logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMS2422/18 – zmywarka nie pobiera wody, buczenie podczas pobierania

Madrass 12 Cze 2025 22:25 1173 13
REKLAMA
  • #1 21577732
    Madrass
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Witam,

Mamy w rodzinie starą ponad 30-letnia zmywarkę Bosch SMS2422/18. Tabliczka znamionowa:
    Bosch SMS2422/18 – zmywarka nie pobiera wody, buczenie podczas pobierania

Od jakiegoś czasu przestała pobierać wodę i zaczęła buczeć typowo sieciowym przydźwiękiem podczas tej operacji, co nagrałem na filmie:
    https://www.youtube.com/watch?v=5PD375JOCqY

Ostatnio na Elektrodzie znalazłem wątek dzięki któremu z powodzeniem naprawiłem elektronikę piekarnika FAGOR. Zachęcony sukcesem pomyślałem, że może i uda się naprawić tę zmywarkę z pomocą doświadczonych formowiczów. Chciałbym ją uratować, bo jest starsza ode mnie i takich rzeczy już się nie produkuje:)

Pozdrawiam,
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 21577929
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Zacznij od sprawdzenia pompy. Może skrzydełka się zablokowały, wyłamały itp. Zdemontuj i podłącz na sucho zasilanie do pompy.
  • #3 21577961
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Z filmiku jak dla mnie to nic nie wynika bo nie wiadomo czy dźwięk pochodzi ze zmywarki czy z otoczenia.
    Piszesz że nie pobiera wody: do pobierania wody nie jest potrzebna żadna pompa po prostu otwiera się zawór i ona leci pod własnym ciśnieniem. Po pobraniu wody powinna zacząć pracę pompa myjąca - ona tłoczy wodę do dysz spryskiwaczy ramion itp. U siebie miałem dwa razy uszkodzoną turbinę pompy która jest na jej wale. Moim zdaniem u Ciebie jest właśnie taki problem -silnik się kręci ale pompa nie pompuje. Trzeba ją wymontować, rozebrać, są do tego części, daje się to naprawiać (przynajmniej w moim 18 letnim Boschu)
  • #4 21577983
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Mogą być dwie opcje albo zawór cewka spalona trzeba zmierzyć albo moduł elektronika uszkodzona jego sterowanie.
    Brak zasilania w obwodzie.
  • REKLAMA
  • #5 21577990
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    No tak, ale z nagrania wynika jakby jakaś pompa się tam telepała a ona się nie uruchomi dopóki zmywarka nie nabierze wody.
    No chyba że jest niesprawna pompa wody brudnej (odpompowanie) a czujnik widzi jakoby woda jeszcze była. Bo przed startem mycia najpierw zawsze jest odpompowanie wody brudnej.
    Ale jak pisałem, mnie z nagrania trudno coś wydedukować.
  • #6 21578043
    Madrass
    Poziom 12  
    techlock napisał:
    Zacznij od sprawdzenia pompy. Może skrzydełka się zablokowały, wyłamały itp. Zdemontuj i podłącz na sucho zasilanie do pompy.

No właśnie nie jestem przekonany, bo nie moglem znaleźć pompy doprowadzającej wodę z części zamiennych, więc chyba nie ma takiego modułu.

jarekjarekjarek napisał:
    do pobierania wody nie jest potrzebna żadna pompa po prostu otwiera się zawór i ona leci pod własnym ciśnieniem.

Też bym się skłaniał ku temu.

jarekjarekjarek napisał:
    Z filmiku jak dla mnie to nic nie wynika bo nie wiadomo czy dźwięk pochodzi ze zmywarki czy z otoczenia.

Buczenie pochodzi ze zmywarki, jakby było inaczej to bym o tym nie wspominał.

jarekjarekjarek napisał:
    powinna zacząć pracę pompa myjąca - ona tłoczy wodę do dysz spryskiwaczy ramion itp. U siebie miałem dwa razy uszkodzoną turbinę pompy która jest na jej wale. Moim zdaniem u Ciebie jest właśnie taki problem -silnik się kręci ale pompa nie pompuje. Trzeba ją wymontować, rozebrać, są do tego części, daje się to naprawiać (przynajmniej w moim 18 letnim Boschu)

Pompa myjąca jest sprawna. Wlaliśmy wodę ręcznie do środka wiaderkiem i zaczęła myć normalnie - stosujemy to obejście problemu już od jakiegoś czasu i naczynia są czyste:) Później po wypompowaniu wystarczy otworzyć i dolać ręcznie drugi raz i myje normalnie. I normalnie ją spuszcza po myciu, więc pompa wody brudnej też jest sprawna.

jarekjarekjarek napisał:
    No chyba że jest niesprawna pompa wody brudnej (odpompowanie)

Ta pompa jest sprawna, tak jak wspomniałem wyżej.

Telo napisał:
    Mogą być dwie opcje albo zawór cewka spalona trzeba zmierzyć albo moduł elektronika uszkodzona jego sterowanie.

Dzięki, sprawdzę ten elektrozawór i napięcia.

Czytałem jeszcze w Internecie o jakimś pływaku, że może sie zablokował, może to też warto sprawdzic? Może sterownik widzi fałszywie, że woda jest w zmywarce z powodu awarii pływaka i dlatego nie dolewa, a to buczenie to pompa myjąca, ktora nie ma wody? Ma to sens?
  • #7 21578050
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Dzięki za wyjaśnienia. Jak pisałem nie ma pompy wody świeżej - musi się otworzyć zawór. Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy: są takie węże od jakiegoś czasu typu aqua-stop (jakoś tak to się chyba nazywa)
    Wąż zasilający ma podwójny płaszcz, jeżeli ten wewnętrzny puści to w samej końcówce nakręcanej na zaworek wody w ścianie, zamyka się elektrozaworek. Czasem ten system się psuje a czasem jest wyciek. Tam może leżeć problem.
    Poszukaj na forum po tym haśle aqua-stop
  • REKLAMA
  • #8 21578060
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Te cewki w tych wężach lubią się uszkadzać palić i wtedy sterowanie jej na module się uszkadza , trzeb to wszystko sprawdzić zmierzyć.
    Zobacz czy masz takie coś:

https://allegro.pl/oferta/aqua-stop-elektroza...p;dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
    Załączniki:
    • sms242218.pdf (239.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sms242218 (1).pdf (239.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21578114
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Sprawdzałeś, czy siteczka wężu wodnym zasilającym nie są zapchane?
  • #11 21578131
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6901
    W pierwszej kolejności do zweryfikowania poprawność pracy komory hydrostatycznej, później pomiary cewek elektrozaworu spustowego z płaszcza i elektrozaworów na wężu dopływowym, oraz ich fizyczna sprawność (czy nie są zatarte). Ta zmywarka to taki teór który i na sucho będzie próbował myć.
  • #12 21581230
    Peewe
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jak podstępy?
    https://www.bosch-home.pl/supportdetail/product/SMS2422/18#/Tabs=section-spareparts/
    Strona producenta, gdzie masz schemat, co tam w tej zmywarce jest włożone.
    W nowszych modelach jest ponoć tak, że jak pompa wody nie wykryje, że zmywarka została opróżniona z wody – to nie zacznie dolewać. Problem jest taki, że z czasem zaciera się łożyskowanie pompy i elektronika ciągle mierzy prąd większy, jakby pompa ciągle wodę pompowała, więc finalnie nie dopuszcza, a po jakimś czasie wywala błąd braku dopuszczenia wody.
    Pytanie, czy i u ciebie w jakiś sposób nie kontroluje tego opróżnienia. U mnie w ramach startu się włączała, odpompowywała wodę (ręcznie wlaną), a potem wywalała błąd. Na początku dawała się wystartować za 2–3 razem, ale finalnie znarowiła się do końca.
  • REKLAMA
  • #13 21581241
    Madrass
    Poziom 12  
    Peewe napisał:
    https://www.bosch-home.pl/supportdetail/product/SMS2422/18#/Tabs=section-spareparts/ Strona producenta, gdzie masz schemat, co tam w tej zmywarce jest włożone.

Dzięki, przyda się. Jestem zaskoczony, że zmywarka ma wciąż jakieś wsparcie, mimo 30+ lat.

Peewe napisał:
    Jak podstępy?

Na razie bez postępów, postaram się w ciągu tygodnia w wolniejszy dzień ją wymontować i zrobić sprawdzenia zaproponowane przez kolegów tutaj. Zrobię relację na forum na pewno, bo pewnie się komuś przyda w przyszłości.
  • #14 21697964
    osidj
    Poziom 13  
    Ocena: 66
    U kolegi w takiej zmywarce akurat nie grzała woda i zamówił grzałkę. Po wymianie nadal nie grzała.
    Okazało się, że od otwierania drzwi przecięły się przewody. Trzeba było dosztukować, żeby były troszkę dłuższe i owinąć taśmą na płasko i już kilka lat działa.
    Ale tutaj to może pływak , a właściwie mikro wyłącznik może być zablokowany i programator widzi wodę na dnie i cały czas włącza się pompka wypuszczająca wodę.
    Mam jeszcze jedno pytanie: u niego w miejscu programatora pokazanym na zdjęciu poniżej pobiera wodę i za chwilę, nic nie robiąc, od razu wyrzuca. Czy tak jest u innych?Pokrętło programatora zmywarki z trzema trybami i symbolem gwiazdki

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SMS2422/18, mająca ponad 30 lat, przestała pobierać wodę i podczas próby napełniania wydaje buczenie. Problem nie dotyczy pompy myjącej ani pompy odpompowującej wodę, które działają poprawnie po ręcznym wlaniu wody. Przyczyną może być uszkodzony elektrozawór doprowadzający wodę, który steruje otwarciem zaworu wodnego, lub uszkodzenie modułu elektronicznego sterującego tym zaworem. Wskazane jest sprawdzenie cewki elektrozaworu, napięć na niej oraz stanu fizycznego zaworu. Możliwe jest również zablokowanie pływaka (czujnika poziomu wody), co powoduje fałszywe sygnały o obecności wody i uniemożliwia napełnianie. Warto zweryfikować także sitka w wężu doprowadzającym wodę oraz system aqua-stop, który może blokować dopływ wody w przypadku uszkodzenia. W starszych modelach Bosch problem może wynikać z błędnej detekcji opróżnienia zmywarki przez elektronikę, co blokuje napełnianie. Zalecane jest demontaż zmywarki i wykonanie pomiarów cewki, napięć oraz sprawdzenie komory hydrostatycznej i stanu elektrozaworów. Wsparcie techniczne i schematy części dostępne są na stronie producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA