, żadnego urządzenia które mogłoby zasilać antenę.
    _kli_ napisał:
    Wydatek niemały (jak dla jednej instalacji), a wiarygodność niektórych pomiarów w porównaniu ze sprzętem z wyższej półki ... wątpliwa. Zatem kupując sprzęt za kilkaset zł trzeba mieć świadomość, że niektórych pomiarów nie można na nim zrobić, a inne czasem mogą nie do końca odpowiadać rzeczywistości. Nawet dwa egzemplarze tego samego modelu mogą różnić się pomiarami!

Tak jak wspominałem będę miał jeszcze 2 anteny do montażu (jedna na działce letniskowej nad morzem, druga u teściów) i nie jest dla mnie problemem wydatek około 1 tys. na miernik. Filmy do których dałeś linki widziałem. Pierwszy jest że tak powiem mocno techniczny i jako osoba (póki co) zielona w temacie nie potrafię wyciągnąć z tego filmu wniosków odnośnie który będzie dla mnie leszy i czy w ogóle się nadają. Co do drugiego filmu o droższym mierniku, po obejrzeniu filmu wnioskuję że może nie jest to najwyższa półka jednak jest już w miarę ok i chyba nawet nadaje się dla że tak powiem pół-profesjonalistów i nadałby się również dla mnie. Czy jednak jak dla mnie nie wystarczy jeden z o połowę tańszych które wymieniłem wcześniej :) Trudna decyzja :) Oczywiście zdaję sobie sprawę że miernik nawet za grube pieniądze nie ustawi anteny za mnie ani nie dobierze prawidłowo sprzętu i zdaję sobie sprawę że będę musiał nauczyć się nieco technikaliów związanych z DVB-T/T2 żeby w ogóle mieć jakiś pożytek z miernika
  • #27 21570594
    _kli_
    Poziom 41  
    CiekawyŚwiata napisał:
    Widziełem ten test, niestety nic on nie mówi o wprowadzanych przez zasilacz zakłóceniach czy trwałości

Idź zatem za poradą @k_pec. Sprawdzone rozwiązanie, które także stosuję. Osobiście instaluję różne zasilacze. M.in. założyłem także kilka SP-1 i ZBL. Upłynęło trochę czasu i na razie nie miałem reklamacji.
    CiekawyŚwiata napisał:
    Oczywiście zdaję sobie sprawę że miernik nawet za grube pieniądze nie ustawi anteny za mnie ani nie dobierze prawidłowo sprzętu i zdaję sobie sprawę że będę musiał nauczyć się nieco technikaliów związanych z DVB-T/T2 żeby w ogóle mieć jakiś pożytek z miernika

W tym rzecz. Trzeba umieć jeszcze odpowiednio zinterpretować pomiary. A to zazwyczaj wymaga doświadczenia w pracy z tym miernikiem - w różnych lokalizacjach i w różnych warunkach odbiorczych.
    CiekawyŚwiata napisał:
    Wyszukiwanie było automatyczne

Wyszukuj TYLKO ręcznie. na kanałach dla danego nadajnika.:!: W lokalizacji gdzie sygnał dociera z kilku nadajników, będziesz miał na liście bałagan. Twój odbiornik na automacie mógł "zassać" z gorszymi parametrami te mux-y z Białogardu (np. mux-3,4,6) , które są nadawane na niższych częstotliwościach, niż te same z Kołowa.:?:
  • #28 21570782
    k_pec
    Poziom 34  
    CiekawyŚwiata napisał:
    k_pec napisał:

przykręcany

To uważaj, to spora antena i do tego wypchnięta w górę, żeby ci nie odleciała z tego komina albo razem z kawałkiem komina.

W takich okolicznościach to powinien być montaż na opaskach kominowych.

CiekawyŚwiata napisał:
    Czy jednak jak dla mnie nie wystarczy jeden z o połowę tańszych które wymieniłem wcześniej Trudna decyzja Oczywiście zdaję sobie sprawę że miernik nawet za grube pieniądze nie ustawi anteny za mnie ani nie dobierze prawidłowo sprzętu i zdaję sobie sprawę że będę musiał nauczyć się nieco technikaliów związanych z DVB-T/T2 żeby w ogóle mieć jakiś pożytek z miernika

Miałem kiedyś w rękach STC-23 i takiego czerwonego Signala (już nie pamiętam konkretnego modelu, miał chyba cenę w okolicach tysiąca zł).

I powiem tak - i jednym i drugim można zrobić instalację amatorską. Taki STC-23 jest strasznie ubogi w funkcje dla TV - praktycznie tylko wskazania poziomu i jakości dla jednego kanału. Więc trzeba się napalcować przy robocie. Ale, zrobić się da.

Droższy Signal był bardziej funkcjonalny - najprzydatniejsza rzecz to podgląd na kilka kanałów jednocześnie. Poza tym prawie to samo, co ten poprzedni. O innych bajerach typu konstelacje czy spektrum można od razu zapomnieć.

Poziomy i BER, z tego co pamiętam pokazywały w miarę, ale to co pokazywały na MER to było tylko warte zapomnienia.

Inaczej mówiąc - czym wyższa cena tych low-costów tym głównie większa funkcjonalność. A powyżej pewnych cen zaczyna być i jeszcze lepsza funkcjonalność, i więcej parametrów czy większe dokładności pomiarów czy zobrazowań, czyli profeska.

Na elektrodzie były wątki gdzie porównywano takie low-costy, możesz poszukać.
  • #29 21571016
    _kli_
    Poziom 41  
    k_pec napisał:
    Poziomy i BER, z tego co pamiętam pokazywały w miarę

Ale te wskaźniki (bo raczej tak należy je traktować) najczęściej pokazują BER tylko po korekcji. Instalatorowi więcej powie PreBER, którego w nich często nie uświadczy. Jednym z tych które zdaje się mają tę opcję, jest TSC-1270. Chociaż o wiarygodności jego pomiarów czytałem różne opinie.
    CiekawyŚwiata napisał:
    Dokładna lokalizacja to ul. Kościuszki blisko przecięcia z rzeką Dobrzycą

Okolica mocno zadrzewiona, więc łatwo raczej nie będzie.:?:
  • #30 21571029
    irekr
    W większości telewizorów i dekoderów jest taka pozycja w menu jak ustawianie anteny. Różnie w różnych modelach ale chodzi o tu, by ustawić ręcznie jeden kanał - np 21 - i sprawdzić ja z poziomem sygnału. Słupek powinien nie wykazywać gwałtownych zmian.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat doboru anteny DVB-T do odbioru sygnału naziemnego w Nowogardzie, z uwzględnieniem nadajników w Białogardzie i Szczecinie (Kołowo). Zalecane jest skierowanie anteny na nadajnik w Kołowie, gdyż odbiór jednoczesny z Kołowa i Białogardu na jednej antenie jest problematyczny ze względu na nakładanie się kanałów i różne kierunki. Antena Televes DAT BOSS 700 MIX T-Force jest uznawana za dobrą, choć droga, i może pracować w trybie pasywnym lub aktywnym ze wzmacniaczem z automatyczną regulacją wzmocnienia (ARW). Wskazano, że w warunkach bliskości BTS LTE 800 MHz (ok. 240 m) konieczne są anteny o wąskim paśmie i charakterystyce kierunkowej oraz stosowanie filtrów LTE, aby uniknąć zakłóceń. Podział sygnału na 4 telewizory jest możliwy przy zastosowaniu odpowiednich rozgałęźników i kabli wysokiej jakości (np. Televes klasa A). Zalecane jest rozpoczęcie testów anteny w trybie pasywnym, precyzyjne ustawienie kierunku na Kołowo oraz ręczne strojenie kanałów, aby uniknąć odbioru kanałów z różnych nadajników. W przypadku słabszego sygnału wskazane jest zastosowanie wzmacniacza antenowego z regulowanym wzmocnieniem i skutecznym filtrem LTE. Dyskutowano także o wyborze zasilacza antenowego – polecany jest zestaw separatora napięcia AZS-02 AMS i zasilacza impulsowego z Dipola, natomiast zasilacz Opticum PS-1 budził wątpliwości co do jakości. Autor testował antenę i zauważył lepszy odbiór z Białogardu niż z Kołowa przez rozdzielacz, co sugeruje konieczność dalszej optymalizacji instalacji. Poruszono temat mierników sygnału DVB-T, gdzie tanie modele (Spacetronik STC-45 Combo, Signal ST-5155) są dostępne, ale mają ograniczone funkcje i dokładność, a profesjonalne mierniki kosztują powyżej 1000 zł. Wskazano, że w warunkach odbioru z kilku nadajników automatyczne wyszukiwanie kanałów może powodować bałagan i zaleca się ręczne strojenie. Omówiono także kwestie montażu anteny na kominie i wpływ silnych wiatrów na stabilność mocowania. Ostatecznie podkreślono, że w trudnych warunkach odbiorczych instalacja może wymagać kosztownych rozwiązań, a alternatywą mogą być odbiór satelitarny lub streaming.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA