logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana Fox ESS T10-G3 na Deye SUN-10K-SG04LP3-EU z magazynem – lepiej podpiąć oba?

swietapulcheria 05 Cze 2025 21:37 693 4
  • #1 21570966
    swietapulcheria
    Poziom 3  
    Mam w tej chwili dobrze pracującą od 4 lat instalację on-grid, 33 panele Jinko (razem 12 kWp) plus falownik Fox ESS T10-G3.
    Chcę wymienić Foxa na DEYE SUN-10K-SG04LP3-EU 10 kW z magazynem energii 15 kWh. Całość ma nadal chodzić on-grid (rozliczam się na starych zasadach), ale chcę, żeby w wypadkach awarii sieci automatycznie przełączało mój dom na zasilanie wyspowe, po czym powracać do on-grid, kiedy będzie można.

Można wyrzucić FOXa do śmieci i wszystko podpiąć do Deye. Ale można też podpiąć Foxa do Deye – która opcja wydaje się lepsza?
    AI: Czy planujesz, żeby oba falowniki (Fox ESS i Deye) pracowały równocześnie i dzieliły się produkcją, czy jeden z nich miałby być tylko jako rezerwowy?
    Praca równoczesna. Fox z pewnością lepiej obsługuje same panele – niższe napięcie startu, wyższe max napięcie MPPT.
    AI: Czy Twoja obecna instalacja elektryczna (rozdzielnia, zabezpieczenia) pozwala na podłączenie dwóch falowników do jednej instalacji, czy wymagałoby to dodatkowych przeróbek?
    Do rozdzielni i tak podłączony byłby tylko Deye.
  • #2 21570983
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    Bierzesz pod uwagę że stracisz kontrakt na starych zasadach i będziesz musiał przejść na nowe rozliczenia ?

Jak chcesz dodatkowy system to powinien być typowy off-grid i sam możesz go bez wymaganych pozwoleń zainstalować jako dodatkowy bez problemu po prostu podłączając go do aktualnego za inwerterem już istniejącym.
  • #3 21571117
    swietapulcheria
    Poziom 3  
    >>21570983 Dziękuję. Z pewnością nie chcę, żeby cokolwiek zmieniło się w moich rozliczeniach z ZE.
    O ile rozumiem, sugerujesz następujące rozwiązanie: kupić falownik hybrydowy i baterię, po prostu podpiąć ten falownik do domowego układu AC i dalej zrealizować jakoś zasilanie awaryjne z tego?

I ważne: czy kiedy sieć padnie, a zasilanie domu będę mieć z baterii poprzez falownik hybrydowy, to FOX będzie normalnie działał?
  • #4 21571231
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    Nie, nie ma nawet możliwości by dzialał kiedy nie będzie prądu.
    Wszytko przełączy się na zasilanie z off-grid samo.
  • #5 21604600
    swietapulcheria
    Poziom 3  
    Można to zrobić na kilka sposobów. Ostatecznie kupiłem 12 kW, cały dom podłączam jako zasilanie "backup", starego Foxa demontuję, kabelki DC wejdą do Deye.
REKLAMA