logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura F9 – suche, rozpadające się klocki kawy po wymianie żaren młynka

jarekjarekjarek 11 Cze 2025 21:17 495 7
REKLAMA
  • #1 21576632
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Ekspres Jura F9 mimo wymiany żaren młynka klocki kawy nadal się rozpadają. Robią wrażenie jakby nie były dość nawilżone - sklejone. Wydają się suche, jakby nie nawilżone wodą. Nowe żarna jak pisałem, ale stopień zmielenia nie wydaje się wystarczający.
    Zastanawiam się czy problemem może być sitko zaparzacza - zbyt łatwo puszczające wodę... Albo leci gdzieś "bokiem" a nie przez dziurki?
    Uszczelnienia bloku wydają się szczelne (podgląd pracy), woda nigdzie nie kapie przy robieniu kawy - zadana ilość napoju jest w szklance, czyli woda nie ucieka nigdzie bokiem przez uszczelnienia.
  • REKLAMA
  • #2 21577181
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 741
    Wymień uszczelniacze w zaparzaczu i go nasmaruj.
  • REKLAMA
  • #3 21577389
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Zaparzacza nasmarowałem, uszczelnienia dopiero wymienię. Obserwowałem czy nie ma wycieków ale właśnie nie było... Wymieniłem sitko zaparzacza ale to nie to.
    Dzięki za sugestie w każdym razie
  • #4 21577512
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 741
    Jeżeli uszczelniacze są napuchnięte i powodują ciężką pracę mechanizmu, to krążka nie będzie.
    A tak poza tym to prawie żadna jura nie robi krążków.
  • REKLAMA
  • #5 21577777
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Uszczelnienia wymienione, przesmarowane, sukcesu brak, tj klocuszka marzeń.
    ENA5 po wymianie młynka stawiała całkiem fajne klocki.
    Jutro kupię jeszcze kawę mieloną żeby odstroić się od pracy młynka.
    Młynek jest najprawdopodobniej Aroma+ G2, żarna wsadziłem 24143. Na wygląd te poprzednie były inne. Foto stare/nowe na linku. Te stare w mojej ocenie zjechane - wpada jedno w drugie.
    Temat dla mnie jest incydentalny, naprawiam swój ekspres od zawsze podobnie jak samochody, zmywarkwle i wszystko inne. Tu chciałem pomoc bliźniemu i sprawdza się zasada, że każdy dobry uczynek musi być ukarany :-)
    https://drive.google.com/file/d/1_qrAVRFTvukdGpGgtFwufg0gB23gjoku/view?usp=drivesdk

Piszesz "ciężka praca" - trudno mi to ocenić, maszyna nie zgłasza błędu, po włożeniu zaparzacza blok kalibruje się poprawnie.

To czego nie rozumiem to wrażenie że klocek się rozpada jakby z "suchości" a nie , grubości przemiału. W ENA5 był grubo zmielony i to była taka mokra ciapa. Tu jest wrażenie jakby woda płynęła jakoś bokiem i nie zwilżała objętości klocka. Dlatego wymieniłem sitko bo stare było trochę pogięte, zastanawiałem się czy woda nie płynęła jakoś bokiem, przy krawędzi.

To, co odwodziło mnie od kwestii uszczelnień to fakt, że ilość napoju w szklance była ok. Nie uciekało dużo bokami.

Co w tych ekspresach decyduje o rozplywie wody w placku kawy? Przy składaniu bloku doszedłem, że woda wpływa do "zębatego grzybka" i wydostaje się jednym otworem na obwodzie, lekko nad uszczelkę. W Saeco dół kolby jest dziurkowany - tu ma jakaś taką wypukłą pręgę i żadnych dziurek.

Dodano po 9 [godziny] 30 [minuty]:

Zaparzacza nasmarowałem, uszczelnienia dopiero wymienię. Obserwowałem czy nie ma wycieków ale właśnie nie było... Wymieniłem sitko zaparzacza ale to nie to.
    Dzięki za sugestie w każdym razie

Dodano po 9 [godziny] 50 [minuty]:

Eksperyment badawczy: kawa mielona MK Cafe, zadawana do ekspresu taką samą miarką z ekspresu Jura (9-10 gram), w ekspresie Picobaristo robi klocki czarne, grube, jednakowo zwilżone, spoiste - można je wyjąć ręką a w tej, Jurze, ta sama miarka, klocki sie rozwarstwiaja, rozlatują, nie są mokre (czarne) i da cieńsze (?!). Blok je za bardzo ściska? Ale kawa leci dobrym strumieniem, nie ma problemu z przejściem wody przez kawę. Wydaje się właśnie jakby owo przejście było zbyt łatwe. Sitko jest nowe, uszczelki nowe, blok tłok i cylinder przesmarowane...
    Any idea? Bo ja nie 😂
    Link do katalogu z fotkami klocków.

https://drive.google.com/drive/folders/1aKBf-gW9s-f87xzuO8sXDYmPupgGn9Nd

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

Kolejny etap zaliczony: przywróciłem ustawienia fabryczne bo pomyślałem, że może siła nacisku bloku jakoś się skalibruje. Różnica niezauważalna.
    Ilość wody odmierzania idealnie: 100ml daje 96 gramów napoju na wadze.
    Po resecie wypadł klocek z odbitym sitkiem i widać wyraźnie że część obszaru jest jaśniejsza - suchsza. Fotka tego nie oddaje najlepiej.

https://drive.google.com/file/d/1apOm2YdYTxUqAnflh6jqhabPJBfarsAA/view?usp=drivesdk
  • REKLAMA
  • #6 21580362
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Kolejna aktualizacja:
    Wychodzi na to ze problem jest dość nieoczywisty. Prawdopodobnie przyczyną jest zła praca zaworka crema. Zaworek ten niby robi piankę ale tak naprawdę to jego sprężynka powoduje utrzymanie ciśnienia w zaparzacza - a to jest właśnie problem!
    Co mnie natchnęło? Przecież jest prebrewing - woda z prebrewingu powinna zostać w fusach. A u mnie przy prebrewingu woda po sekundzie wycieka przez dyszę kawy. Czyli ten zaworek nic nie trzyma!
    Po prostu woda znajduje sobie najłatwiejszą ścieżkę przez kawę i z małym oporem przechodzi przez zaworek. Generalnie obserwacje miałem taką że woda przelatuje przez ekspres jakby nie był on ciśnieniowy.
    Prowizorycznie zrobiłem próbę z dołożona sprężynką i efekt natychmiastowy - klocek prawie cały ale nadal zbyt mało wilgotny - nie jest czarny od wody.
    Co dziwne sprężynka ma przepisową długość ok 24-25 mm. Może gumka na końcu sprężynki jest zbyt stara (czarna).
    Sprężynka z gumką zamówiona
    .
  • #7 21580650
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Kolejny temat: kto mądry wie, jak przy takiej konstrukcji dolnego tłoka, woda ma się rozpłynąć po całym plasterku kawy? Przecież woda jest tłoczona w jednym punkcie, "na ściankę" bloku - otwór jest przecież na boku dolnego tłoka.
    Są wykonania tego dolnego tłoka z dziurkami na jego powierzchni - i to jest logiczne, tak jak w Saeco, gdzie strona tłoczenia wody ma kilkadziesiąt dziurek.
    Kolejny aspekt: w moim egzemplarzu (nie wiem czy nie został błędnie poskładany) opisywany wyżej otworek jest dokładnie pod otworkiem znajdującym się nad sitkiem w tłoku (tam gdzie jest gumowy grzybek -zawor crema). Więc na upartego woda ma bardzo krótką drogę z punktu A do B - nie musi przepłynąć przez plasterek kawy.

Tylko że jest z milion takich ekspresów i one działają.. A ten mój działa ale źle.
    Załączniki:
    • Jura F9 – suche, rozpadające się klocki kawy po wymianie żaren młynka PA160123~2.jpeg (96.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21580701
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    No bo jest też inne wykonanie - i tu dziurki są na powierzchni. Jak w Saeco. Niestety nawet serwisowka (z tego forum) nie podaje tego szczegółu - tam blok to praktycznie jedna pozycja.

Jura F9 – suche, rozpadające się klocki kawy po wymianie żaren młynka Jura F9 – suche, rozpadające się klocki kawy po wymianie żaren młynka

Podsumowanie tematu

✨ Problem z rozpadaniem się klocków kawy w ekspresie Jura F9 utrzymuje się mimo wymiany żaren młynka (model Aroma+ G2, żarna 24143) oraz sitka zaparzacza. Klocki kawy wydają się suche i niedostatecznie nawilżone wodą, co sugeruje niewłaściwe zwilżanie fusów podczas zaparzania. Uszczelnienia zaparzacza zostały wymienione i nasmarowane, nie stwierdzono wycieków ani błędów mechanizmu. Podejrzenie padło na zaworek crema, który odpowiada za utrzymanie ciśnienia w zaparzaczu i prebrewing. Obserwacje wskazują, że woda podczas prebrewingu szybko przepływa przez dyszę kawy, co oznacza, że zaworek nie utrzymuje ciśnienia, a woda omija fusy, powodując ich niedostateczne zwilżenie. Próba dołożenia dodatkowej sprężynki do zaworka poprawiła sytuację, choć klocki nadal nie są idealnie wilgotne. Dyskusja porusza także konstrukcję dolnego tłoka zaparzacza, gdzie woda jest tłoczona w jednym punkcie bocznym, co może umożliwiać jej szybkie przejście bez równomiernego rozprowadzenia po kawie. Wskazano na różne warianty wykonania tłoka, z otworami na powierzchni (podobnie jak w Saeco), które lepiej rozprowadzają wodę. Problem może wynikać z niewłaściwego montażu lub zużycia elementów zaworka crema, zwłaszcza gumowej uszczelki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA