Witam
Muszę zmienić zasilanie od garażu do domu.
Zabezpieczenie przedlicznikowe 32 A.
Licznik w garażu.
Mogę puścić tylko napowietrzne, bo jest kostka.
Od budynku do budynku 14 m.
Teraz mam 2 x 2,5 mm² podwieszony na lince aluminiowej, ale potrzebuję więcej prądu.
TN-C.
Co wybrać:
1. ASXSN 4x16 i na strychu jednego budynku i drugiego puszki i łączenie i przejście na 10 mm² w miedzi.
2. ASXSN 4x16 od rozdzielnicy do rozdzielnicy.
3. 4x10 mm² miedziany podwieszony na lince, ale boję się, że będzie to za ciężko, bo będzie montowane do szczytów budynków.
Co będzie najlepsze?
Sądzę, że miedziany brać linkę czy drut, bo zostało mi trochę linki miedzianej.
AI: Jakie urządzenia będą zasilane w garażu – czy planujesz podłączać coś o dużym poborze mocy (np. spawarka, ładowarka samochodu elektrycznego, maszyny trójfazowe)?
Szlifierka, wiertarka, pompa do wody i oświetlenie na zewnątrz.
AI: Czy przewód będzie narażony na jakieś szczególne warunki – np. duży wiatr, wysokość zawieszenia, możliwość uszkodzenia mechanicznego?
Warunki atmosferyczne.
Muszę zmienić zasilanie od garażu do domu.
Zabezpieczenie przedlicznikowe 32 A.
Licznik w garażu.
Mogę puścić tylko napowietrzne, bo jest kostka.
Od budynku do budynku 14 m.
Teraz mam 2 x 2,5 mm² podwieszony na lince aluminiowej, ale potrzebuję więcej prądu.
TN-C.
Co wybrać:
1. ASXSN 4x16 i na strychu jednego budynku i drugiego puszki i łączenie i przejście na 10 mm² w miedzi.
2. ASXSN 4x16 od rozdzielnicy do rozdzielnicy.
3. 4x10 mm² miedziany podwieszony na lince, ale boję się, że będzie to za ciężko, bo będzie montowane do szczytów budynków.
Co będzie najlepsze?
Sądzę, że miedziany brać linkę czy drut, bo zostało mi trochę linki miedzianej.
AI: Jakie urządzenia będą zasilane w garażu – czy planujesz podłączać coś o dużym poborze mocy (np. spawarka, ładowarka samochodu elektrycznego, maszyny trójfazowe)?
Szlifierka, wiertarka, pompa do wody i oświetlenie na zewnątrz.
AI: Czy przewód będzie narażony na jakieś szczególne warunki – np. duży wiatr, wysokość zawieszenia, możliwość uszkodzenia mechanicznego?
Warunki atmosferyczne.