logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Insignia 2009 – brak Bluetooth mimo ikony telefonu na kierownicy

akorszewska 13 Cze 2025 07:12 2883 8
REKLAMA
  • #1 21577896
    akorszewska
    Poziom 2  
    Hej, kupiłam Opla Insignię 2009 i pomimo że na kierownicy jest ikonka telefonu, to jak naciskam, to nic się nie dzieje, natomiast przycisk pod nim włącza i wyłącza audio... Nie ma w ustawieniach opcji Bluetooth ani żeby w jakikolwiek sposób połączyć się z telefonem. Czy miał ktoś taki przypadek i jak to rozwiązać? Pozostałe przyciski na kierownicy działają, typu tempomat, zmiana stacji radia itd.
    AI: Czy masz w samochodzie fabryczne radio/nawigację, czy może było wymieniane na inne (np. przez poprzedniego właściciela)?
    Fabryczne
    AI: Czy w aucie jest widoczny mikrofon (np. przy lusterku wstecznym) albo czy w dokumentach/wyposażeniu auta jest informacja o module Bluetooth?
    Nie wiem
  • REKLAMA
  • #2 21577940
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 528
    akorszewska napisał:
    pomimo że na kierownicy jest ikonka telefonu, to jak naciskam, to nic się nie dzieje, natomiast przycisk pod nim włącza i wyłącza audio.
    Ok koleżanko musisz zacząć od tego żeby sparować telefon z systemem audio w aucie tzn najpierw w telefonie musisz aktywować opcję bluetooth wiesz za dużo pisania jak to zrobić bo najpierw musisz przejrzeć instrukcję telefonu co do jego aktywacji a póżniej poczytaj to system multimedialny .

A i jeszcze nie chcę cię straszyć koleżanko ale tak się składa że wczoraj kolega poprosił mnie o aktywację telefonu w Nissan-ku który nie dawno kupił z pozoru łatwa rzecz ale po wejściu w menu auta / opcje telefon wyświetliło komunikat podaj kod dostępu przewertowałem wszystkie jego papiery by go znależć ten kod i lipa kodu nie ma temat więc zawisł nie wiem jak jest w twojej Insigni ale gdyby ci coś podobnego wyświetliło to możesz mieć problem.
    Załączniki:
    • Opel-Insignia-A-2009-11-system-multimedialny.pdf (2.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21578036
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3598
    W Mercedesie to było w tych latach regułą że stosowano jeden typ przycisków na kierownicy i jak "Handsfree" nie było, to przycisk na kierownicy był, ale po prostu nieaktywny. Rozszyfruj sobie VIN auta i się dowiesz co tam masz. "Rozszyfrowanie VIN" to czynność polegająca na wpisaniu numeru VIN do aplikacji w internecie - wtedy wyświetli ci się, jakie twoje auto ma wyposażenie.
  • REKLAMA
  • #4 21578233
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Witam nie będę cytował wyrywków / no chyba że zaryzykuje / .
    Gerri napisał:
    to przycisk na kierownicy był, ale po prostu nieaktywny.
    Tak masz rację . Wiesz jakieś dwa miesiące temu parowałem telefon do HONDY i to telefon musiał wyszukać dostępne urządzenia / a nie auto ma go szukać / tylko pozostaje pytanie od czego zacząć ja zaczął bym od telefonu sugeruję że nie każdy telefon to przełknie , w tej Hondzie to było no może 20 minut. Pytanie do autorki tematu o model telefonu .
    A co do tego pinu Nissanka i kodu dostępu wiem po co to jest ale i jak go rozszyfrować / .
  • #5 21578252
    akorszewska
    Poziom 2  
    Byłam przekonana, że powinno się przynajmniej wyświetlić, że jest Bluetooth... Auto będę mieć po weekendzie, więc spróbuję :)
  • #6 21578835
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    akorszewska napisał:
    Byłam przekonana, że powinno się przynajmniej wyświetlić, że jest Bluetooth
    Nie do końca to rozumiem, ale jak pisałem to telefon musi / w tej opcji [wyszukaj urządzenia w pobliżu ] .
    A gdzie ten napis chciałaś widzieć [ Bluetooth ].
  • #7 21578841
    akorszewska
    Poziom 2  
    Gdziekolwiek w ustawieniach w aucie :) nie ma po prostu opcji ani telefonu, ani Bluetooth - tak jakby był guzik na kierownicy, który nie ma funkcjonalności. Próbowałam podłączyć wg instrukcji telefon, ale wchodząc w ustawienia, nic nie ma, co jest w instrukcjach. Nie ma po prostu śladu po jakimkolwiek podłączeniu się do auta przez telefon.
  • REKLAMA
  • #8 21578874
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    akorszewska napisał:
    Nie ma po prostu śladu po jakimkolwiek podłączeniu się do auta przez telefon.
    A może tak zapytam jaki to model telefonu bo coś nie za bardzo rozumiem.

Ten dopis jest poza tematem

Wiesz nie dawno kupiłem laptopa na systemie OS android i znajomy informatyk powiedział mi coś ty za badziewie kupił ale zacząłem z nim zabawę i zacząłem rozumieć że to jest mega /mega rozbudowany telefon bo jak w moim telefoniku próbuję / wyszukaj w pobliżu / to nie wiele znajdzie a ten jest jak scaner i na telefonie mam jedno urządzenie a ten znalazł trzy albo cztery dlatego za jakiś czas poproszę o opinie co do tego systemu.
    zamierzam go testować do takich sytuacji tzn kombinacje z autami.
  • #9 21578883
    akorszewska
    Poziom 2  
    Samsung S23, więc tu nie powinno być problemu, bardziej chodzi mi o to, że w samochodzie, wchodząc w ustawienia czy klikając w telefon, nie ma nic, a wydaje mi się, że powinien pojawić się choćby "napis" Bluetooth albo ustawienia tel - cokolwiek. Tak jak mówię, sprawdzę to, jak będę mieć auto do dyspozycji i zobaczymy, czy mimo wszystko telefon coś wykryje :)

Podsumowanie tematu

✨ Właścicielka Opla Insignii z 2009 roku zgłasza problem z brakiem funkcji Bluetooth pomimo obecności ikony telefonu na kierownicy. Po naciśnięciu przycisku telefon nie reaguje, a pod nim znajdujący się przycisk steruje wyłącznie audio. W ustawieniach samochodu nie ma opcji Bluetooth ani możliwości parowania telefonu. Dyskusja wskazuje, że w niektórych modelach stosowano uniwersalne przyciski na kierownicy, które mogą być nieaktywne, jeśli samochód nie jest wyposażony w moduł Bluetooth. Zalecane jest rozszyfrowanie numeru VIN, aby potwierdzić wyposażenie auta. Ponadto, proces parowania wymaga aktywacji Bluetooth w telefonie i wyszukiwania urządzeń przez telefon, a nie przez system auta. Wskazano również, że brak widocznych opcji Bluetooth w menu auta może oznaczać brak fabrycznego modułu. Model telefonu Samsung S23 nie powinien stanowić problemu z kompatybilnością. Wskazano, że w niektórych autach mikrofon do rozmów Bluetooth może być umieszczony np. przy lusterku wstecznym, co warto sprawdzić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA