logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu

WIT-AWKA 09 Cze 2025 10:43 921 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego w zmywarce Whirlpool WSFO 3O23 PF nie obraca się dolne śmigło i czy najpierw wymieniać zawór rozdzielający, czy elementy sterujące na module?

Najpierw sprawdź moduł sterujący przy zaworze, ale jeśli wizualnie i pomiarowo jest w porządku, to przejdź do samego zaworu rozdzielającego i ewentualnej blokady przepływu [#21577426] [#21579645] [#21583168] W tym przypadku moduł okazał się „wzorcowy” i nie wskazywał na uszkodzenie, a niebieski znak zapytania na płytce to kondensator, nie element do wymiany od razu [#21583168] Padła sugestia, że problem może leżeć w zaworze albo w czymś, co wpadło do jego wnętrza lub od strony misy myjącej i blokuje rozdział wody [#21583168] Ostatecznie wymiana zaworu rozdzielającego rozwiązała problem i zmywarka zaczęła działać prawidłowo [#21612770]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21573994
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam.
    Nie kręci się dolne śmigło spryskiwacza w zmywarce Whirlpool WSFO 3O23 PF.
    Sprawdziłem drożność i szczelność tego śmigła oraz dyszy tylnej tzw. "POWER CLEAN". Tu jest wszystko w porządku.
    Podczas pracy słychać w pewnych momentach tj. po rozpoczęciu się programu jeszcze przed pobraniem wody oraz podczas dalszego programu (chyba wtedy gdy śmigło ma się kręcić) charakterystyczny dźwięk przepływającej wody ale zakłóconej jakby bąbelkami powietrza, które dostają się do obiegu i obniżają ciśnienie.
    Oczywiście naczynia w dolnym koszu są nieumyte.
    Znalazłem podobny temat na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4104267.html
    W podobnym przypadku pomogła wymiana zaworu rozdzielającego wodę.

W tamtym poście użytkownik AsReeX napisał:
    "...uszkodzenie silnika zaworu 3d w 95% przypadków odpala sterowanie na module ^^
    Zatem profilaktycznie zerknij sobie do "brązowego pudełka" z napisem DEA701
    "

Drugi użytkownik mrice napisał:
    "zwykle jeśli zawór odmówi współpracy trzeba jeszcze pogrzebać na płycie i powymieniać elementy sterujące zaworem"

Czy przed wymianą zaworu rozdzielającego należy w pierwszej kolejności powymieniać elementy sterujące zaworem czy dopiero wtedy kiedy sama wymiana tego zaworu nie pomoże?
    Jakie elementy sterujące trzeba wymienić i gdzie one się znajdują?
    Czy one są w wyżej wspomnianym brązowym pudełku z napisem DEA701?
    Pytam bo nie wiem czy dam radę coś tam wymienić chociaż zasilacze w TV, magnetowidzie, Magnetofonie naprawiałem z powodzeniem poprzez wymianę elektrolitów.
    Proszę bardzo o pomoc w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 21577233
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Czy naprawdę nikt nic nie napisze w temacie?
  • #3 21577426
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    To może ja! ;)
    Jak nie zobaczymy fotek, co jak wygląda i w jakim jest stanie, to raczej nikt w ciemno nic nie będzie sugerował. Przed wymianą czegokolwiek trzeba to otworzyć i pokazać. Przy okazji rozkręcania należy uważać na wodę, by nie zalać okablowania czy elektroniki. Moduł jest pod drzwiami na samym dole, więc nie przechylać zmywarki "na drzwi".

Można zacząć od oględzin i pomiarów modułu, bo zdecydowanie łatwiej go wydobyć niż zawór. Schematu modułu nie ma, więc zobacz, która wiązka i gdzie jest wpięta od zaworu. I fotki sobie porób - przydają się przy składaniu. Nie pamiętam, czy zawór da się wyjąć bez odkręcania misy myjącej, a tak byłoby najlepiej.

Coś tam w załączniku, to przy okazji może będzie wiadomo, czym się różni wersja P od PF?
    whirlpool_...210_sm.pdf (1.52 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21577471
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Dziękuję za światełko w tunelu :)
    Teraz rozumiem to milczenie w ocenie sytuacji. W sobotę będę miał więcej czasu to wezmę się za rozkręcanie. Takie pytanie przy okazji na ile lat tak średnio wystarcza zmywarka? Tzn. do jakiego wieku opłaca się ją naprawiać zanim kolejne usterki zaczną następować jedna po drugiej?
  • #5 21577487
    Przemcio
    WIT-AWKA napisał:
    W sobotę będę miał więcej czasu to wezmę się za rozkręcanie.
    Zobaczymy, kto będzie miał trochę czasu.

O ile usterki, nawet te $@#!#%%#$@ce, są tanie w naprawie, a zmywarka wygląda na zadbaną, to można korzystać z urządzenia ponad 10 lat. Np. łamiące się przewody instalacji w drzwiach co 2–3 lata to jeszcze nie powód do złomowania. Jeżeli koszty części przewyższają wartość sprzętu albo stan ogólny to katastrofa, to oczywiście krócej. Moja wyjechała, bo się kosze rozpadły ze starości, a nowe ponad 350 zł jeden.
  • #6 21577538
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    To zabrzmiało optymistycznie. Moja ma 5 lat to może jeszcze pochodzi.
  • REKLAMA
  • #7 21579533
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Zdjąłem dolną obudowę i wygląda to tak, jak na fotkach. Czy faktycznie mam zdemontować moduł, bo nie bardzo widzę, jak go zdjąć? Po prawej stronie, tzn. bliżej frontu (drzwi), są jakieś dwie śruby, a po środku jakaś zaślepka. Może to jest mocowanie modułu? Czy raczej zdemontować rozdzielacz wody, bo widzę, że chyba będzie łatwiej go zdjąć?
    Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obieguIMG_202506...210804.jpg (2.09 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obieguIMG_202506...0653~2.jpg (2.04 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obieguIMG_202506...0750~2.jpg (2.04 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obieguIMG_202506...0934~2.jpg (828.41 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21579645
    Przemcio
    Na foto xxx274.jpg, czyli pierwszej fotce, masz dwa wkręty do wykręcenia.
    Po odchyleniu tego plastiku od góry, co czasem nie jest łatwe, jest dojście do modułu. Oczywiście, jeżeli chcesz sprawdzić moduł tak jak w cytowanych postach, a warto to zrobić. Na foto xxx833.jpg widać obejmy na gumowym łączniku pomiędzy pompą obiegową a zaworem sterującym. Te obejmy trzeba będzie założyć nowe, niekoniecznie tego typu, bo być może nie masz do takich opasek zaciskarki. Jeżeli masz narzędzia do takich opasek, to super, ale
    i tak muszą być nowe. Czyli najpierw kontrola modułu, a później... wyjęcie zaworu i test silnika. Tak jeszcze patrzę na fotki i może dałoby się wyjąć sam silnik do sprawdzenia, tylko co, jeżeli coś z zębatkami mechanizmu będzie?
    Najpierw oględziny modułu.
  • #9 21579662
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Nie rozumiem, dlaczego podajesz nazwy plików fotek, które ja widzę pod innymi nazwami? Czy po przesłaniu ich na forum zmieniają się nazwy? Oczywiście nie chodzi mi o xxx 🙂.

Przejrzałem pdf, co od ciebie dostałem z tym modułem, ale nie wiem, jak się zabrać do jego pomiarów. Nie widzę szczegółów na rysunku, a tylko pikselozę przy powiększeniu. Co mam sprawdzić, przewodność przewodów od modułu do rozdzielacza wody? Czy raczej chodzi o to, by po zdjęciu modułu sprawdzić jakieś części, np. elektrolity?

Czy można wymienić w pierwszej kolejności rozdzielacz, a następnie, o ile nie będzie działało, sprawdzić moduł, czy raczej uszkodzony moduł może uszkodzić nowy moduł?

Widziałem te opaski zaciskowe, więc poszukałem w necie, jak do tego podejść. Znalazłem na filmikach, że ludzie radzą sobie zwykłymi obcęgami. Co o tym myślisz? Można to tak zrobić? Myślałem o zamianie tych opasek na zwykłe ślimakowe ze śrubą, ale z tego, co się doczytałem, to te oryginalne typu Oetiker są lepsze przy drganiach, więc się nie odkręcą.
  • #10 21579667
    Przemcio
    WIT-AWKA napisał:
    Czy po przesłaniu ich na forum zmieniają się nazwy?

Nazwy są długie - IMG_20250614_210934~2_4509274.jpg więc xxx274.jpg. dlatego skrót.
    WIT-AWKA napisał:
    Nie widzę szczegółów na rysunku a tylko pikselozę przy powiększeniu.

Na takim materiale pracują jak widać Serwisanci.
    WIT-AWKA napisał:
    Czy można wymienić w pierwszej kolejności rozdzielacz

Tak bez diagnozy sprawny-niesprawny? Niby można tylko w jakim celu?
    WIT-AWKA napisał:
    Znalazłem na filmikach, że ludzie radzą sobie zwykłymi obcęgami. Co o tym myślisz? Można to tak zrobić?

To już pytanie do Ciebie czy obcęgami to ogarniesz.
    WIT-AWKA napisał:
    ... ale z tego co się doczytałam to te oryginalne typu Oetiker są lepsze przy drganiach więc się nie odkręcą.

Są lepsze nie tylko z powodu odkręcania się przy drganiach ale także z lepszego obejmowania gumy na rurze.
    Zasugerowałem zmianę bo nie wiem czy masz narzędzia do Oetikera i opaski.

Zacznijmy po kolei jak w cytowanych tematach - fotki modułu w rejonie wtyczki od zaworu.
  • #11 21579803
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Nie mam narzędzia do opaski.
    Jakiego typu opaski polecasz? Czy te ślimakowe ze śrubą?
  • #12 21580374
    Przemcio
    Zobacz gumowy łącznik – są na nim wytłoczone miejsca na opaski. Nie wiem, czy dostaniesz opaski ślimakowe tej szerokości, ale jeżeli już, to zwróć uwagę, czy gwint pod wkręt jest wytłaczany, czy ażurowy. Ten ażurowy przy dokręcaniu wkręta potrafi przeskoczyć, czyli jest słabszy – nie wiem, kto to wymyślił, jeżeli wytłaczany gwint trzymał lepiej. Druga opcja opaski skręcanej to opaska, gdzie wkręt ma nakrętkę, a docisk jest gładki, tylko szerokość tych opasek to zwykle 9 mm. To się nazywa, o ile pamiętam, opaska GBS albo coś w tym rodzaju.

A co do wibracji – nie łączymy rurą dwóch wagonów kolejowych, tylko jest to łącznik pomiędzy dwoma stabilnie zamocowanymi elementami – pompą myjącą z grzałką i zaworem. Ważne, by nie zacisnąć opaski na tych zgrubieniach pod opaskę, bo zniszczy się gumowy łącznik. A co z fotkami modułu etc.?
  • #13 21580413
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Zgadzam się z tobą w 100% co do tych ażurowych opasek. Pomyślałem nawet kiedyś, że ten kto je skonstruował powinien dostać zakaz wykonywania zawodu😀. Znalazłem w necie te GBS. Polecasz te czy lepiej ślimakowe bez ażuru? Te 9 mm szerokości opaski to może być problemem? Niestety fotkę modułu zrobię dopiero jutro lub we wtorek jak wrócę z wyjazdu.
  • #14 21580503
    Przemcio
    Zmierz szerokość oryginalnej opaski a później zobaczysz jakiej szerokości opaski będziesz miał okazję dobrać.
    Łącznik gumowy nie daje dużego pola manewru. Z drugiej strony czy opaskę Oetiker aż tak trudno zacisnąć nieprofesjonalnym narzędziem. Podejście może trochę trudne ale przy odrobinie pomyślunku da się zrobić. Przecież w oryginale miejsce zaciskania opasek jest na widoku i z nie najgorszym podejściem. Wróćmy do modułu bo na razie są rozważania teoretyczne co by było gdyby trzeba było zawór wyjąć :)
  • #15 21580618
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Jak dobrze zrozumiałem śruby mocujące moduł to te dwie jedna na górze i druga dole zdjęcia.
    Co zrobić z zaślepką plastikową pomiędzy dwiema śrubami mocującymi moduł? Czy trzeba ją np, naciskać, podważać itp.?
  • REKLAMA
  • #16 21581030
    Przemcio
    To te dwie śrubki. Przyjrzyj się, jak wygląda plastik. On się uchyla tak jak drzwi, z tym że zawias jest na samym dole i jest on wykonany w formie przewężenia całego odlewu plastikowego dołu. Da się odchylić, ale nie należy tego otwierać i zamykać w nieskończoność, bo się w końcu to odłamie. Na foto - czerwone strzałki - miejsca, gdzie można sobie delikatnie pomóc płaskim wkrętakiem, zielona strzałka - zawias. Powinny się dać bezproblemowo otworzyć, bo nie była przyklejona mata do nich.
    Aaaa, i przy wyjmowaniu wtyczek uważaj na języczki zabezpieczające przed ich wypadnięciem. Jeszcze oczywiście foty, żebyś wiedział, gdzie później powpinać wszystko z powrotem.
    Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obieguIMG_202506...509274.jpg (1.04 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21582214
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Doszedłem do modułu. Muszę teraz dostać się do płytki aby zrobić fotkę z dwóch stron - czy tak?
  • #19 21582230
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Mam go w ręku. Jak zdjąć jego beżową obudowę? Co z kabelkami i jak je wypinać z kostek? Wypadną mi z obudowy? Mam fotki i oznaczone przewody i miejsca wpięcia.
  • #20 21582244
    Przemcio
    Każda wtyczka ma zabezpieczenie, które trzeba delikatnie odchylić by wyjąć wtyczkę. Zwróć uwagę po wyjęciu wtyczki, że obudowa stanowi jej prowadzenie a ząbki raczej nie pozwalają na niewłaściwy montaż. Obudowa modułu ma wokół kilka zatrzasków, które po delikatnym odchyleniu otworzą obudowę modułu. Wrzuć fotki jak możesz.
  • #21 21582253
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Czy w pierwszej kolejności podważyć zaczepy (zaznaczone czerwonym) z boku i wtedy wyjdą mi kostki czy otworzyć zaczepy (zaznaczone zielonym) wokół modułu?
  • #23 21582285
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Teraz tak to wygląda. Co dalej rozbierać? Zauważyłem, że jeden zaczep (na czerwono) jest już przegięty. Widać biały ślad i chyba się odłamie, bo nie wiem, jak go złożyć, gdyż blokuje mi złożenie odbudowy.
    Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu
  • #25 21582318
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Zrobione i zostały jeszcze przewody schowane za dodatkową klapką, ale nie wiem jak je odłączyć.
    Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu
  • #27 21582358
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Na zdjęciach kolorem czerwonym zaznaczone podłączenie do rozdzielacza wody.
    Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu Whirlpool WSFO 3O23 PF – dolne śmigło nie obraca się, dźwięk powietrza w obiegu
  • #29 21583056
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Pomierzyłem rezystory.

Dodano po 48 [minuty]:

Pomierzyłem element Q20.
    Nie wiem czy dobrze to zrobiłem. Ma opis 108 - 8E dJ 919. Z tego co się doczytałem w necie to jest triak.
    Przyjąłem, że wyprowadzenia CBE są tak jak na zdjęciu.
    Jeżeli pomyliłem się to proszę o sprostowanie aby potomni nie popełnili błędu 🙂.
    Mierzyłem miernikiem na ustawieniu testu diody.
    Takie same wyniki otrzymałem dla trzech elementów Q20, Q19, Q22.
    Czerwony przewód miernika w skrócie nazywam CZER. a czarny CZAR.
    CZERW. do bazy + CZAR. do kolektora = 1000
    CZERW. do bazy + CZAR. do emitera = 1
    CZAR. do bazy + CZERW. do kolektora = 681
    CZAR. do emitera + CZERW. do kolektora = 1
  • Pomocny post
    #30 21583168
    Przemcio
    Moduł wygląda wręcz wzorcowo wizualnie i pomiarowo. Niebieski znaczek zapytania to kondensator. No to raczej pora na ... zawór. Istnieje możliwość, że sam zawór będzie sprawny tylko może coś wpadło do środka i blokuje przepływ. Tak czy inaczej trzeba się do tego jakoś dostać. Masz obejmy?

Po chwili ...
    Jeszcze myślę czy to problem zaworu czy nie czasem tego elementu od strony misy myjącej gdzie jest zraszacz wpięty. Może tam coś wpadło i blokuje rozdzielacz? Chociaż z drugiej strony po zdjęciu zaworu też będzie wszystko jasne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W zmywarce Whirlpool WSFO 3O23 PF dolne śmigło spryskiwacza nie obraca się, mimo prawidłowej drożności i szczelności śmigła oraz dyszy "POWER CLEAN". Słychać charakterystyczny dźwięk przepływu wody z obecnością powietrza, co sugeruje obniżone ciśnienie i możliwe problemy z zaworem rozdzielającym wodę. Diagnostyka obejmowała demontaż dolnej obudowy, modułu sterującego (DEA701) oraz pomiary elementów elektronicznych na płytce modułu, w tym triaków i rezystorów, które okazały się sprawne. Zalecane było sprawdzenie i ewentualna wymiana zaworu rozdzielającego wodę, co ostatecznie rozwiązało problem. Wymiana wymagała użycia odpowiednich opasek zaciskowych (preferowane oryginalne opaski Oetiker) oraz narzędzi do ich zaciskania. W trakcie demontażu modułu zwrócono uwagę na delikatne odchylanie plastikowych zaczepów i zabezpieczeń wtyczek. Po wymianie zaworu zmywarka działa prawidłowo, a dalsza analiza starego zaworu planowana jest w celu ustalenia przyczyny usterki. Dyskusja zawierała także informacje o trwałości zmywarek i kosztach napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA