logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ.6 plus s500 – jak dobrać moduł do ekspresu?

ks_robak 02 Cze 2025 21:32 1419 9
  • #1 21568013
    ks_robak
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Niezwykle sympatyczna wdóweczka poprosiła mnie o naprawę ekspresu Siemens EQ.6 plus s500. Tyle, że ja nie mam pojęcia o ekspresach a chętnie załapałbym u niej jakieś punkty ;-)
    Na module są wypalone elementy smd i zwarty jest tranzystor włączający młynek. Z tym bym sobie poradził, ale chyba procek też dostał, bo ma 150Ω na VCC i jego zasilanie nie wstaje.
    Zacząłem szukać modułu do kupienia i trochę się przeraziłem, bo mam wrażenie, że wersji elektroniki i softu jest mnóstwo. Poza tym sprzedają moduły "do zaprogramowania".
    Mógłby mi ktoś wyjaśnić z czym to się je?

Płyta główna ekspresu Siemens EQ.6 plus s500 ze zbliżeniem na elektronikę i tabliczkę znamionową.
  • Pomocny post
    #2 21568201
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2638
    Moduł ma kod: 12028918.
  • #3 21569011
    ks_robak
    Poziom 15  
    Dzięki.
    6 stów. Drogo...

Pogrzebałem trochę, uruchomiłem zasilacz, wyświetlacz się uruchamia ale pokazuje tylko duży napis SIEMENS i na nic nie reaguje. Na linii komunikacyjnej cisza, więc chyba procek nie żyje, choć ma zasilanie i się nie grzeje.

Ktoś poradził sobie z wydobyciem wsadu i wymianą procka na nowy?

Fragment schematu elektronicznego z mikrokontrolerem R5F21258SNFP i oznaczeniem kondensatora C73.
  • #4 21570904
    ks_robak
    Poziom 15  
    Kupiłem drugi moduł.
    Rezystancja zmierzona na zasilaniu sprawnego mikrokontrolera R5F21258SNFP to ok. 27kΩ

Płytka drukowana z elementami elektronicznymi i zaznaczonymi sondami pomiarowymi w miejscach pomiaru rezystancji.
  • #5 21570930
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    ks_robak napisał:
    wyświetlacz się uruchamia ale pokazuje tylko duży napis SIEMENS i na nic nie reaguje

Płyta w całości podpięta do ekspresu czy tylko do wyświetlacza?
    Te wypalone elementy to triak od młynka? Jeszcze powinien być tranzystor od sterowania triakiem.
  • #6 21570944
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1586
    ks_robak napisał:
    6 stów. Drogo...

...
    ks_robak napisał:
    Ktoś poradził sobie z wydobyciem wsadu i wymianą procka na nowy?

To za stówkę byś chciał?
  • #7 21570957
    ks_robak
    Poziom 15  
    Przemcio napisał:
    Płyta w całości podpięta do ekspresu czy tylko do wyświetlacza?
    Te wypalone elementy to triak od młynka? Jeszcze powinien być tranzystor od sterowania triakiem.

W całości.

Młynek w tym modelu jest zasilany napięciem wyprostowanym. Włącza go MOSFET.

Na silniku młynka jest dioda i była przebita. Dlatego skasowało MOSFETA i kilka drobiazgów SMD. 
    A w zasilaczu uszkodziło te elementy (patrz obraz).

Mam ubity procek. Jego rezystancja na zasilaniu to 150Ω. Kupiłem drugi moduł, sprawny i na nim ta rezystancja wynosi 27kΩ.

Schemat elektroniczny z wyraźnie zaznaczonymi dwoma tranzystorami i rezystorem, z opisami po niemiecku.

Dodano po 1 [minuty]:

AsReeX napisał:
    To za stówkę byś chciał?

Kupiłem za 250. :-)
  • #8 21570977
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1586
    Skoro kupiłeś sprawny to ekspres powinien działać ... no chyba, że moduł jest niezaprogramowany / źle zaprogramowany bo pochodzi od innego modelu xD
  • #9 21571403
    ks_robak
    Poziom 15  
    Yyy... no kupiłem i działa. Nie kumam o co Ci chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ W ekspresie Siemens EQ.6 plus s500 uszkodzony został moduł elektroniczny sterujący, z wypalonymi elementami SMD oraz zwarciem tranzystora MOSFET włączającego młynek. Uszkodzeniu uległ również mikrokontroler, co potwierdza niska rezystancja (150 Ω) na linii zasilania VCC i brak komunikacji z wyświetlaczem. Wymiana modułu na nowy lub używany jest możliwa, jednak pojawia się problem z kompatybilnością wersji elektroniki i oprogramowania, gdyż moduły sprzedawane są często "do zaprogramowania" pod konkretny model ekspresu. Sprawny moduł ma rezystancję około 27 kΩ na zasilaniu mikrokontrolera. Młynek w tym modelu jest zasilany napięciem wyprostowanym i sterowany MOSFET-em, a uszkodzenie diody na silniku młynka mogło spowodować awarię tranzystora i innych elementów. Zakupiony moduł za około 250-600 zł może wymagać odpowiedniego zaprogramowania, aby działał poprawnie z danym modelem ekspresu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA