logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Hopp – kluczyk nie przekręca się o 180°, brak możliwości wysprzęglenia napędu

janpogorzelski 14 Cze 2025 11:10 294 5
REKLAMA
  • #1 21579030
    janpogorzelski
    Poziom 2  
    Witam, mam napęd Nice Hopp. Dziś chciałem go odblokować za pomocą kluczyka, który otrzymałem, i nie da się przekręcić o 180 stopni, a jedynie o jakieś 90 stopni. Napędu nie da się wysprzęglić. Już to kiedyś robiłem, więc wiem jak.
    Dziś sobota, firma, która obsługuje moją bramę, nie pracuje.
    Czy wie ktoś, jak sobie z tym poradzić?
    AI: Czy kluczyk wchodzi do zamka do samego końca i czy nie jest przypadkiem uszkodzony lub wygięty?
    Kluczyk sprawny
    AI: Czy ostatnio napęd był serwisowany, naprawiany albo czy wydarzyło się coś nietypowego (np. zalanie, zamarznięcie, próba włamania)?
    Nie był serwisowany, działał bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #2 21579062
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Próbowałeś szarpnąć skrzydłem podczas wysprzęglania?
  • REKLAMA
  • #3 21579064
    janpogorzelski
    Poziom 2  
    Tak, na jednym siłowniku puściło, na drugim szarpanie nic nie daje.
  • REKLAMA
  • #4 21579343
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Mogło się zapiec. Zapsikaj jakimś WD40, albo czymś podobnym, może puści.
  • REKLAMA
  • #5 21579625
    janpogorzelski
    Poziom 2  
    Dobry pomysł. Tylko właśnie gdzie psikać? Od przodu, tam gdzie kluczy, to chyba bez sensu. Jest jakieś dojście do tego mechanizmu, aby nie rozbierać siłownika?
  • #6 21579750
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Jesli w ogóle możesz obrocić kluczyk - bębenek nie jest zapieczony i psikanie od zewnątrz nic więcej nie wniesie. Coś mogło się stać z mechanizmem wysprzęglajacym, który jest wewnątrz pośredniego wałka napędowego z dużą zębatką odbierającą obroty z zespołu silnikowego. Chyba bez rozpołowienia napędu się nie obejdzie.
REKLAMA