logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć żarówki LED Tapo w podbitce na stałe, omijając włączniki schodowe?

krzysiekmagic2603198 01 Cze 2025 09:54 162 8
REKLAMA
  • #1 21566352
    krzysiekmagic2603198
    Poziom 2  
    Witam. Poproszę o pomoc. W skrócie. Mam oświetlenie (żarówki LED) w podbitce. Włączniki schodowe do włączania/wyłączania tego oświetlenia mam w domu. Zmieniłem żarówki LED zwykłe na sterowane apką Tapo z telefonu. W związku z tym nie potrzebuję już sterowania przez te włączniki, tylko chciałbym, żeby na stałe było napięcie w tej podbitce. I tutaj mam problem, ponieważ nie wiem, jak to zrobić. Co ze sobą połączyć, żeby to działało. Dodam tylko, że w jednym włączniku normalnie brązowy = prąd, niebieski = zero, a żółto-zielony = ochronny, a na drugim włączniku napięcie jest na niebieskim i ochronnym. Nie ma go za to na brązowym.
    Poproszę o pomoc. Dziękuję, Krzysiek.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć żarówki LED Tapo w podbitce na stałe, omijając włączniki schodowe? 20250601_091518.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21566364
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4665
    Niestety jak masz na wyłączniku wszystko, to znaczy fazę, neutralny(zero) i ochronę, to mam wrażenie , że jest to zasilanie gniazda wtyczkowego.
  • REKLAMA
  • #3 21566377
    krzysiekmagic2603198
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
  • #4 21566381
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1754
    Być może przewód niebieski i żółto-zielony służą jako komunikacja między wyłącznikami.
    Najlepiej sprawdzenia przewodów dokonać multimetrem , a raczej żarówką z oprawką i dwoma przewodami.
  • REKLAMA
  • #5 21566497
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4665
    @krzysiekmagic2603198 Nie jest to ironia z mojej strony, ale przewód neutralny(dawniej zero)nie bierze udziału w realizacji połączeń przełącznikami schodowymi, tylko jest doprowadzony do źródła światła ( bo tam jest potrzebny).
  • #6 21566540
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1754
    Oczywiście jak zauważył Kolega Stanisław, jeżeli jest to komunikacja między wyłącznikami, to kolory nieprawidłowe.
  • #7 21566580
    krzysiekmagic2603198
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 21566655
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    A co mówi elektryk, który wykonywał tę instalację?
    Pytanie oczywiście retoryczne, bo żadnego elektryka tam przecież nie było.
  • #9 21566836
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    krzysiekmagic2603198 napisał:
    Witam. Poproszę o pomoc. W skrócie. Mam oświetlenie (żarówki LED) w podbitce. Włączniki schodowe do włączania/wyłączania tego oświetlenia mam w domu. Zmieniłem żarówki LED zwykłe na sterowane apką Tapo z telefonu. W związku z tym nie potrzebuję już sterowania przez te włączniki, tylko chciałbym, żeby na stałe było napięcie w tej podbitce. I tutaj mam problem, ponieważ nie wiem, jak to zrobić. Co ze sobą połączyć, żeby to działało. Dodam tylko, że w jednym włączniku normalnie brązowy = prąd, niebieski = zero, a żółto-zielony = ochronny, a na drugim włączniku napięcie jest na niebieskim i ochronnym.

Najpierw, za czym coś rozłączysz musisz poznać i zrozumieć zasadę funkcjonalności układu wyłącznika schodowego. Aktualnie to są dwa przełączniki trój-drożne; a nie zwykle dwu-biegunowe wyłączniki ON/OFF
    Te pomiary w przełączniku, które opisałeś, nie są absolutnie stałe i zmienią ci się, gdy przełączysz w inną pozycję ten drugi przełącznik.
    Niżej masz typowy/standardowy układ tej instalacji. Jeżeli masz więcej lamp niż jedną, to te pozostałe są podłączone równolegle do tej na diagramie i są załączane/gaszone jednocześnie tym samym przełącznikiem.

Schemat instalacji schodowej z dwoma łącznikami dwukierunkowymi i jedną żarówką na klatce schodowej.
    W zasadzie nie masz potrzeby dokonywać jakichkolwiek zmian dla zastosowania żarówek/lamp "Tapo" w miejsce istniejących. Pozostawić tymczasowo uklad w pozycji zaświeconej do czasu konfiguracji i wytestowania nowych lampek "Tapo".
    Przełączniki zakleić tymczasowo maskującą taśmą malarską w popzycji załączone (!)
    Procedury konfiguracji dokonaj w dowolnej lampie biurkowej/nocnej z wyłącznikiem (będzie potrzebny do kilkakrotnego klikania nim podczas konfiguracji.
    Patrz Y/T video:

https://www.youtube.com/watch?v=k9-5OqWaV-A
    Skonfigurowane z siecią WiFi nowe lampy zainstalowac w miejsce istniejących LED.
    Po jakimś czasie praktycznych testów, możesz powrócić do istniejących przełączników i pozwierać obwody/przewody aktualnie załączone przełącznikami eliminując ich obecność.

e marcus

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada oświetlenie LED w podbitce sterowane dotychczas przez wyłączniki schodowe i chce podłączyć żarówki LED marki Tapo, które są sterowane aplikacją mobilną, eliminując potrzebę używania wyłączników. Problem polega na tym, jak na stałe doprowadzić napięcie do opraw w podbitce, omijając istniejące wyłączniki schodowe. W instalacji występują przewody o nietypowym układzie kolorów: brązowy (faza), niebieski (neutralny) i żółto-zielony (ochronny), przy czym na jednym wyłączniku napięcie jest na brązowym, a na drugim na niebieskim i ochronnym, co wskazuje na niestandardowe połączenia. W odpowiedziach podkreślono, że przewód neutralny nie bierze udziału w przełączaniu wyłącznikami schodowymi, a obecny układ to typowy system dwóch przełączników trójdrożnych, gdzie pomiary napięć zmieniają się w zależności od pozycji przełączników. Zaleca się pozostawienie instalacji w stanie załączonym (przełączniki w pozycji ON) i konfigurację żarówek Tapo bez fizycznej ingerencji w okablowanie. Wskazano również, że kolory przewodów mogą być używane niezgodnie ze standardem, a do dokładnego rozpoznania funkcji przewodów najlepiej użyć multimetru lub żarówki testowej. Ostatecznie, aby zapewnić stałe napięcie na oprawach LED, należy połączyć przewód fazowy bezpośrednio do lamp, omijając wyłączniki, jednak wymaga to znajomości i ostrożności przy modyfikacji instalacji elektrycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA