Witam.
Nie kręci się dolne śmigło spryskiwacza w zmywarce Whirlpool WSFO 3O23 PF.
Sprawdziłem drożność i szczelność tego śmigła oraz dyszy tylnej tzw. "POWER CLEAN". Tu jest wszystko w porządku.
Podczas pracy słychać w pewnych momentach tj. po rozpoczęciu się programu jeszcze przed pobraniem wody oraz podczas dalszego programu (chyba wtedy gdy śmigło ma się kręcić) charakterystyczny dźwięk przepływającej wody ale zakłóconej jakby bąbelkami powietrza, które dostają się do obiegu i obniżają ciśnienie.
Oczywiście naczynia w dolnym koszu są nieumyte.
Znalazłem podobny temat na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4104267.html
W podobnym przypadku pomogła wymiana zaworu rozdzielającego wodę.
W tamtym poście użytkownik AsReeX napisał:
"...uszkodzenie silnika zaworu 3d w 95% przypadków odpala sterowanie na module ^^
Zatem profilaktycznie zerknij sobie do "brązowego pudełka" z napisem DEA701"
Drugi użytkownik mrice napisał:
"zwykle jeśli zawór odmówi współpracy trzeba jeszcze pogrzebać na płycie i powymieniać elementy sterujące zaworem"
Czy przed wymianą zaworu rozdzielającego należy w pierwszej kolejności powymieniać elementy sterujące zaworem czy dopiero wtedy kiedy sama wymiana tego zaworu nie pomoże?
Jakie elementy sterujące trzeba wymienić i gdzie one się znajdują?
Czy one są w wyżej wspomnianym brązowym pudełku z napisem DEA701?
Pytam bo nie wiem czy dam radę coś tam wymienić chociaż zasilacze w TV, magnetowidzie, Magnetofonie naprawiałem z powodzeniem poprzez wymianę elektrolitów.
Proszę bardzo o pomoc w temacie.
Nie kręci się dolne śmigło spryskiwacza w zmywarce Whirlpool WSFO 3O23 PF.
Sprawdziłem drożność i szczelność tego śmigła oraz dyszy tylnej tzw. "POWER CLEAN". Tu jest wszystko w porządku.
Podczas pracy słychać w pewnych momentach tj. po rozpoczęciu się programu jeszcze przed pobraniem wody oraz podczas dalszego programu (chyba wtedy gdy śmigło ma się kręcić) charakterystyczny dźwięk przepływającej wody ale zakłóconej jakby bąbelkami powietrza, które dostają się do obiegu i obniżają ciśnienie.
Oczywiście naczynia w dolnym koszu są nieumyte.
Znalazłem podobny temat na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4104267.html
W podobnym przypadku pomogła wymiana zaworu rozdzielającego wodę.
W tamtym poście użytkownik AsReeX napisał:
"...uszkodzenie silnika zaworu 3d w 95% przypadków odpala sterowanie na module ^^
Zatem profilaktycznie zerknij sobie do "brązowego pudełka" z napisem DEA701"
Drugi użytkownik mrice napisał:
"zwykle jeśli zawór odmówi współpracy trzeba jeszcze pogrzebać na płycie i powymieniać elementy sterujące zaworem"
Czy przed wymianą zaworu rozdzielającego należy w pierwszej kolejności powymieniać elementy sterujące zaworem czy dopiero wtedy kiedy sama wymiana tego zaworu nie pomoże?
Jakie elementy sterujące trzeba wymienić i gdzie one się znajdują?
Czy one są w wyżej wspomnianym brązowym pudełku z napisem DEA701?
Pytam bo nie wiem czy dam radę coś tam wymienić chociaż zasilacze w TV, magnetowidzie, Magnetofonie naprawiałem z powodzeniem poprzez wymianę elektrolitów.
Proszę bardzo o pomoc w temacie.