logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 2005 – jak sprawdzić szczelność klimatyzacji domowymi sposobami?

gadek80 02 Cze 2025 16:59 378 11
REKLAMA
  • #1 21567696
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Witam,
    Rzadko używam klimatyzacji, lecz się zdarza. Ostatni raz niecały rok temu jeszcze działała, lecz dzisiaj kiedy nie zafungowała, pierwsze sprawdziłem czy jest gaz.
    Po wciśnięciu zaworka tylko raz krótko syknęło i koniec.
    Citroen C4 2005 rok.
    Czy znacie jakiś domowy sposób, aby sprawdzić szczelność instalacji, bo zapewne gdzieś gaz uciekł, lecz nie wiem w jakim czasie?
    Mam kompresor, trochę narzędzi, ewentualnie co bym musiał dokupić?

Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 21567990
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 972
    Nabić instalację azotem (15 - 20 bar) i sprawdzać szczelność spryskując instalację wodą z płynem do naczyń itp .
  • #3 21568069
    gadek80
    Poziom 31  
    No ale domowym sposobem tego nie zrobię przecież. Czyli tylko serwis, bo raczej nie ma żadnych zestawów jednorazowych? Tym bardziej, że wydam kasę nie znajdę wycieku, bo zrobię to nieprawidłowo.
  • REKLAMA
  • #4 21568100
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3436
    Idę o dobry zakład że masz nieszczelność na chłodnicy (skraplaczu) za silnikiem wentylatora, standard w Citroen/Peugeot.
    Ale nawet gdy tam są dziurki to i tak po wymianie należy jeszcze raz zrobić próbę szczelności (post @MikeC ) i dopiero wtedy próżnia, olejek no i czynnik. Jakby nie patrzeć to musisz dać do warsztatu pojazd.
  • REKLAMA
  • #5 21568116
    gadek80
    Poziom 31  
    To chciałem wiedzieć. Sam co prawda wiele rzeczy jestem w stanie przy aucie zrobić tym bardziej, że lubię jak kura grzebać przy aucie, ale jednak sprzęt ograniczy moje zdolności :)
  • REKLAMA
  • #6 21568175
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 697
    W tym wypadku takich typowych domowych sposobów nie ma. Nie warto w tym wypadku kupować całej mleczarni, żeby napić sie tylko mleka.
  • #7 21568189
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21568256
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3436
    @niewidoczny13 Przestań pisać takie bzdyry bo się nóż w kieszeni otwiera, od razu widać że tylko marzysz bo z fachową wiedzą nie ma to nić wspólnego.
    niewidoczny13 napisał:
    Wykrecasz zaworek wysokiego cisnienia i wkrecasz tam jakas rurke. Chyba gwint z wentla samochodowego pasuje.

Pokaż taką rurkę, gwint jak najbardziej pasuje, mało tego wentylki są identyczne. Aby napompować oponę, dętkę, klimę musisz nacisnąć grzybek zaworka, a bez odpowiedniej sondy jest to ciężkie lub nawet niemożliwe.
    niewidoczny13 napisał:
    Bijesz cisnienie kompresorem do ukladu kilka bar.

Niby dobrze, ale trzeba mieć kompresor plus to co wyżej.
    A co z próżnią ? Ustami pociągnie jak "blondynka", jak doda olejku, bo przecież nie łyżeczką, jak napełni układ czynnikiem ?
    Nie jesteśmy w Indiach, ale należymy do kultury Zachodu, a tu się płaci i wymaga.
  • #9 21568400
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21569131
    gadek80
    Poziom 31  
    W środku i tak już gazu nie ma, kompresor mam tylko gwint muszę dopasować i wymyślić jak to spiąć, ale pewnie gdzieś kupi taką końcówkę z gwintem, żeby tam pasowała.
  • #11 21569344
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 546
    Pewnie że kupisz szybkozłączki, sam mam taki adapter i po grubszych naprawach auta najpierw sprawdzam wstępnie szczelność kompresorem bo raz pojechałem na nabicie a okazało się że nie dokręciłem jednej złączki do której trzeba było zdjąc zderzak i musiałem umawiać się drugi raz..
    https://allegro.pl/oferta/zlaczki-zlacza-do-k...JJ7sQKDcVmjXMg4__8lA2GgOHjitQGExoCgokQAvD_BwE
  • #12 21569452
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 615
    gadek80 napisał:
    W środku i tak już gazu nie ma, kompresor mam tylko gwint muszę dopasować i wymyślić jak to spiąć, ale pewnie gdzieś kupi taką końcówkę z gwintem, żeby tam pasowała.

Możesz też wykręić czujnik ciśnienia (5) ze skraplacza.

Schemat skraplacza klimatyzacji z oznaczeniem czujnika ciśnienia (pozycja 5).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku Citroena C4 z 2005 roku, gdy klimatyzacja przestała działać i podejrzewa się ubytek czynnika chłodniczego, domowe metody sprawdzenia szczelności instalacji są ograniczone. Standardową praktyką jest napełnienie układu azotem pod ciśnieniem 15-20 bar i spryskanie instalacji wodą z płynem do naczyń w celu wykrycia wycieków przez pojawiające się bąbelki. Jednak do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt, którego zwykle nie ma w warunkach domowych. Popularnym miejscem nieszczelności jest chłodnica (skraplacz) za wentylatorem. Po naprawie należy wykonać ponowną próbę szczelności, próżnię, uzupełnić olej i czynnik chłodniczy, co wymaga specjalistycznego wyposażenia i wiedzy. Istnieje możliwość wstępnego testu szczelności kompresorem powietrza i adapterem do zaworka wysokiego ciśnienia, spryskując instalację wodą z mydłem, jednak jest to metoda ryzykowna i niezalecana bez późniejszej profesjonalnej obsługi. Do podłączenia kompresora można użyć szybkozłączek dostępnych w sprzedaży. Czujnik ciśnienia ze skraplacza można również wykręcić, aby ułatwić dostęp do układu. Ostatecznie, ze względu na wymogi techniczne i bezpieczeństwo, zaleca się wykonanie diagnostyki i naprawy w serwisie klimatyzacji samochodowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA