logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie fotokomórek Nice EPM do centrali Nice MC800

sawek2111 02 Cze 2025 10:34 1026 3
  • #1 21567300
    sawek2111
    Poziom 2  
    Witam,
    kończę właśnie podłączanie centrali Nice MC800, mam problem z fotokomórkami Nice EPM, w załączniku instrukcja.

Nie wiem, jak podłączyć dokładnie fotokomórki do centrali, czy powinny być wpięte dwa kabelki z RX do wejścia COM w centrali? Schemat w instrukcji centrali wygląda nieco inaczej niż ten w instrukcji z fotokomórek, w jaki sposób podłączyć go poprawnie? Nie pasuje mi także to, że w schemacie z centrali wejście 3 fotokomórki RX jest puste i żadne połączenie nie idzie do NC ani do NO.

Nie znalazłem na forum tematu podłączenia z tą centralą, a w wersji MC200 wejścia się różnią.

Schemat podłączenia fotokomórek Nice EPM do centrali Nice MC800.
    AI: Czy podłączasz jedną parę fotokomórek (nadajnik i odbiornik), czy więcej? Jeśli więcej, to ile dokładnie i po której stronie bramy mają się znajdować?
    Jedną parę.
    Załączniki:
    • epmguidepl.pdf (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja programowania centrali MC800 (1).pdf (3.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21567403
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3607
    Schemat jest OK. Podłączasz wg. kolorowych przewodów. Wyjscie 3 fotki RX jest NO i pozostaw niepodłaczone.
    Po podłączeniu fotek do AUX1 musisz włączyć fotki przekaźnikiwe wg punktu 4.5.1. Wejścia Aux2, 3 i 4 pozostawiasz niepodlączone.
  • #3 21567551
    sawek2111
    Poziom 2  
    >>21567403
    Czyli żaden kabel z fotokomórki nie jest wpinany w wejścia od 12 do 15, czyli STOP, SBS, OPEN i CLOSE?
    Bo po schemacie z instrukcji z fotokomórek myślałem, że 1 i 2 z RX do 3 i 4 w centrali, 4 z RX do AuxIn1, a 5 z RX do STOP.
  • #4 21567855
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3607
    Wszystko jak napisałeś, tyle że 5 RX także do Common (czyli plusa). STOP i pozostałe wejścia na prawo od niego to wejścia sterujące. Podanie plusa czyli Common na STOP jak sama nazwa wskazuje zatrzymuje napęd, plus na SBS to sterowanie sekwencyjne, plus na Open i Close chyba jasne.
REKLAMA