logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica Minolta 284e – spadek zaczernienia po wymianie bębna, pasa i dewelopera

ba321 10 Cze 2025 14:57 546 22
REKLAMA
  • #1 21575210
    ba321
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Mam problem z zaczernieniem, tonacją Konica Minolta 284e (mono). Wymieniłem bęben, pas i deweloper, oryginalne wszystko, i po jakimś czasie spadło mi zaczernienie na wydruku. Jak poprawić, od czego zacząć z jakością zaczernienia?
    Załączniki:
    • Konica Minolta 284e – spadek zaczernienia po wymianie bębna, pasa i dewelopera SFlash-IT25061014140_0001.jpg (286.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21575440
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    1.Jaki jest toner?
    2.Jaki deweloper wymieniałeś , bo to brzmi trochę nieprecyzyjnie?
  • REKLAMA
  • #3 21575452
    ba321
    Poziom 7  
    Wszystko oryginalne Konica Minolta. Toner też oryginał, czarny tylko tu jest.
  • #4 21575460
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    Zobacz w serwisie czy TCR nie masz ustawiony na -3. Wtedy będzie mniejsze nasycenie tonerem co może spowodować spadek zaczernienia.

C.
  • #5 21575531
    kulka35
    Poziom 23  
    Jaki deweloper wymieniałeś , bo to brzmi trochę nieprecyzyjnie? W tych maszynach nie wymienia się dewelopera
  • #6 21575566
    ba321
    Poziom 7  
    DV512K oryginalny Konica Minolta Black, nie proszek, tylko cały wkład. Wymienia się tylko niby co 600 tys., ale poprzedni był już podstarzały i źle druki wyglądały. Po wymianie było już ok.
  • #7 21575687
    kulka35
    Poziom 23  
    Czy robiłeś jakieś procedury po wymianie tych elementów?
  • #8 21575864
    ba321
    Poziom 7  
    Initialize image stabilization. TRC na 0, o które pytał Copyman.
  • #9 21576240
    kulka35
    Poziom 23  
    Wymień czujnik TCR, np ze starego dewelopingu. Czasem się zdarza , że nawet w nowym zespole developingu ten czujnik pada.
  • Pomocny post
    #10 21576698
    copyman
    To zacznij może od podniesienia wartości TCR na +3 i dodozowaniu tonera. Awarie czujników najczęściej objawiają się kodami błędów. Warto też sprawdzić czy gdzieś nie jest opylony tonerem. W kilku C258 już przerabiałem przypadki że maszyna nie dobierała tonera bo odczyt z zapylonego tonerem czujnika wskazywał wręcz na przedozowanie. Niemniej wariant z wymianą czujnika też weź pod uwagę. Odczyt w Level History 1 masz w okolicach 6,5 % ?

C.
  • REKLAMA
  • #11 21577122
    ba321
    Poziom 7  
    TCR-K mam na poziomie 5,64. Stary developer gdzieś zagubiłem. Nie wiem gdzie jest ten czujnik i jak wygląda. Czy to jest ta część z kabelkiem przykryta plastikiem w dolnej części developera? Cały developer wygląda na czysty i też środek kopiarki wygląda na czysty. Nie ma śladów tonera.
    Zwiększenie TCR wchodzimy w Imaging Process Adjustment - TCR Level Setting i to na 3 a zatwierdzić? A dozowanie toneru jak zrobić?
  • Pomocny post
    #12 21577184
    copyman
    Tak , to ten element z kabelkiem pod plastikową listwą. Odczyt trochę niski … Co do uzupełnienia tonera to w Image Process Adjustments masz opcję Toner Add. Wchodzisz w to , potwierdzasz K i wciskasz Start.

C.
  • #13 21577257
    ba321
    Poziom 7  
    I na odczycie Level History 1 zwiększyło się, jak dodałem toner na 5,90 poprzez Image Process Adjustments - Manual Toner Add i po chwili jeszcze raz zrobiłem to samo i zwiększyło się na 6,2. TCR ustawiłem wcześniej na 3, ale to nie podniosło, dopiero po zwiększeniu tonera. Więc TCR ustawię na 0. Przy wydruku szarości mocno się poprawiły. Czy jeszcze 3. raz zrobić dozowanie tonera?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 21577315
    copyman
    Ustaw TCR na 3 i potem dozuj toner. Zostaw go na +3 na stałe.

C.
  • #15 21577391
    ba321
    Poziom 7  
    OK. A TCR do czego on służy, tak żeby już go zostawić na 3?
  • Pomocny post
    #16 21577574
    rafalleluc1
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    >>21577391 Ilość dozowanego tonera do zespołu wywoływania
  • #17 21619122
    ba321
    Poziom 7  
    Nadal występuje problem. TCR ustawiłem na 2 i po wydrukowaniu 1 tys. kartek TCR spadł na 5,39 z 6,5%. A przy tym pokazuje, że toner super szybko ucieka, a był nowy założony. Po wyciągnięciu tonera widać, że jest cały, a według kopiarki 5%. Teraz ustawiłem na 3 i dozuje Manual Toner Add. Co się dzieje, co mogę spróbować? Prędzej, jak wymieniałem na nowe tonery, to zawsze gniazdo, gdzie wlatuje toner z butli, musiałem poodkurzać, bo nie wykrywała go maszyna. Czy coś z tym może być związane i nie pobiera tonera?
  • #18 21619604
    copyman
    Po pierwsze maszyna nie rozpozna nowego tonera dopóki nie zgłosi komunikatu o konieczności jego wymiany. Czyli jak pokazuje że jest pół a założysz nowy to i tak będzie wyświetlała że ma połowę. Co do spadku TCR to poobserwowałbym jeszcze jak mocno on spadnie i czy po drukach pojedynczych lub po kilka kartek nie wróci sam do poziomu 6,5. Jeżeli wcześniej był problem z wykrywaniem tonera po jego wyczerpaniu to trzeba by zrobić inspekcję hoppera bo prawdopodobnie mieszadło w środku może mieć problem z jego podawaniem do wywoływaczki. Nie słychać jakiś niepokojących dźwięków podczas dozowania ?

C.
  • #19 21620082
    ba321
    Poziom 7  
    Toner za każdym razem wymieniałem, jak stary się zużył, czyli jak pokazał, że jest koniec i trzeba go wymienić. Ale zawsze to gniazdo delikatnie musiałem poodkużać, bo nie chciał go rozpoznać, jak był nowy. TCR chyba faktycznie, jak był ustawiony na 2, to kilka razy sprawdzałem i za mocno nie spadał, trzymał się podobnie na poziomie 6,3, dopiero jak dużą partię puściłem, to spadł do 5,13%. Ale to jeszcze poobserwuję z pojedynczymi kartkami, jak pisałeś wcześniej. Dźwięku też nie zmieniła, nic dziwnego nie wydaje. Toner pokazywał, że jest pełny i dosłownie po nawet 100 str. spadał niesamowicie szybko na liczniku, nawet o 15%. Po wydrukowaniu 1500 razem pokazuje teraz 2%. A w buli jest prawie pełny. Wcześniej wykrywał normalnie z ilością do użytku. A inspekcja hoppera – co to jest, bo tego jeszcze nie robiłem i nie wiem, co to jest?

Dodano po 4 [godziny] 39 [minuty]:

TCR mam teraz 6.1 po wydrukowaniu 300 str. spadło do 4,4.
  • #20 21623269
    ba321
    Poziom 7  
    Jak dodam "Manual Toner Add", to TCR wzrasta, a "HOPPER TONER FILLING" do czego służy?
  • #21 21623827
    copyman
    Do napełniania pustego hoppera czyli tego “naczynia pośredniego” pomiędzy butlą z tonerem a wywoływaczką.

C.
  • #22 21625681
    ba321
    Poziom 7  
    Wyczyściłem hoppera, bo wyczytałem, żeby od tego zacząć. Zdjąłem też tę białą zaślepkę, wyciągnąłem cały toner odkurzaczem, później resztki wydmuchałem. Poskładałem i nadal nic. Zauważyłem, że to ramię, które załączyłem na zdjęciu, w ogóle nie rusza się. Może silniczek od niego jest spalony? Jak to sprawdzić? Błędów maszyna nic nie pokazuje, tylko TCR spada cały czas. No i toner nie wpada do wywoływacza. Od czego zacząć?
    Załączniki:
    • Konica Minolta 284e – spadek zaczernienia po wymianie bębna, pasa i dewelopera 20250804_131505(1).jpg (2.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21633927
    ba321
    Poziom 7  
    Wymieniłem silniczek od Toner Hopper bo stary się nie kręcił, ale też wyczyściłem cały Toner Hopper przed wymianą. Silniczek na zdjęciu.
    Załączniki:
    • Konica Minolta 284e – spadek zaczernienia po wymianie bębna, pasa i dewelopera Zdjęcie.jpg (115.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W drukarce Konica Minolta 284e mono po wymianie oryginalnego bębna, pasa i wkładu developera DV512K pojawił się problem ze spadkiem zaczernienia wydruków. Toner oryginalny, czarny, był wymieniany zgodnie z sygnałami maszyny. Zalecane było sprawdzenie i regulacja parametru TCR (Tonery Concentration Ratio) w serwisie, który wpływa na nasycenie tonerem. Początkowo TCR ustawiono na 0, następnie na +3, co poprawiło jakość szarości i poziom zaczernienia. Dozowanie tonera wykonano manualnie przez funkcję "Manual Toner Add" w Image Process Adjustments, co podniosło odczyty poziomu tonera (Level History 1). Pomimo tego, po wydrukowaniu większej liczby stron, TCR spadał, a maszyna wskazywała szybkie zużycie tonera, mimo że w butli toner był prawie pełny. Sugerowano inspekcję i czyszczenie hoppera – pośredniego zbiornika między butlą a developerem – oraz sprawdzenie działania mieszadła i silniczka podającego toner do developera. Po wyczyszczeniu hoppera i wymianie silniczka odpowiedzialnego za podawanie tonera problem częściowo ustąpił, choć nadal wymaga obserwacji. Wskazano, że awarie czujników TCR zwykle objawiają się kodami błędów, których tu nie było, a czujnik TCR znajduje się pod plastikową osłoną z kablem w dolnej części developera. Toner i developer oryginalne, a procedury serwisowe obejmowały inicjalizację stabilizacji obrazu i regulację TCR oraz manualne dozowanie tonera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA