logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć przyciski do sterowania kierunkiem obrotów silnika 3f prawo-0-lewo do stycznika TSM-1?

Globus180 07 Cze 2025 23:05 612 17
  • #1 21572688
    Globus180
    Poziom 2  
    Witam. Chciałbym zapytać, jak prawidłowo podpiąć przyciski do sterowania prawo - 0 - lewo stycznika TSM-1? Ma to być sterowanie kierunkiem obrotów silnika 3-fazowego.

Stycznik TSM-1 widziany z góry, pokazujący zaciski podłączeniowe przewodów.
  • #4 21572854
    Globus180
    Poziom 2  
    Tak. Ja już mam podłączone 2 styczniki ze sobą, ale potrzebowałbym jakiegoś, najlepiej schematu do tego typu stycznika, by podłączyć do niego układ sterowania na przyciski, jak wspomniałem wyżej.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21572713 Spróbuję coś wywnioskować z tych linków.
  • #5 21572929
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 21572964
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    jerzyp2015 napisał:
    Nie należy przełączać prawo -lewo dopóki silnik się nie zatrzyma .
    Inaczej kiszka.

Stosując Przełącznik P - 0 - L nie mamy problemu.
    Można również dołożyć przekaźnik czasowy.
    jerzyp2015 w podanym przez Ciebie przykładzie, o ile dobrze się przyjrzałem to przed każdą zmianą kierunku obrotów należy wcisnąć przycisk 0.
  • #7 21573212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21573416
    Ryszard49
    Poziom 39  
    jerzyp2015, tak patrzę na ten schemat który zamieściłes i coś mi tu nie pasuje, chodzi o ten fragment. Pomijam już to że jest rysowane w jakimś nie spotykanym programie, chodzi o oznzczenia aparatów.

Fragment schematu elektrycznego z oznaczeniami S11, Q11, Q12 i kilkoma liniami połączeń oraz oznaczeniami styków.
  • #9 21573511
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    Ryszard49 napisał:
    ...coś mi tu nie pasuje...
    A dokładnie co?

Schemat elektryczny sterowania ruchem silnika prawo-lewo z przyciskami i stycznikami.
  • #10 21573541
    Globus180
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o układ przełączania obrotów przyciskami, to powinien działać tak, że jak wcisnę np. prawe obroty, to do zmiany kierunku obrotów muszę użyć przycisku 0, aby go zatrzymać i uruchomić drugim przyciskiem lewe obroty silnika.
  • #11 21573606
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21573910
    Ryszard49
    Poziom 39  
    tyqva napisał:
    Ryszard49 napisał:
    ...coś mi tu nie pasuje...
    A dokładnie co?

Ładny rysunek ale rozważmy taki przypadek. Masz podwójny łacznik NO i NZ ale rozdzielony na dwa arkusze. Jak oznaczysz styki?.
    Przypomnę pytanie autora tematu:
    Cytat:
    Chciałbym zapytać, jak prawidłowo podpiąć przyciski do sterowania prawo - 0 - lewo stycznika TSM-1? Ma to być sterowanie kierunkiem obrotów silnika 3-fazowego.

I tego należy się trzymać.
    tyqva, teraz tylko na ten Twój rysunek nanieś oznaczenia stycznika TSM1 i autor bedzie zadowolony. Super byłoby dołączyć schemat montażowy.
  • #13 21573920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21573926
    Ryszard49
    Poziom 39  
    jerzyp2015, napisał:
    Cytat:
    Chyba że silnik posiada wbudowany hamulec , a takie są np. przy wciągarkach.

Względnie silnik z motoreduktorem. Można też dołożyć przekaźnik czasowy z optymalnie nastawionym czasem. Ale nie wiemy co napedza ten silnik.
  • #15 21573968
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1819
    A może to jest mały motoreduktor 0,16kW z przekładnią ślimakową i problemu nie ma.
    Nie wiadomo jaką bezwładność ma mechanizm więc to gdybanie jest.
  • #16 21574098
    Globus180
    Poziom 2  
    Napiszę tak. Przekaźnik czasowy do układu sterowania stycznikami PRAWO-0-LEWO nie jest tak strasznie wymagany do działania układu, ponieważ wystarczy, jak poczekamy, aż się zatrzyma silnik elektryczny. Aż długo to nie trwa, bo jeżeli robimy taki układ sterowania do silnika, to musi coś napędzać. Więc może on być sprzężony np. kołami pasowymi, zębatymi lub jakimś sprzęgłem kłowym, więc silnik wtedy nie ma tak swobodnych obrotów i istnieje jakiś opór na np. przekładni albo układzie napędowym. Więc można na spokojnie bez czasówki taki układ zrobić. Chyba że jesteśmy w fabryce. To wtedy liczy czas i ma to sens, by użyć takiego przekaźnika czasowego i jakiegoś hamulca, żeby nie spalić czegoś w układzie.
  • #18 21574300
    Globus180
    Poziom 2  
    Udalo mi się otrzymać prawidłowy schemat układu sterowania PRAWO-0-LEWO do styczników TSM-1. Temat rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Do sterowania kierunkiem obrotów silnika trójfazowego w układzie prawo-0-lewo z użyciem styczników TSM-1 potrzebne są dwa styczniki – jeden do obrotów w prawo, drugi do obrotów w lewo. Sterowanie odbywa się za pomocą przycisków, gdzie przycisk "0" służy do zatrzymania silnika przed zmianą kierunku obrotów, co jest kluczowe, aby uniknąć uszkodzeń i przepalenia bezpieczników. Zaleca się stosowanie przekaźnika czasowego, który zapewnia odpowiedni czas zatrzymania silnika przed przełączeniem kierunku, choć w prostych układach z mechanizmem o pewnej bezwładności (np. sprzęgło, przekładnia) można to zrobić manualnie, czekając na zatrzymanie silnika. W dyskusji pojawiły się schematy i linki do materiałów edukacyjnych oraz przykładowych układów sterowania dwukierunkowego. Wskazano również na konieczność prawidłowego oznaczenia styków styczników TSM-1 w schemacie oraz możliwość zastosowania wyłącznika elektromagnetycznego z funkcją zmiany kierunku obrotów jako prostszego rozwiązania. Ostatecznie autor potwierdził uzyskanie prawidłowego schematu sterowania prawo-0-lewo dla styczników TSM-1, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA