logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Vivaro 2.0 dCi 2008 – nie odpala, świeci immo, brak komunikacji ze sterownikiem

ziutekgawel 13 Cze 2025 14:06 1440 17
REKLAMA
  • #1 21578203
    ziutekgawel
    Poziom 3  
    Witam. Mam problem z odpaleniem Opel Vivaro 2,0 dCi 2008 r. Świeci się na stałe czerwona dioda immo, brak jest kontrolki świec żarowych, auto kręci, ale nie odpala. Brak również komunikacji ze sterownikiem. Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone. Zasilanie i masa na ECU w porządku. Czy ktoś miał może podobny problem?
    AI: Czy próbowałeś odpalić auto innym kluczykiem (jeśli posiadasz zapasowy)? Czy immo reaguje tak samo na obu kluczach?
    Próbowałem innym kluczykiem. Mimo to reaguje tak samo.
    AI: Czy przed wystąpieniem problemu były wykonywane jakieś naprawy, wymiana akumulatora, zalanie wodą, kolizja lub inne nietypowe sytuacje?
    Nic takiego nie miało miejsca. Auto normalnie jechało, potem zgasło. Udało się go co prawda odpalić za którymś razem, ale pracowało tylko przez chwilę i zgasło z powrotem.
  • REKLAMA
  • #3 21578330
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1677
    Tadas napisał:
    Jakie są błędy w samochodzie?

Ciężko będzie z błędami bo brak komunikacji w ECU.

ziutekgawel napisał:
    Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone. Zasilanie i masa na ECU w porządku.

Jeżeli jesteś 100% pewny wszystkich zasilań na ECU to znaczy że jest uszkodzone, albo problem z instalacją na komunikacji.
    Wg mnie raczej jest problem z zasilaniem po stacyjce.
  • #4 21578385
    ziutekgawel
    Poziom 3  
    Zasilanie po stacyjce pin AD1 jest. Zasilanie stałe po przekaźniku pin BM3 i M4 też jest. Masy piny AG3, G4, H2 i H4 w porządku.
  • REKLAMA
  • #5 21578470
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Ocena: 401
    Jak auto jest uśpione to dioda miga? Jeśli tak to możesz mieć uszkodzoną antenę/pętlę przy stacyjce.
  • #7 21578527
    ziutekgawel
    Poziom 3  
    Jestem zainteresowany. Jak się skontaktujemy?

Dodano po 55 [sekundach]:

Nie posiadam oscyloskopu.

Dodano po 3 [minutach]:

Sprawdzałem miernikiem ciągłość przewodów CAN od ECU do gniazda OBD. Potem od gniazda do modułu UCH. Wychodzi, że jest w porządku.

Dodano po 2 [minutach]:

Chciałem jeszcze sprawdzić zasilanie i masę UCH. Może tam jest jakiś problem. Chociaż immo czyta kluczyk, bo dioda przestaje migać w momencie przekręcenia zapłonu, tylko że potem świeci ciągle.

Dodano po 44 [sekundach]:

Chciałem jeszcze sprawdzić zasilanie i masę UCH. Może tam jest jakiś problem. Chociaż immo czyta kluczyk, bo dioda przestaje migać w momencie przekręcenia zapłonu, tylko że potem świeci ciągle.
  • #8 21578550
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Ocena: 401
    34konradeczek napisał:
    Jak zasilania wszystkie są to uszkodzony jest sterownik silnika.

Raczej UCH.
  • #9 21578578
    ziutekgawel
    Poziom 3  
    Dodam, że udało mi się zapalić za którymś razem. Auto pracowało kilkanaście sekund, po czym zaczęło przerywać i zgasło. W tym czasie kontrolki nie świeciły się żadne. Czerwona dioda immo też zgasła. Teraz pytanie: jeżeli immobiliser jest problemem, to po odpaleniu już nie powinno mieć to znaczenia. A tu samochód sam zgasł.
  • #11 21579023
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    Sprawdź dokładnie wiązkę silnika i zasilania ECM, ciągłe świecenie kontrolki immo to brak wybudzenia ECM po zapłonie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #12 21579359
    ziutekgawel
    Poziom 3  
    Wiązkę silnika masz na myśli wszystkie czujniki na silniku? Podejrzewasz jakieś zwarcie? Zasilania do ECU są na pewno OK.
  • #13 21579413
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    Jeśli zasilania ECM są ok ( w co wątpię) to masz ubity sterownik. Temat zwarcia i czujników przemilczę bo nie ma sensu go ciągnąć
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #14 21579450
    ziutekgawel
    Poziom 3  
    Sprawdziłem raz jeszcze i wychodzi, że nie mam zasilania na pinach M3 i M4. Wygląda, że komputer nie podaje masy na przekaźnik, który puszcza zasilanie na w/w piny. Sprawdziłem jeszcze połączenia masowe do ECU, piny G3, G4, H1 i H4. Połączenie jest w porządku. Co może być przyczyną, że ECU nie podaje tej masy?

Dodano po 3 [minuty]:

Uprzedzając pytanie, to przewód jest dobry. To nie wina kabla. To ECU nie podaje masy.
  • REKLAMA
  • #15 21579488
    madamsz1
    Poziom 42  
    Bo jeżeli nie jest uwalony, to nie dostaje któregoś zasilania po stacyjce.
  • #16 21579634
    ziutekgawel
    Poziom 3  
    Zasilanie po stacyjce jest. Pin AD1, żółto-czarny przewód.
  • #17 21579748
    madamsz1
    Poziom 42  
    Jak to jest EDC16CP33 to pinout niezbędny do uruchomienia ECU na stole masz w pliku.

Opel Vivaro 2.0 dCi 2008 – nie odpala, świeci immo, brak komunikacji ze sterownikiem
  • #18 21586641
    ziutekgawel
    Poziom 3  
    Zamykam temat. Winny okazał się sterownik silnika ECU. Po naprawie auto chodzi normalnie. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Vivaro 2.0 dCi z 2008 roku nie odpala, świeci się na stałe czerwona dioda immobilizera, brak jest kontrolki świec żarowych, a silnik kręci, lecz nie uruchamia się. Występuje brak komunikacji ze sterownikiem silnika (ECU). Sprawdzono wszystkie bezpieczniki, przekaźniki, zasilania i masy na ECU, które są prawidłowe. Próby odpalenia innym kluczykiem nie przyniosły efektu. Diagnostyka wykazała brak zasilania na pinach M3 i M4, co wskazuje, że ECU nie podaje masy na przekaźnik zasilania. Sprawdzono ciągłość przewodów CAN między ECU, gniazdem OBD i modułem UCH, które są poprawne. Dioda immo reaguje na kluczyk, ale po przekręceniu zapłonu świeci się stale. Po kilku próbach auto udało się uruchomić na kilkanaście sekund, po czym zgasło bez zapalenia kontrolek i zgasła dioda immo. Sugerowano uszkodzenie anteny/pętli przy stacyjce, modułu UCH lub samego sterownika silnika. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się uszkodzony sterownik silnika ECU, którego naprawa przywróciła prawidłową pracę pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA