logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL ASTRA C16 LZ - Czy wymiana silniczka krokowego poprawi obroty?

pawlik504 17 Gru 2005 15:59 9814 16
REKLAMA
  • #1 2092049
    pawlik504
    Poziom 11  
    czy po wyjęciu silniczka krokowego jego trzpień na sprężynce powinien sie poruszać. U mnie jest sztywno . Dokładnie wymyty. Silnik( C16 LZ) ma zbyt małe obroty biegu jałowego . Sonda lambda jednoprzewodowa. Instalacja gazowa. Czy wymieniać silniczek krokowy.
  • REKLAMA
  • #2 2092112
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 63
    Zanim zaczniesz coś wymieniać to najpierw upewnij się czy napewno jest uszkodzony. Czy zaświecił się CHECK ?
  • #3 2092119
    pawlik504
    Poziom 11  
    A coś dokładniej o tym zabiegu?

Dodano po 10 [minuty]:

zapala sie czasami
  • #4 2092233
    taaki
    Poziom 12  
    A dokładnie jakie ma te obroty.Można je podnieść na przepustnicy.
  • REKLAMA
  • #5 2092248
    pawlik504
    Poziom 11  
    w granicach 700- 800 szarpie silnikiem. Ale raczej podniesienie na przepustnicy to niezbyt dobre rozwiązanie -dużo więcej spala już sprawdzałem I jeszcze jedno czy na benz czy gaz to samo.
  • REKLAMA
  • #6 2092711
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Trzpień powinien być sztywno.
    Za niskie obroty to nie wina silniczka. Jeśli nie zapala się check to też nie wina lambdy.
    Sprawdź czujnik temperatury i potencjometr przy przepustnicy.
    Nie podciągaj linką na przepustnicy, bo wtedy dajesz ECU wiadomość że używasz gazu i przestaje regulować obroty silniczkiem.
  • #7 2092870
    pawlik504
    Poziom 11  
    czujnik od temperatury wymieniłem na nowy, a w jaki sposób mam sprawdzić potencjometr przepusnicy. Dzięki za pomoc!

Dodano po 8 [minuty]:

no i jeszcze jedna zagadka. wymieniłem termostat, czujnik temp. a wskaźnik wskazuje niedogrzanie silnika(ale grzeje tak jak powinien termostat napewno działa), ale widziałem w innych astrach wskaźniki temp do 100 stopni, i w tym do 100 wskazywałby 90, a w tym jaki jest u mnie do 110 stopni nie pokazuje 90( może samochód miał wymieniony licznik) o co w tym chodzi?
  • #8 2092919
    Orochimaru
    Poziom 31  
    W tablicy zegarów jest stabilizator napięcia. Jeśli jest uszkodzony wskazania temp i poziomu paliwa będą zafałszowane. Być może to jego wina.
    Potencjometr, ja osobiście, sprawdzam tak: podpinam woltomierz między niebieski przewód i masę (silnik). Na jałowych powinno być poniżej 0,7V.
    Następnie powoli jednostajnie wciskasz gaz. Napięcie powinno się płynnie zmieniać do ok 5V.
    Oczywiście pomiar przeprowadza się przy podpiętej wtyczce do potencjometru.
    Np wsuwasz szpilkę we wtyczkę i mierzysz od szpilki.
  • #9 2092935
    pawlik504
    Poziom 11  
    co do wskazania poziomu paliwa jest ok fałszuje tylko teperatura.

Dodano po 4 [minuty]:

