Witam, potrzebuję porady. Otóż posiadam samochód Nissan Qashqai J11 z 2016 r. w najwyższej wersji wyposażenia Tekna. W tej wersji wyposażenia dosłownie wszystkie światła są w wersji LED, czyli np. przednie reflektory są w 100% fabrycznie LED-owe. Jednak jakiś geniusz wymyślił, że zamiast w reflektorze Full LED wstawić kierunkowskaz LED-owy tak jak na lusterku, to zostały wstawione zwykłe żarówki zarówno z przodu, jak i z tyłu. W tym samochodzie na zwykłych żarówkach są tylko przednie i tylne kierunkowskazy oraz światła przeciwmgielne. Chciałbym wymienić żarówki w kierunkach z przodu, jak i z tyłu. Tylko mam wątpliwości, jeśli chodzi o przeglądy techniczne. Czy diagnosta się do tego doczepi? Teoretycznie fabryczne jest niemalże całe oświetlenie LED, do którego nie może się doczepić. Moim zdaniem dołożone LED-owe kierunkowskazy "zgubią się" na tle fabrycznych LED-owych świateł. Rok temu zmieniłem podświetlenie tablicy rejestracyjnej, które też było na zwykłych żarówkach, samochód przeszedł przegląd bez problemu, diagnosta nawet nie zwrócił uwagi na podświetlenie rejestracji. Myślę, że wydaje się to normalne, jeśli widzi się tylne LED-owe lampy oraz przednie LED-owe soczewki, to z automatu reszta też powinna być LED-owa. Co myślicie? Dodam, że na przednich, jak i tylnych reflektorach jest wygrawerowana homologacja i napisane jest "LED EU", czyli reflektory mają homologację na LED-y. Nie ma nic wspomniane odnośnie kierunkowskazu, więc teoretycznie można byłoby podciągnąć tę homologację też na kierunkowskaz? Zresztą gdybym zobaczył pierwszy raz samochód na zwykłych żarówkach z LED-owymi kierunkowskazami lub stary samochód z LED-ami, to pierwsze, co przyszłoby mi do głowy, to to, że ktoś to sobie dołożył. Ale jeśli zobaczyłbym auto z lampami Full LED, LED-owymi kierunkowskazami, to pomyślałbym, że tak właśnie wyjechało z fabryki. Zresztą Nissan nie wiem, dlaczego nie zrobił LED-ów, nawet w wersji Tekna, rozumiem w niższych wersjach, ale w wersji, która kosztowała jakieś 9 lat temu około 140 tys.? Szukali oszczędności i tyle.