logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makita BBC5700 – regulacja gaźnika, brak wolnych obrotów, identyfikacja śrub

noidemm 05 Cze 2025 08:37 933 7
REKLAMA
  • #1 21570287
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 254
    Witam.
    Pacjent kosa spalinowa makita bbc5700.
    Mam problem z regulacją gaźnika.
    Nie moge ustawić wolnych obrotów.
    Podparcie linki gaźnika śrubką nic nie daje, dalej spada z obrotów.
    Ponizej foto gaźnika.
    Na gaźniku nie widać która srubka od wolnych, a która od max obrotów.
    Nie ma ktoś instruktazowego filmu jak to wyregulować ??

Gaźnik do kosy spalinowej Makita widziany z bliska na białym tle.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21571374
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 348
    Widać na zdjęciu literę L ,z angielskiego(low) czyli regulacja składu mieszanki wolnych obrotów,
    po drugiej stronie jest H,(high) czyli wysokich obrotów.
    Resztę musisz poszukać, jakie są nastawy fabryczne oraz korekty, dla tego gaźnika,dla tego modelu makity,
    Albo znaleźć kogoś doświadczonego w takich sprawach.
    Tylko mogę dodać że część z nich była wyposażona w gaźnik Walbro wt734.
    Poniżej dane z servisówki dla serii gaźnika wt.
    Załączniki:
    • Makita BBC5700 – regulacja gaźnika, brak wolnych obrotów, identyfikacja śrub Screenshot_20250606_131737_Chrome.jpg (223.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Makita BBC5700 – regulacja gaźnika, brak wolnych obrotów, identyfikacja śrub Screenshot_20250606_131723_Chrome.jpg (253.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21573836
    noidemm
    Poziom 22  
    Gaźnik rozebrałem przeczyściłem, przedmuchałem (tragedii nie było). Membrany ładne, iglice czyste.
    Dokręciłem śruby regulacyjne na maxa, odkręciłem o 1 1/3 obrotu od wysokich i niskich.
    Po lekkiej regulacji kosa ładnie się wkręca na obroty.
    Problem jest taki, że nie da się ustawić obrotów.
    Długo walczyłem, zauważyłem że podczas pompowania pompką ręczną są pęcherzyki powietrza.
    Próbowałem podeprzeć linke gazu poprzez dokrecenie śrubki od wolnych obrotów lecz bez efektu. Silnik nie równo pracuje i gaśnie.
    Zauważyłem, że spadł filtr paliwa w zbiorniku. Jest on z obciążeniem i może bez niego pzez wężyk łapie powietrze.
    Nie miałem czasu tego sprawdzić, ale czy jest możliwość że brak filtra paliwa może powodować takie anomalia ??
  • #4 21712366
    piotrpakulaswidnik
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Bez filtra w zbiorniku zapcha się sitko w gaźniku i może nie tylko
  • #5 21712385
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 553
    A uszczelniacze wału korbowego nie stwardniały może kosa dostaje lewe powietrze. Maszyna ma już swoje lata można prewencyjnie wymienić.
  • REKLAMA
  • #6 21712401
    piotrpakulaswidnik
    Poziom 10  
    Niech sprawdzi czy ma sucho w okolicy uszczelniaczy czy bagienko 😉
  • #7 21712748
    noidemm
    Poziom 22  
    Bagienko jest, ale ciężko zlokalizować gdzie się poci. Wydaje mi się że chyba leje zawór dekompresyjny. Na ten moment ciężko zlokalizować. PRzeczyściłem gaźnik i jest lepiej chociaż problemy są z odpalenie.
  • REKLAMA
  • #8 21712757
    piotrpakulaswidnik
    Poziom 10  
    Spryskaj płynem z bankami i obserwuj, zawór dekompresyjny też może być wadliwy. Test szczelności silnika wydaje się być koniecznością skoro nie pomaga reg. Gaznika

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy regulacji gaźnika w kosie spalinowej Makita BBC5700, gdzie nie można ustawić wolnych obrotów. Na gaźniku widoczne są śruby oznaczone literami L (low) i H (high), odpowiadające za regulację mieszanki przy wolnych i wysokich obrotach. Po rozebraniu i wyczyszczeniu gaźnika, regulacja śrub na 1 1/3 obrotu od maksymalnych wartości pozwala na uzyskanie obrotów, jednak silnik nadal nierówno pracuje i gaśnie. Zauważono obecność pęcherzyków powietrza podczas pompowania pompki paliwowej oraz brak filtra paliwa w zbiorniku, co może powodować zasysanie powietrza i problemy z pracą silnika. Brak filtra może również prowadzić do zapchania sitka w gaźniku. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie stanu uszczelniaczy wału korbowego, które mogą przepuszczać powietrze, co jest częstą przyczyną niestabilnej pracy silnika w starszych maszynach. Zalecane jest także sprawdzenie szczelności i ewentualna wymiana uszczelniaczy oraz kontrola wilgoci w okolicy tych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA