logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki przewód napowietrzny do zasilania garażu 32A, 14m – ASXSN 4x16 czy miedź?

adamkocyk234 08 Cze 2025 22:20 348 6
REKLAMA
  • #1 21573648
    adamkocyk234
    Poziom 2  
    Witam

Muszę zmienić zasilanie od garażu do domu.

Zabezpieczenie przedlicznikowe 32 A.

Licznik w garażu.

Mogę puścić tylko napowietrzne, bo jest kostka.

Od budynku do budynku 14 m.

Teraz mam 2 x 2,5 mm² podwieszony na lince aluminiowej, ale potrzebuję więcej prądu.

TN-C.

Co wybrać:

1. ASXSN 4x16 i na strychu jednego budynku i drugiego puszki i łączenie i przejście na 10 mm² w miedzi.

2. ASXSN 4x16 od rozdzielnicy do rozdzielnicy.

3. 4x10 mm² miedziany podwieszony na lince, ale boję się, że będzie to za ciężko, bo będzie montowane do szczytów budynków.

Co będzie najlepsze?

Sądzę, że miedziany brać linkę czy drut, bo zostało mi trochę linki miedzianej.

AI: Jakie urządzenia będą zasilane w garażu – czy planujesz podłączać coś o dużym poborze mocy (np. spawarka, ładowarka samochodu elektrycznego, maszyny trójfazowe)?
    Szlifierka, wiertarka, pompa do wody i oświetlenie na zewnątrz.

AI: Czy przewód będzie narażony na jakieś szczególne warunki – np. duży wiatr, wysokość zawieszenia, możliwość uszkodzenia mechanicznego?
    Warunki atmosferyczne.
  • REKLAMA
  • #2 21573834
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4561
    Mam takie pytanie techniczne- czy szczyt budynku, to goła cegła położona na zaprawie dwa dni temu przez murarza , czy jednak jest powiązana w jakiś sposób z zabudową dachu?
  • REKLAMA
  • #3 21573953
    adamkocyk234
    Poziom 2  
    >>21573834
    Budynki budowane 50 lat temu, cegły, kartkówka otynkowana na strychu.
  • REKLAMA
  • #4 21573966
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4561
    >>21573953 Wobec tego nie wyrwiesz jednej cegły zamocowując tam uchwyt do ASXa. , a jeśli masz obawę, to jest tam konstrukcja dachu, do której uchwyt można zamocować. Czy dasz ASX-a czy przewód miedziany na dodatkowej lince nośnej , to obciążenie będzie podobne, choć na pewno aluminium jest lżejsze.
  • #5 21574372
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    Oczywiście AsXSn.
    Popatrz na sieci energetyczne nn, zobaczysz albo gołe linki AL lub AFL, albo właśnie AsXSn.
    Miedzi tam nie znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #6 21574388
    adamkocyk234
    Poziom 2  
    >>21574372
    Co wybrać do przejścia na miedź?
    Co ile sprawdzać takie połączenie?
    Mogę zostać przy 6 mm² linkę, bo taka mi została.
    Czarna kostka elektryczna KE-ZPT4-16.0 z czterema miejscami na przewody i metalowymi śrubami mocującymi.
    Blok rozdzielczy elektryczny 500V z przezroczystą niebieską pokrywą, model EBR 4-7/100 marki Ergom.
    Blok rozdzielczy z pięcioma zaciskami w kolorach szarym, niebieskim i zielonym, model SIMET SCB 25-5.
  • #7 21580357
    adamkocyk234
    Poziom 2  
    Wybrałem asxsn

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru przewodu napowietrznego do zasilania garażu na zabezpieczeniu 32 A na odcinku 14 m między budynkami. Obecnie stosowany jest przewód 2 x 2,5 mm² na linkach aluminiowych, ale potrzebne jest zwiększenie przekroju dla większego obciążenia. Rozważane opcje to przewód ASXSN 4x16 mm² z łączeniem na strychu i przejściem na miedź 10 mm², pełny odcinek ASXSN 4x16 mm² lub przewód miedziany 4x10 mm² na linkach nośnych. Budynki mają konstrukcję z cegły otynkowanej, co umożliwia montaż uchwytów do przewodu na konstrukcji dachu. Zwrócono uwagę, że przewody napowietrzne w sieciach niskiego napięcia to zwykle linki aluminiowe lub ASXSN, a miedź jest rzadko stosowana ze względu na wagę i koszty. Wybrano przewód ASXSN 4x16 mm². Poruszono też kwestie przejścia na miedź i częstotliwości kontroli połączeń. Do zasilania garażu planowane są urządzenia takie jak szlifierka, wiertarka, pompa do wody oraz oświetlenie zewnętrzne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA