logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja elementów napędu kosiarki elektrycznej Hecht – regeneracja, smarowanie?

puchan 06 Cze 2025 12:40 312 3
REKLAMA
  • #1 21571331
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Co to za elementy napędu w kosiarce elektrycznej? Jak na zdjęciu. "A" to taki metalowy klocek dopychany sprężyną do tego drugiego klocka z jakiegoś tworzywa B, a ten ślizga się po osi noża C. 4 takie zestawy z każdej strony. Wygląda to trochę jak klocki silnika elektrycznego. Czy oś C powinna być smarowana? Jak nie to czy te kostki z tworzywa mogę obrócić tak by styczność była na prostym boku? Boki które teraz przylegają do osi są już wyrobione, w kształcie krzywej. Ogólne stawia to dość spory opór. Kosiarka Hecht ale nie wiem jaki to model. Nalepka dawno odpadła.
    Elementy napędu i hamulca w kosiarce elektrycznej: metalowy klocek (A), klocek z tworzywa (B), oś noża (C).

Dodano po 4 [godziny] 8 [minuty]:

Czy to może być rodzaj hamulca? Szukałem i znalazłem gdzieś że kosiarki mają taki hamulec ale nie widziałem nic podobnego do tego co u mnie..
  • REKLAMA
  • #2 21587057
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 122
    Nie należy smarować. Półokrągła strona szczotki ma dotykać pierścienia w celu rozłożenia prądu i siły nacisku na większej powierzchni.
  • REKLAMA
  • #3 21587114
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Tak też pomyślałem. Rodzaj hamulca. Kosiarka już po koszeniu po regeneracji. Dużo dało wyczyszczenie komutatora. Miedż po tylu latach była czarna. Sporo syfu, sproszkowanej trawy wewnątrz silnika. Sam pasek "wieloklinowy" miał poupychane małe kamyczki w rowkach. Wydłubałem i posmarowałem smarem silikonowym. Kosiaka zyskała moc co było widać i czuć przy gęstych kępach trawy.
REKLAMA