logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hydrofor OMNIGENA MHI2200 – nie załącza się po opróżnieniu zbiornika 100l

neopro1 05 Cze 2025 09:50 264 4
REKLAMA
  • #1 21570368
    neopro1
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc, radę, wskazówki. Mam problem z hydroforem OMNIGENA MHI2200. Hydrofor, po podaniu zasilania, napełnia zbiornik 100 litrów góra dwa razy i zatrzymuje się!
    Wymieniłem gumową przeponę, jest prawidłowa poduszka powietrzna, wymieniłem mechaniczny włącznik ciśnieniowy na elektroniczny, wymieniłem kondensator silnika pompy. Dokonałem ustawienia wszelkich nastaw i nic. Pompa - po opróżnieniu zbiornika do poziomu minimalnego ciśnienia, czasem załączy się drugi raz, a potem... zatrzymuje się do całkowitego opróżnienia. Po ponownym "resecie" zasilania pompa ponownie napełni zbiornik – i znowu kapryśnie się uruchomi drugi raz lub... nie!
    Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Przy mechanicznym włączniku ciśnieniowym zachowywał się identycznie!
    Brak mi pomysłów, co jeszcze mogę zrobić?
    AI: Czy w momencie, gdy pompa powinna się załączyć (po spadku ciśnienia), słychać jakiekolwiek odgłosy pracy silnika, buczenie, próby startu, czy jest całkowita cisza?
    Przy opróżnieniu zbiornika do dolnej wartości ustawionego ciśnienia następuje jednosekundowa próba podjęcia pracy przez silnik pompy.
    AI: Czy sprawdzał Pan zabezpieczenia elektryczne pompy (np. wyłącznik termiczny, bezpieczniki, przekaźniki) oraz czy instalacja elektryczna była sprawdzana pod kątem spadków napięcia lub przerw?
    Wszystkie powyższe sugestie zostały sprawdzone i wyeliminowane.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21570392
    neopro1
    Poziom 2  
    >>21570389
    Tak! Ręcznie załącza się pompa, ale nie dobija do ustawionej górnej wartości.
  • REKLAMA
  • #5 21586822
    neopro1
    Poziom 2  
    Diabeł tkwił w szczegółach! Zmieniłem nastawy w elektronicznym wyłączniku ciśnienia i problem znikł. Dziękuję za porady.
REKLAMA