logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia FastMile 4G05-B – zrywanie połączenia internetowego

odysss_ek 02 Cze 2025 08:11 3882 59
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Nokia FastMile 4G05-B co kilka godzin traci dostęp do internetu mimo że diody pokazują aktywne połączenie, a restart routera przywraca sieć?

Najbardziej prawdopodobne jest, że Nokia traci odnowienie dzierżawy DHCP od operatora (NAK albo brak przedłużenia sesji), więc połączenie LTE wygląda na aktywne, ale ruch do internetu już nie działa, a powrót po wyłączeniu i włączeniu Nokii to potwierdza [#21567277][#21572429][#21572883] W logach widać też zamieszanie z odnowieniem lease i brak odpowiedzi serwera, co pasuje do tego scenariusza [#21572323][#21572481] Warto ustawić w Nokii tryb bridge oraz ręcznie APN na „internet” z samym IPv4 [#21567848][#21567780] Jeśli problem będzie wracał, pomocne mogą być logi, test pingu/traceroute oraz ewentualna zmiana operatora lub routera z watchdogiem WAN, który sam zrestartuje połączenie [#21567277][#21572631]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21567181
    odysss_ek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam wpięty switch (niekonfigurowalny) z 2 kamerami (P2P) oraz drugi router jako AP (IP z puli Dlinka, DHCP wyłączone.
    Problem jest taki, że mimo nowego firmware Nokii pojawia się brak dostępu do internetu. Co parę godzin (lub nawet kilkanaście) zrywa połączenie. Diody na routerze wskazują, że dostęp jest, a faktycznie na urządzeniach nie ma. Macie pomysły? Inny router (Asus N18U) zachowuje się podobnie. Wyłączenie i włączenie routera Dlinka przywraca dostęp do internetu.
  • REKLAMA
  • #2 21567277
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Mi to wygląda na częsty problem tego ,że serwer DHCP operatora w pewnym momencie nie prześle przedłużenia IP ( modem dostaje tzw NAK). Opisywałem to na bez-kabli.pl . Co to za operator ? Ja takie problemy mam z Plusem i niektórymi modemami ZTE ( tylko ,że tu objawia się tym ,że internetu nie ma ,przez jakieś 10-15s , bo one restartują połączenie).
    Można spróbować wymienić kartę na innego operatora ,i liczyć na to ,że z innym będzie ok.
    Można też wymienić router na taki ,co ma watchdog na WANie ,lub np. z OpenWRT ( albo wgrać temu co masz OpenWRT jeśli wspiera) , i wtedy restartować połączenie , jeśli internet "zniknie".
    Albo ostatecznie wymienić modem..... (Być może Nokia sama z siebie nie restartuje połączenia , jak to np robi MC889...)

EDIT: Ale może najpierw , co to znaczy DHCP wyłączone ?(Zakładam i odczytuję to tak , że 4G05b podłączone do WAN Dlinka - i tu pobieranie automatyczne adresu IP jest, switch do LAN Dlinka ,i Dlink po LANie przydziela adresy przez DHCP -wiec w nim włączony, więc DHCP jest wyłączony w 4G05b...) Nokia (mimo ,że pewnie jest w trybie bridge) , być może i tak potrzebuje mieć to DHCP włączone ( z wyłączonym DHCP w trybie bridge nie działają wszystkie ZTE, Zyxele , a także ten od T-Mobile WNC zwany AF55 )....
  • REKLAMA
  • #3 21567672
    odysss_ek
    Poziom 9  
    >>21567277

Modem Nokia (karta ORANGE) podłączone do WAN Dlinka (tu ustawienia wg sprzedawcy, IP ustawione .3.1 i z DHCP). Z Dlinka po LAN mam switcha (niekonfigurowalny), a do niego wpięte 2 kamery IP (zdalnie P2P się łączą). Po LAN mam wpięty również drugi router, w którym mam wyłączone DHCP i adres mu dałem np. 3.4 (jako AP). Kanały WiFi na stałe i różne ustawione.
    W zasadzie w dzień, korzystając co jakiś czas, nie zauważyłem zerwania. Rano, po nocy, przestaje działać. Raz w dzień, poza domem, również stracił połączenie. Jakby brak aktywności, może przypadek... diody sygnalizują, że mają internet, ale na urządzeniach brak dostępu. Wyłączam i włączam Dlinka i wraca połączenie.
    Miałem przez jakiś czas kartę T-Mobile i chyba tego nie było... sam już nie wiem, bo z pamięcią problemy.
  • REKLAMA
  • #4 21567680
    MiG25
    Poziom 23  
    Zobacz , czy wypięcie i wpięcie skrętki z Noki do WAN Dlinka też przywróci.
    No i jak masz Orange , to spróbuj też zmienić ustawienia APN, żeby było tylko IPv4 , bez IPv6 ( bo z nim też różnie bywa ).

No i jak kupiłeś od mobilny.net.pl ,to pewnie jest to DIR-2150 R1 , a na niego jest OpenWRT.... ( na nim są gotowe skrypty do restartu WAN )..
  • #5 21567685
    odysss_ek
    Poziom 9  
    >>21567680
    Na pewno raz zadziałało samo wypięcie skrętki. Wpinałem np. pod laptopa i od razu był internet. Ale sprawdzę jeszcze raz, żeby mieć pewność.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21567680
    Rozumiem, że wiesz, w czym jest problem? To wina operatora? Czy inny modem powinienem był kupić?
    Mam takie ustawienia, włączyłem opcję WAN FAILOVER, nie wiem, czy to dobrze?

Zrzut ekranu panelu konfiguracyjnego routera D-Link, sekcja ustawień WAN oraz WAN Failover.

Ekran konfiguracji funkcji WAN Failover na modemie Nokia, przedstawiający ustawienia testowania pingu oraz listę hostów.

Dodano po 28 [minuty]:

>>21567685
    Tak, w modemie Nokia:
    Ekran ustawień modemu Nokia FASTMILE2 z informacją o braku dostępnych komórek i pokazanym adresem IPv4.
  • #6 21567780
    MiG25
    Poziom 23  
    Niestety nie wiem (to co pisałem o NAK to tylko domysły ,nie wiem ,czy u Ciebie akurat to konkretnie jest).
    W tym D-Linku jest WAN-Failover, ale to działa raczej na zasadzie , jak nie ma internetu na WANie to przełącz na następny port z internetem ( a nie ,że zrestartuj , chociaż kto wie....)
    Akurat mam tego d-linka ,wieczorem jak znajdę czas to potestuję.
    Ale ja bym zaznaczył ptaszka na tym Connections List - WAN ( być może to spowoduje ponowne uruchomienie tego połęczenia , jak wykryje brak internetu. Tak ,żeby przy tym "Check with pings" było on...

No i dodatkowo w tej nokii jakiś dziwny APN jest , (z końcówką gprs ?) Zmień go ręcznie na samo "internet" ( z ustawieniem samego ipv4) .
  • #7 21567800
    odysss_ek
    Poziom 9  
    >>21567780
    Zaznaczyłem check with pings.
    Ta Nokia nie ma opcji grzebania w tych ustawieniach i zmiany :/
    Jest jeszcze coś takiego
    Zrzut ekranu panelu konfiguracyjnego routera z zakładki dotyczącej punktów dostępowych (APN).

Edytowalem i wpisalem internet w pola (doszukalem sie instrukcji)

Panel konfiguracyjny routera w trybie Router Mode z polami do wpisania danych logowania do internetu.
  • #8 21567819
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21567848
    MiG25
    Poziom 23  
    Gdyby ten Asus N18U w miejscu D-linka nie zachowywał się podobnie to można by było jego podejrzewać , a tak to zakładam że cokolwiek podłączonego traci po pewnym czasie połączenie.

Ten D-Link D-2150 jest bardzo rozbudowanym routerem , ma m.n. logowanie na pendrive. Może właśnie w logach znajdzie się to co się dzieje. Proponuję przywrócić go do ustawień fabrycznych ( wyłączyć m.n. to WAN Failover) i zrobić to logowanie najlepiej na pendrive ,wtedy nie zginie.

odysss_ek napisał:
    Edytowalem i wpisalem internet w pola (doszukalem sie instrukcji)

Tylko cos parametry sygnalu spadly?

W Nokii ustaw tam bridge mode ( a nie router mode) .
    No a że parametry sygnału spadły , to raczej przypadek ( o tej porze najwięcej użytkowników więc to też naturalne , no i równie dobrze mogło się zmienić pasmo podstawowe ).
  • #10 21567960
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Tego nie rozumiem:
    odysss_ek napisał:
    podlaczone do WAN Dlinka (tu ustawienia wg sprzedawcy ip ustawione .3.1 i z DHCP)

A potem:
    odysss_ek napisał:
    rowniez drugi router w ktorym mam wylaczone dhcp i adres mu dalem np 3.4.

Przecież nie możesz mieć adresacji 192.168.3.0/24 zarówno na interfejsie WAN Dlinka jak i w jego sieci lokalnej.

Druga sprawa, to reset Nokii do ustawienia fabrycznych i na początek tylko to ustawić:
    MiG25 napisał:
    W Nokii ustaw tam bridge mode ( a nie router mode
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21567980
    MiG25
    Poziom 23  
    To przetłumaczę , na D-Linku na LANie jest ustawiony adres 192.168.3.1 i włączony DHCP , a drugi router ma ustawiony adres w LANie 192.168.3.4 i wyłączony DHCP ... Nie ma nic o adresie WAN D-Linka.... ( No chyba ,że Nokia ma też taką adresację przez przypadek).

Mam nadzieję ( bo to powinno być oczywiste) ,że routery są spięte LANami.... ( WAN drugiego routera nie jest wykorzystywany).
  • #12 21568004
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21568037
    MiG25
    Poziom 23  
    Erbit napisał:
    koro Asus jest podłączony portem LAN i ma statyczny adres IP to w żaden sposób DHCP na nim nie działa (Asus nie pyta się Nokii o adres). Stąd wniosek, że Asusa może trawić inny problem niż D-linka mimo, że skutek (brak internetu) jest identyczny. Niestety stwierdzenie "brak internetu" to tak mało techniczne i mało precyzyjne określenie, że nie wiadomo co za nim się kryje.

Tyle ,że skąd wniosek ,że "drugi router" to ten sam co "inny router".... Tylko "inny router" przedstawiony był z nazwy Asus....
    Ja zakładam ,że to dwa różne.

Erbit napisał:
    Sądzę, że bez metodycznego sprawdzenia i odrzucania możliwych problemów trudno będzie na chybił-trafił ustalić przyczynę.

No racja, to może jeszcze jeszcze ktoś inny wpadnie z kolejnym swoim pomysłem , i powie ,że to jest do sprawdzenia "najpierw"....

Dla mnie to jest podpowiedź:
    odysss_ek napisał:
    Mialem przez jakis czas karte tmobile i chyba tego nie bylo... sam juz nie wiem bo z pamiecia problemy.

A dodatkowo , skoro sieć działa przez kilka godzin i nie ma neta , po czym wystarczy wypięcie i wpięcie wtyczki od Nokii i przez następnych parę godzin znowu jest ok , to jest to dla mnie jest to NAK od operatora , a Nokia sama z siebie nie resetuje sobie połączenia...
  • #14 21568050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21568056
    MiG25
    Poziom 23  
    Napisałem dokładnie, co powie, co się dzieje... Magiczne słowo logi... No ale co ja tam wiem.
  • #16 21568104
    odysss_ek
    Poziom 9  
    >>21568056
    Tak, to dwa różne routery. N18u został podstawiony za dlinka, podpięty tak samo przez WAN do Nokii i skonfigurowany automatycznie (dałem tylko IP takie samo jak było w dlinku). A drugi połączony jest po LAN jako AP (n12u).
    Ustawiłem ten bridge mode oraz dla Orange "internet". Zobaczymy jutro, dziś nic nie dodam, bo działa.

Zrzut ekranu z konsoli systemu Windows przedstawiający wynik polecenia tracert do 8.8.8.8, z kilkoma opóźnieniami i komunikatami Request timed out. na niektórych przeskokach.

Dodano po 9 [godziny] 52 [minuty]:

>>21568056
    Nie zerwalo polaczenia. Zostawilem te pingowanie w routerze. W logach to sie pojawia pare razy:

Ekran komputera z logami systemowymi routera przedstawiającymi cykliczne sprawdzanie połączenia WAN przez usługę DHCP.
    Takie cos:

Zrzut ekranu z logów routera pokazujący powtarzające się komunikaty „ConnectivityCheck” i informację o opuszczeniu grupy przez adres IP.

I tutaj telefon laczyl sie na pewno poprzez n12u
    Zrzut ekranu z konsoli systemowej routera, przedstawiający logi połączeń sieciowych i zdarzeń DHCP.

Jak cos moge wylaczyc te failover?
  • #17 21568691
    MiG25
    Poziom 23  
    Z tego co ja testowałem to ten failover nie jest w stanie zrestartować jednego połączenia , tylko przeżucić na drugie ( można inny port LAN ustawić jako kolejny WAN) , ale tam też musi być internet ,żeby przełączył , więc to i tak podejrzewam ,że nic nie da , ale po prostu na razie zostaw i czekaj.
  • #18 21570520
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 869
    MiG25 napisał:
    Z tego co ja testowałem to ten failover nie jest w stanie zrestartować jednego połączenia(...)

Taka jest właśnie ide failover'a - przerzuca na drugie połączenie/server.
    Restart trzeba ubsłużyć inaczej
  • #19 21572123
    odysss_ek
    Poziom 9  
    >>21568691
    Na pewno masz rację, wyłączyłem go i raczej nic się nie zmienia. Może kamery konfliktują? Póki co nie zauważyłem "trwałego" zerwania. Wrzucam fragment logów z routera oraz ustawienia kamery.
    Zrzut ekranu z panelu ustawień sieciowych kamery IP, pokazujący konfigurację IPv4 i IPv6 oraz opcje DHCP.
    Fragment logu systemowego routera z widocznymi ostrzeżeniami, adresami IP i częściowo zamazanymi informacjami.
    Nokia nie ma IPv6.
    Bezpiecznie mogę logi wrzucać? Co ewentualnie wymazywać? Dziękuję za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #20 21572135
    MiG25
    Poziom 23  
    Czyli od czterech dni wszystko jest ok ?
    Jeśli tak ,to nie ma co szukać na siłę... Ma się zarejestrować to ,co powoduje rozłączenie internetu ( np brak przedłużenia IP czyli lease , release , ew NAK... ,albo np router prosi o release a odopwiedzi nigdy nie dostaje i jak czas dobiega końca to po prostu zawisa....).
    A kamery działają w wewnętrznej sieci , po DHCP z routera , na razie nie ma czego tam szukać ( jakby któraś zaczęła podszywać się pod router ,przydzielać własne adresy itp , to by rozłączenie i włączenie kabla wan tego nie naprawiło..

Jeśli od czterech dni jest ok , to zmiana w tryb bridge mogła mieć wpływ ,a dwa po stronie operatora się np. server DHCP naprawił ( i poprawinie zaczął reagować na prośbę o przedłużenie IP...) , co nie znaczy że za jakiś czas powróci....
  • #21 21572385
    odysss_ek
    Poziom 9  
    >>21572135
    @erbit
    Za wcześnie się ucieszyłem. Zablokowany dostęp.

Okno wiersza polecenia Windows z wynikami poleceń ping do różnych adresów, brak odpowiedzi z Internetu, odpowiedź z routera.
    Ping do Nokii idzie. Do WP nie. Mam logi z Dlinka, ale nie wiem, czy coś dadzą?

Na razie nie wyciągałem skrętki ani nie resetowałem, brak dostępu do internetu. Jeśli mam coś jeszcze wykonać, jakiś test, co przyda się, to piszcie.
  • #22 21572402
    MiG25
    Poziom 23  
    No to wstaw gdzieś te logi.
    Razem z tym jak wyciągniesz wtyczkę od tej Nokii i wsadzisz jeszcze raz ( bez wyłączania).

Cokolwiek by to nie było ,pytanie co da się z tym zrobić ...
  • #23 21572404
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    odysss_ek napisał:
    Ping do Nokii idzie

W trybie bridge do tej Nokii przez router ping nie powinien iść.
    odysss_ek napisał:
    Wyłączenie i włączenie routera Dlinka przywraca dostęp do internetu

Co robi samo wyłączenie i włączenie przewodu?
    Co robi wpięcie bezpośrednio komputera zamiast routera?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21572424
    odysss_ek
    Poziom 9  
    Wyjęcie skrętki nic nie zmieniło.
    Wpięcie skrętki bezpośrednio do kompa - brak internetu. :pingowanie wp.pl

Ekran komputera z konsolą Windows, na którym widoczne są komendy ping do wp.pl oraz do adresu IP, wszystkie z wynikiem Request timed out.

Przypadkiem wyłączyłem Nokię i jeszcze raz włączyłem (DLINK nie był ruszany) internet wrócił.
    Poobserwuję jeszcze, sprawdzę czy za każdym razem jest tak samo i wtedy napiszę.

@MiG25
    No właśnie co z tym zrobić...
  • #25 21572429
    MiG25
    Poziom 23  
    IC_Current napisał:
    W trybie bridge do tej Nokii przez router ping nie powinien iść.

Oczywiście ,że powinien. Normalnie powinien dać się pingować zarówno każdy adres ,jak i sam adres 192.168.0.1 ,jakim jest ta Nokia , tak samo jak powinno się dać wejść na stronę http://192.168.0.1 ,czym jest ta Nokia(mimo ,że w bridge mode) .... Czary ,nie ?

IC_Current napisał:
    Co robi samo wyłączenie i włączenie przewodu?

Ciekawe po co to pisałem:
    MiG25 napisał:
    Razem z tym jak wyciągniesz wtyczkę od tej Nokii i wsadzisz jeszcze raz ( bez wyłączania).

Dodano po 3 [minuty]:

odysss_ek napisał:
    @MiG25
    No wlasnie co z tym zrobic...

Dla mnie to jest potwierdzenie ,że ta Nokia nie dostaje od operatora przedłużenia IP. na eko.one.pl też ostatnio taki przypadek z Orange był.... Sam wcześniej osobiście miałem takie przypadki z Plusem i routerami ZTE.... Tyle ,że taki MC889 czy MC7010 umie sam sobie zrestartować połączenie ( tylko to trwało ,i było denerwujące jak wszystko się freezowało , albo w ogóle wyrzucało z serwisu ) , a ten wisi ( tak samo jak modemy MF286 czy MF286D)....
    Pokaż te logi....
  • #26 21572430
    odysss_ek
    Poziom 9  
    >>21572404
    Nokia ma IP 192.168.0.1, wkleiłem wyżej zrzut z pingowania...
  • #27 21572435
    MiG25
    Poziom 23  
    odysss_ek napisał:
    >>21572404
    Nokia ma ip 192.168.0.1 wkleilem wyzej zrzut z pingowania...

Możnaby przy tej zwieszce zobaczyć co strona web tej Nokii mówi....
  • #28 21572438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21572460
    odysss_ek
    Poziom 9  
    >>21572435
    Wkleiłem od czasu, gdzie mniej więcej wiem, że "wysiadł"
    Załączniki:
    • log.txt (248.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 21572481
    MiG25
    Poziom 23  
    Daj cały...

Z tego co tu widać , to d-link co jakiś czas ten lease tracił . mimo ,że dostawał go bez problemu od nowa , i to na 24h.... W sumie to ,że dostał odnowienie to nie znaczy ,że z nich internet był...
    Może wcześniej było to normalnie, bo tu dość często się o odnowienie pyta.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przerywania połączenia internetowego w konfiguracji z modemem Nokia FastMile 4G05-B podłączonym do routera D-Link DIR-2150 R1 (lub alternatywnie Asus N18U) oraz switcha i drugiego routera jako punktu dostępowego (AP). Mimo aktualizacji firmware i ustawienia trybu bridge w Nokii, połączenie internetowe jest zrywane co kilka godzin, choć diody sygnalizują aktywność. Przyczyną może być brak przedłużenia dzierżawy DHCP (lease renewal) przez operatora, co skutkuje utratą adresu IP i brakiem dostępu do internetu, mimo że fizyczne połączenie pozostaje aktywne. Problem może być związany z serwerem DHCP operatora Orange, a także z konfiguracją APN, gdzie zalecane jest ustawienie tylko IPv4 i wpisanie "internet" jako APN. Wyłączanie i włączanie routera D-Link lub reset modemu Nokia przywraca połączenie. Wskazane jest monitorowanie logów routera, testowanie pingów do bramy i zewnętrznych adresów IP, a także sprawdzenie fizycznego połączenia kablowego (wtyczki, skrętki). Zmiana adresacji LAN routera (np. z 192.168.0.1 na inną) może pomóc uniknąć konfliktów adresów z modemem Nokia, który domyślnie używa 192.168.0.1. Użytkownicy sugerują, że problem może być operatora i że niektóre modemy (np. ZTE MC889) potrafią automatycznie restartować połączenie, czego Nokia 4G05-B nie robi. Testowano także wyłączenie funkcji WAN Failover w D-Linku, która nie restartuje połączenia, a jedynie przełącza na inny port WAN. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wpływu zmiany pasm LTE i operatora (np. testy z T-Mobile). Ogólnie problem jest złożony i wymaga metodycznego testowania, w tym analizy logów, pingów i konfiguracji sieciowej, aby wykluczyć konflikty DHCP, problemy z APN i fizyczne uszkodzenia okablowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA