Jaką antenę DVB-T2 wybrać do odbioru z 24 km od nadajnika, jeśli trzeba ją zamontować tak, że za anteną będzie ściana domu?
Antenę powinieneś zamontować tak, żeby „patrzyła” na nadajnik, bo ustawienie jej plecami do sygnału i z budynkiem między anteną a nadajnikiem może uniemożliwić odbiór [#21869072][#21869076] Na takie warunki lepsza będzie antena kierunkowa combo/logarytmiczna niż siatkowa, a z podanych propozycji forumowicze wskazywali m.in. modele Dipola lub Telmora; przy 24 km od nadajnika 100 kW powinna wystarczyć antena pasywna bez wzmacniacza [#21869517][#21869628][#21869693] Jeśli nie da się zamontować jej na dachu, to najlepiej na kominie albo tak, by wyszła ponad okap; można też próbować przy oknie od strony nadajnika [#21869206][#21869367] Wzmacniacza na start nie dokładaj, bo może nie być potrzebny, a jeśli odbiór będzie słaby, dopiero wtedy można go dołożyć, zwłaszcza dla UHF [#21869628][#21869639] Przy montażu na kominie warto solidnie zamocować maszt i połączyć go z instalacją odgromową/uziemieniem [#21869696]
Witam. Jaką antenę kupić? Odległość od nadajnika 24km.
2 piętro, wieś. Wysokość nadajnika 284m, moc 100kW, brak przeszkód. Antena będzie montowana plecami do nadajnika, z drugiej części domu. Więc lepiej kierunkową czy siatkową? W pobliżu anteny budynek jednopiętrowy oraz drzewa, więc z drugiego piętra brak przeszkód do odbioru.
Odległość od nadajnika 24km.
2 piętro, wieś. Wysokość nadajnika 284m, moc 100kW, brak przeszkód. Antena będzie montowana plecami do nadajnika
Niewiele mówiące informacje. Podaj lokalizację miejsca odbioru (miejscowość).
Ile pięter ma ten budynek "na wsi"? Nie da się zamontować na dachu? Dlaczego "plecami"? Jeżeli tak będzie montowana na ścianie/balkonie budynku, to nie wróżę sukcesu w odbiorze. Po pierwsze każda antena ma tzw. tłumienie wsteczne F/B. Po drugie nie można mówić o braku przeszkód, bo za jej "plecami", główną w kierunku nadajnika, będzie budynek na którym będzie zamontowana.
Nawet teoretycznie najlepsza antena nie da rady, jeżeli nie ma szans odbioru przynajmniej z odbicia.
Informację o warunkach odbioru znajdziesz tu: https://emimaps.emitel.pl/ Ja odbieram Białystok Krynice (anteny 275m i 313m nad poziomem terenu) z odległości 46km - z niższej anteny z trudem, profil terenu wskazuje, że kilka km od odbiornika jest wzgórze, które trochę przesłania drogę fal.
Pewnie antena siatkowa to też kierunkowa. Ja mam aktywną - jest niewielka (schowana w obudowie o rozmiarach większego talerza), a odbiera lepiej, niż odbierały bardziej "klasyczne" z direktorami, czy siatką.
Nie rozumiem, co znaczy "antena plecami do nadajnika" - czy ściana domu ma być między anteną, a nadajnikiem? Tego nie polecam - antena powinna "patrzeć" na nadajnik i nie mieć przeszkód.
Mam, ale wtedy dochodzi metrów przewodu (mam 10m). A tutaj, gdzie talerz, są porobione przejścia i peszle w ścianie. Ewentualnie montaż na kominie.
Jest jeszcze na wprost nadajnik w Gnieźnie.
Jeżeli uchwyt zamontowany jest solidnie, a "fajka' jest na tyle długa że wychodzi poza okap, można włożyć w niego rurę długości np. 1.5-2 m Link i wyjść z anteną ponad dach. Ale to trochę "partyzantka" i nie gwarantuję trwałości takiej konstrukcji.
Nie masz jakiegoś okna od zachodniej strony, przy którym można byłoby zamontować uchwyt?
Na kominie, najlepiej przy pomocy obejmy kominowej.
l34rtek napisał:
Jest jeszcze na wprost nadajnik w Gnieźnie
Wągrowiec/Chojna jest na wschód. Nadajnik 2 razy dalej niż Rusinowo, 5-krotnie słabszy i niemal 3 razy niższy. Powinieneś jednak coś odebrać. W razie potrzeby możesz wspomóc się jakimś niezbyt mocnym wzmacniaczem. Teoretycznie najlepiej powinieneś odebrać mux-8.
Na kominie, najlepiej przy pomocy obejmy kominowej.
Sąsiad widzę ma satelitę na kominie na kołki normalnie. A te obejmy widzę drogie
Zrób normalnie na kołki. Jak dasz antenę siatkową to jest lekka.
Wiatr nie ma się za co "złapać".
Na pasywnej antenie siatkowej z Chojny ,odległość ok. 30km, rozdzielony sygnał na 2 TV mam siłę ok. 40% więc powinno wystarczyć u ciebie. W razie problemu wzmacniacz antenowy i zasilacz z regulacją.
Zrób normalnie na kołki. Jak dasz antenę siatkową to jest lekka.
Wiatr nie ma się za co "złapać".
Na pasywnej antenie siatkowej z Chojny ,odległość ok. 30km, rozdzielony sygnał na 2 TV mam siłę ok. 40% więc powinno wystarczyć u ciebie. W razie problemu wzmacniacz antenowy i zasilacz z regulacją.
Mam symetryzator, wzmacniacz +30 i +15 ten niebieski to sobie przetestuje, ale pewnie symetryzator. Zasilacz mam ten z regulacją. Tylko ten wtyk lipny jakiś. Lepiej dorobić do niego przejściówkę kilka cm na złącza kompresyjne? Czy zostawić taka jaka jest
Sąsiad widzę ma satelitę na kominie na kołki normalnie. A te obejmy widzę drogie
Oczywiście że satelitę da się zamontować na fajce przykręconej do komina. Ale w czasie gdy nawiedzają nasz kraj potężne wichury, jest to dosyć ryzykowne. Widziałem już uszkodzone kominy po tym jak, halny lub wichura burzowa "zabrała" z niego antenę.
Oczywiście do siatki, przykręcony do komina uchwyt wystarczy (należy dobrać średnicę uchwytu do cybantów w siatce, bo na rynku są różne). O obejmie myślałem gdyby zaistniała konieczność montażu zestawu anten (VHF+UHF lub TV+SAT). A jakość montażu niestety kosztuje.
l34rtek napisał:
Mam symetryzator, wzmacniacz +30 i +15 ten niebieski to sobie przetestuje, ale pewnie symetryzator
Do odbioru z Rusinowa symetryzator (na k.6-48 lub 6-60) powinien wystarczyć. Do tego dobrej jakości wtyk antenowy IEC (np. samokompresujący Cabelcon lub nakręcany Telmor).
l34rtek napisał:
Zasilacz mam ten z regulacją. Tylko ten wtyk lipny jakiś.
W budżetowym zasilaczu nie ma się co spodziewać cudów. Takich zasilaczy od dawna nie używam. Ostatnio miałem do czynienia z TV, który miał uszkodzone gniazdo antenowe po używaniu takiego bułowatego wtyku.
W budżetowym zasilaczu nie ma się co spodziewać cudów. Takich zasilaczy od dawna nie używam. Ostatnio miałem do czynienia z TV, który miał uszkodzone gniazdo antenowe po używaniu takiego bułowatego wtyku.
Mógłbyś jakiś polecić w miarę budżetowy? Po prostu zeby był lepszy niż te zwykłe plastikowe.
Mam symetryzator, wzmacniacz +30 i +15 ten niebieski to sobie przetestuje, ale pewnie symetryzator. Zasilacz mam ten z regulacją. Tylko ten wtyk lipny jakiś. Lepiej dorobić do niego przejściówkę kilka cm na złącza kompresyjne? Czy zostawić taka jaka jest
Nie cierpię kompresyjnych. Jak z regulacją to wtyk jest normalny.
Jaką antenę kupić? Odległość od nadajnika 24km. Więc lepiej kierunkową czy siatkową?
Tylko antenę kierunkową combo mocowaną do komina (plus ewentualny tłumik), gdyż anteną siatkową będziesz zbierał sygnały zakłócające z całej okolicy od lewa do prawa.
Wągrowiec/Chojna jest na wschód. Nadajnik 2 razy dalej niż Rusinowo, 5-krotnie słabszy i niemal 3 razy niższy.
To chyba się nie go odbierze. Wysokie częstotliwości mają zasięg optyczny (no, najniższe kanały TV do 30% większy, ale im większa częstotliwość, tym gorzej). W płaskim terenie zasięg optyczny = 3,57 km * pierwiastek z wysokości - czyli jak antena ma wysokość 121m, to sensowny odbiór do 39km - a z większej odległości dochodzą tylko fale ugięte, które są dużo słabsze. I jeśli są te same kanały (częstotliwości), to znaczy, że nie może być zasięgu - sieć nadajników zaplanowano tak, by nigdzie nie dochodziły sygnały dwóch nadajników na tym samym kanale. Długi kabel antenowy nieco tłumi sygnał, ale wyjście poza zasięg optyczny tłumi bardziej. A jak masz antenę ze wzmacniaczem, to on wzmacnia więcej, jak kabel tłumi.
Tylko antenę kierunkową combo mocowaną do komina (plus ewentualny tłumik), gdyż anteną siatkową będziesz zbierał sygnały zakłócające z całej okolicy od lewa do prawa.
W sąsiednim budynku, na I piętrze, na strychu, mają siatkę ustawiona na nadajnik i 100/100 wszystkie muxy.
Mhhh... Poznańskie. Tam już od czasów Cezar'skich ludzie wiedzą, co warto mieć ochronę odgromową dachu i budynku.
Link 0, do Ograniczniki przepięć
Zdecydowanie, sygnały z RTCN-Gołańcz/Chojna są w Białej znacznie słabsze niż z RTCN-Wałcz/Rusinowo
Według Mapy-RadioPolska.pl, sygnały DVB-T/T2 z RTCN Gołańcz/Chojna w Białej są na granicy zasięgu. Można próbować ale wynik niepewny. Link 1 do mapy zasięgu RadioPolska
A według map zasięgu Emitel'a tj. operatora, zasięg RTCN-Gołańcz/Chojna, jest tylko dla Mux-8 w Białej, a pozostałe Mux'y poza zasięgiem z tego RTCN
https://emimaps.emitel.pl/
Zdecydowanie, montowałbym anteny oddzielne dla UHF i VHF połączone zwrotnicą antenową, skierowane na RTCN Wałcz/Rusinowo, (na maszcie, na dachu). Plus dodatkowo filtr 5G LTE 700.
Jeśli na ścianie, to też od strony Rusinowa. Ciekawe czy pod tynkiem jest styropian izolacji termicznej bo wtedy większy może być problem ze sztywnym mocowaniem anten.
Jeśli komin jest od kotła gazowego lub opalanego drewnem, węglem, peletem, olejem opałowym, to maszcik z antenami - raczej warto od ZACHODNIEJ strony względem komina, aby, przy przeważających w Polsce wiatrach zachodnich, był jak najmniej wystawiony na korozyjne działanie spalin w połączeniu z wilgocią.
Jeśli mocowanie jest do takiego "opałowego" komina a nie tylko wyłącznie wentylacyjnego, to zdecydowanie - >> obejmą kominową wykonaną w całości ze stali nierdzewnej INOX, a nie na kołki rozporowe. (np. Luxon anteny) ma np. takie obejmy kominowe INOX, a nawet same oddzielne cybanty INOX z nakrętkami, poprzeczką i nakrętkami, typu UZ-50DN M8, i UZP-50N M8.
Obejma komin wmacnia - ściskając opaską nierdzewną a dziury pod kołki rozporowe i samo wiercenie udarowe osłabia komin i spoiny cegieł komina - przez drgania wiercenia jak i poprzez wieloletnie drgania masztu antenowego.
Obejma ze stali nierdzewnej będzie na ZAWSZE a ze stali zwykłej ocynkowanej na ok. 5÷7lat, przy typowym oszczędnościowym ocynkowaniu spotykanym w handlu antenami.
W dłuższej perspektywie to się opłaca, jeśli jest się właścicielem komina (i całej reszty dołączonej do niego). A nawet w przypadku spodziewamego spadku po dziadku.
Naprawa fachowa komina, (w samej części wystającej nad dachem) to ceny od kill-Q tysięcy wzwyż.
- Anteny UHF jak i VHF, w kierunki na Wałcz-Rusinowo, należy zastosować bez przedwzmacniaczy, z samymi tylko symetryzatorami antenowymi.
Dobór anten DVB-T2 poradnik - Wyszukaj https://www.bing.com/search?q=Dobor+anten+DVB-T2+poradnik
Sygnału z anten na dachu, skierowanych na Rusinowo, wystarczy nawet do rozdzielenia sygnału w całym domu na kilka telewizorów.
- Zwrotnicę antenenową typu: ZA-106Ms VHF/UHF AMS, (dodatkowo ogranicza zbędne sygnały poniżej 87MHz oraz powyżej 700MHz, - w pewnym stopniu)
- Filtr LTE 700 Block typu: TF005 wewnętrzny TERRA
Wzmacniacz mam ten pomarańczowy albo czerwony lna około +30db. Więc pewnie kupię słabszy.
Do tej anteny combo w 1 puszce zwrotnica a w 2 puszcze wzmacniacz? W zależności ktore pasmo chce wzmocnic do tej puszki wzmacniacz? Czy oba wzmacnia? Zwrotnica z symetryzatorem ma byc?
Do tej anteny combo w 1 puszce zwrotnica a w 2 puszcze wzmacniacz? W zależności ktore pasmo chce wzmocnic do tej puszki wzmacniacz? Czy oba wzmacnia? Zwrotnica z symetryzatorem ma byc?
Te anteny combo ze wzmacniaczem mają już wszystko w komplecie zamontowane - symetryzator i zwrotnico-wzmacniacz. Wzmacnia wszystko jak leci. Wystarczy tylko podłączyć kabel.
Te anteny combo ze wzmacniaczem mają już wszystko w komplecie zamontowane - symetryzator i zwrotnico-wzmacniacz. Wzmacnia wszystko jak leci. Wystarczy tylko podłączyć kabel.
Czyli tylko zamienić symetryzator na wzmacniacz lna, bo te 11 dBi to chyba za mało będzie?
@l34rtek, jeśli masz - jak napisałeś wcześniej - antenę combo z zyskiem 21 dB, to nic już nie musisz kombinować z symetryzatorami i wzmacniaczami, gdyż ta antena ma już to wszystko preinstalowane jak trzeba - właśnie z myślą o lajkonikach, którzy takie anteny kupują. Podłącz tylko kabel w miejsce opisane w instrukcji i już.
jeśli masz - jak napisałeś wcześniej - antenę combo z zyskiem 21dB, to nic już nie musisz kombinować z symetryzatorami i wzmacniaczami, gdyż ta antena ma już to wszystko preinstalowane jak trzeba - właśnie z myślą o lajkonikach, którzy takie anteny kupują. Podłącz tylko kabel w miejsce opisane w instrukcji i już.
Ma zysk 11 dBi i nie ma żadnego wbudowanego wzmacniacza, tylko symetryzator połączony ze zwrotnicą. Więc zapytałem czy te 11 dBi to będzie niewystarczająco i trzeba będzie włożyć LNA np. +15dBi najsłabszy mają taki, zamiast symetryzatora..
@l34rtek, na razie kup tę antenę tak jak jest, zamontuj na kominie i podłącz do telewizora. Powinna dać radę w odległości 24 km od 100-kilowatowego nadajnika. A gdyby nie, to dopiero wtedy dołożysz do niej wzmacniacz. Trzeba dążyć do odbioru TV poprzez instalowanie mocnych anten pasywnych (bez wzmacniacza), a nie dokładać mocne wzmacniacze do słabych anten.
✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny DVB-T2 do odbioru sygnału z nadajnika o mocy 100 kW, oddalonego o 24 km, z montażem anteny plecami do nadajnika na drugim piętrze budynku na wsi. Zalecane jest montowanie anteny kierunkowej, najlepiej na dachu lub kominie, aby uniknąć tłumienia sygnału przez ścianę budynku. Antena siatkowa jest lekka i łatwa do montażu na kołki, ale może odbierać zakłócenia z całej okolicy. Wskazane jest stosowanie anten combo (UHF+VHF) z polaryzacją H-V, najlepiej z filtrem 5G LTE 700. W przypadku anteny pasywnej o zysku około 11 dBi zaleca się najpierw test bez wzmacniacza, a dopiero w razie potrzeby dołożenie wzmacniacza LNA (np. +15 dB). Zwrotnica i symetryzator są często wbudowane w anteny combo, wzmacniacz wzmacnia oba pasma. Montaż anteny na uziemionym kominie z połączeniem masztu z instalacją odgromową jest ważny dla bezpieczeństwa. Do kabla antenowego rekomendowany jest przewód Televes T-100 (pełna miedź, 1,13 mm) lub odpowiednik Triset 113, z dobrym ekranowaniem (gęsty oplot + folia) dla minimalizacji zakłóceń. Wskazano, że odbiór z nadajnika Rusinowo jest bardziej stabilny niż z Gołańczy/Chojny, gdzie sygnał jest na granicy zasięgu. Montaż anteny plecami do nadajnika jest niezalecany ze względu na tłumienie wsteczne i przeszkody. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące jakości wtyków antenowych (kompresyjne vs. nakręcane) oraz bezpieczeństwa instalacji odgromowej. Wygenerowane przez model językowy.