więc zakładam że stabilizator napięcia w liczniku jest dobry.
  • #10 2092971
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Nie jestem pewien, ale chyba są dwa czujniki temp. Jeden dla ECU, a drugi dla tablicy wskaźników. Jeśli tak to ten do ECU jest dwuprzewodowy, a ten drugi jednoprzewodowy i jest wkręcony w kolektor dolotowy.
    Ja mam C14NZ, ale jak się zdaje oba są na Multecu więc powinno być podobnie.
  • REKLAMA
  • #11 2092978
    pawlik504
    Poziom 11  
    zgadza się ja wymieniłem ten dla tablicy wskaźników jest w kolektorze i ma jeden przewód na wsówkę.
  • #12 2093068
    robert10
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witam wszystkich!!!
    na początku postu napisałeś, że czasami zapala się chek więc jeśli chodzi o opla do dla mnie jest to silniczek krokowy , to że jest sztywny i wymyty o niczym nie świadczy. pozdr.
  • #13 2094751
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Check zapala się z różnych powodów. Najlepiej wtedy odczytać kody usterek.
    Skoro wymieniłeś czujnik dla zegarów, to wynika z tego, że czujnik dla ECU jest padnięty. Podaje strownikowi, że silnik jest cieplejszy niż w rzeczywistości. ECU zwalnia więc obroty i nagle czujnik obrotów wału korbowego mówi mu, że obroty spadły za bardzo, więc próbuje je wyrównać krokowym. Za niskie obroty to niestechiometryczna mieszanka co z pewnością nie podoba się sondzie lambda co czasami może skutkować zapalaniem się checka.
    To takie moje rozważania. Oczywiście mogę się mylić :D
  • #14 2097093
    pawlik504
    Poziom 11  
    check mi sie zapalił tak naprawde tylko 3 razy przy przejechaniu ok. 20 tyś km. i tylko wtedy gdy np. na drugim biegu porządnie przycisnąłem gaz do dechy.

Dodano po 1 [minuty]:

A może sie jeszcze ktoś orientuje dlaczego były liczniki z różnym wyskalowaniem do 100 i 110 stopni?
  • #15 2099086
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Znajdż gniazdo diagnostyczne zewrzyj w nim AiB mostkiem włącz stacyjkę i odczytaj kody błędów najprawdopodobnie to są błędy od sondy lambda.Następnie uruchom silnik przerzuć na gaz i miernikiem sprawdż sygnał z sondy. Kody błędów 15 to silnik krokowy lub lewe powietrze w kolektorze dolotowym, 44 i 45 to błędy sondy lambda/zbyt uboga lub zbyt bogata mieszanka/.Ponadto radziłbym ci wyczyścić styki w kopułce oraz palec rozdzielający, wymienić świece na nowe/NGK/i przyśpieszyć zapłon ok. 5 stopni wystarczy.Zrób także test silniczka krokowego.Oczywiście po usunięciu usterek sondy lub silniczka odepnij ujemną klemę aku i zresetuj komputer oraz ponownie go zaprogramuj. PS.Kod silniczka krokowego nie 15 a 35 za pomyłkę przepraszam ale szybko pisałem.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #16 2229497
    pawlik504
    Poziom 11  
    Po długim czsie wracam do tematu. Znalazłem gniazdo diagnostyczne( w skrzynce z bezpiecznikami )ale niewiem które to są styki AiB. Na stronie ''asterki'' jest inne rozmieszczenie przewodów, więc? Niechce nic uszkodzić.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niskich obrotów biegu jałowego w silniku Opla Astra z jednostką C16 LZ, wyposażonym w jednoprzewodową sondę lambda i instalację gazową. Autor pytał, czy trzpień silniczka krokowego powinien się poruszać po wyjęciu – odpowiedzi wskazały, że trzpień powinien być sztywny, a niskie obroty raczej nie wynikają z uszkodzenia silniczka krokowego, zwłaszcza jeśli nie zapala się kontrolka CHECK. Zalecano sprawdzenie czujnika temperatury silnika (wymieniony przez autora) oraz potencjometru przepustnicy, którego działanie można zweryfikować mierząc napięcie na niebieskim przewodzie względem masy podczas wciskania pedału gazu. Poruszono także kwestię dwóch czujników temperatury – jednego dla ECU (dwuprzewodowy) i drugiego dla wskaźnika temperatury (jednoprzewodowy, umieszczony w kolektorze dolotowym). Problemy z wskaźnikiem temperatury mogą wynikać z uszkodzonego stabilizatora napięcia w tablicy zegarów. Wskazano, że podciąganie linką przepustnicy nie jest zalecane, gdyż ECU interpretuje to jako użycie gazu i przestaje regulować obroty silniczkiem krokowym. Wskazano również na możliwość odczytu kodów błędów przez złącze diagnostyczne AiB, które może wskazywać na problemy z silniczkiem krokowym lub sondą lambda. Zalecano czyszczenie styków w kopułce zapłonowej, wymianę świec (np. NGK) oraz regulację zapłonu. Podsumowując, wymiana silniczka krokowego nie jest konieczna bez potwierdzenia uszkodzenia, a problem niskich obrotów może mieć źródło w czujnikach temperatury, potencjometrze przepustnicy lub błędach sondy lambda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA