logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs?

hornet2 15 Cze 2025 14:55 825 21
REKLAMA
  • #1 21580002
    hornet2
    Poziom 5  
    Ocena: 25
    Mam Scenica 3 z 2014 r. Dołożyłem w nim w drzwiach podświetlenie drzwi. Po zdjęciu boczków okazało się, że są wyprowadzone fabrycznie oryginalne wtyczki do lampek. Powycinałem otwory w boczkach i powstawiałem lampki. Zwykłe żarówki W5W wymieniłem na LED. Tył i prawy przód świeci od strony kierowcy nie. Ponoć trzeba aktywować podświetlenie od strony kierowcy. Jak to zrobić? Co nieco poczytałem w necie. Zainstalowałem w lapku program ddt4all. Jaki interfejs do połączenia laptopa z komputerem samochodu? Taki mógłby być? Dało by nim to się zrobić? Bo ponoć nie każdym interfejsem wszystko da się zrobić.
    Załączniki:
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie33.PNG (311.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie3.PNG (493.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie1111.PNG (566.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21580637
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Jeśli faktycznie ma ELM327, to tak - będzie OK do pracy z DDT4ALL.
    Ja używam iCar Vgate po bluetooth.
  • #3 21580665
    hornet2
    Poziom 5  
    >>21580637

Chciałem by mi to zrobił jakiś autoelektryk, ale żaden nie chce! Pobrałem i zainstalowałem w laptopie program DDT4all wersja 10.0.19045.5965. W sklepie internetowym Kobemo chcę zamówić interfejs ELM 327 który obsługuje Renault Scenic 3 i będzie pracować na programie DDT4all. Ze strony sprzedawcy pobrałem plik RAR w którym między innymi są sterowniki do instalacji interfejsu i rozpakowałem go. Interfejs niby jest na scalaku PIC18F25K80.
    Załączniki:
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Bez tytułu333.jpg (156.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Bez tytułu6.jpg (136.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie00.PNG (155 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie0.PNG (94.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21580736
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Powinno śmigać. Jak nie ogarniesz to zapraszam do Łodzi. :)
  • REKLAMA
  • #5 21581980
    hornet2
    Poziom 5  
    Pomożecie mi? Nie mogę zainstalować tego interfejsu. Po podłączeniu do laptopa nie widzi go. Żadnej instrukcji mi nie dali. Jedynie sprzedawca podał mi link do pobrania z ich strony. Ale wszystko jest po angielsku. Odpisał mi, że sterownik musi być z ich strony. Tylko jak go zainstalować? Pobrałem z ich strony ten plik RAR. Przeniosłem go na pendrive i wypakowałem. Po otwarciu było coś takiego. W co tu teraz mam wejść by pobrać i zainstalować ten sterownik? W folder plików sterowniki? Są w nim dwie aplikacje i jeden folder plików. Aplikacje zawierają to. A folder plików o nazwie PL2303 po otwarciu to. Cztery foldery plików: 98_ME_2K, Vista, Win7, XP i dokument tekstowy USB driver. W tym pierwszym jest to. W co ma tam wejść? W sterownik urządzenia? Jak pobrać ten sterownik?
    Załączniki:
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie77.PNG (107.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie55555.PNG (115.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie555.PNG (82.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie55.PNG (23.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie5.PNG (69.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie0000.PNG (76.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie44.PNG (104.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie4.PNG (90.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21582781
    hornet2
    Poziom 5  
    Pisałem do sprzedawcy w tej sprawie. Odpisał by otworzyć to co pobrałem z jego strony i otworzyć folder plików o nazwie Sterowniki. Następnie otworzyć te dwie aplikacje. Ale dalej zonk!
    Załączniki:
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie8.PNG (73.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie7.PNG (23.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie00.PNG (74.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Scenic 3 – aktywacja podświetlenia drzwi kierowcy przez DDT4ALL, jaki interfejs? Przechwytywanie0.PNG (112.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 21586970
    hornet2
    Poziom 5  
    Jaki interfejs byście polecili do Windowsa (na laptopa) by nie było problemu z instalacją na laptopie, połączeniem z programem diagnostycznym DDT4ALL, połączeniem ze Scenicem 3. Z płytą czy bez płyty? Czy to nie ma znaczenia? Wiem, że ważne aby był na scalaku PIC18F25K80. Czy coś jeszcze?
  • REKLAMA
  • #10 21587707
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1119
    Vgate iCar2 na bluetooth. Łączy się świetnie, jest porządnym klonem ELM327 v2.2
    Wspiera wszystkie funkcje, mały i solidny.
    Do tego idzie wyrwać za 50 zł.

Dziś chińskie klony na PIC18F25K80 to loteria. Często w środku nie ma PIC-a tylko jakieś wynalazki.
  • #11 21587926
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Karaczan napisał:

Dziś chińskie klony na PIC18F25K80 to loteria. Często w środku nie ma PICa tylko jakieś wynalazki.

Mam 2 takie - niby PIC, ale jakiś wynalazek, inna sztuka ma PIC a jest tylko literówka w symbolu. Ten z PIc łączy się i pewnie chciałby więcej ale tylko używałem PyClipa, ale chyba zbyt nowy Android i nie działa wszystko.
  • #15 21716155
    hornet2
    Poziom 5  
    Wszystko do tej pory działało jak należy i nagle przestała świecić dioda w drzwiach kierowcy. Po otwarciu drzwi na chwilę się zaświeci i szybko gaśnie. Po włożeniu zwykłej żarówki wszystko działa. Jest jakiś sposób by dioda znowu zaczęła świecić?
  • #16 21716316
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Dioda się spaliła. One takie są, ich żywotność to zwykle kilka minut pracy.
  • #17 21716329
    hornet2
    Poziom 5  
    user64 napisał:
    Dioda się spaliła. One takie są, ich żywotność to zwykle kilka minut pracy.
    . Nie. Dioda jest dobra. Być może jest jakieś zwarcie? Gdy wyłączę oświetlenie z przodu kabiny to zaczyna się lekko żarzyć dioda w przednich drzwiach pasażera. Gdy otworzę drzwi kierowcy to dioda w drzwiach nie gaśnie. Natomiast jak włączę przednią lampkę oświetlenia kabiny by się zapalała po otwarciu drzwi to dioda w drzwiach kierowcy nie chce świecić.
  • #18 21716382
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Dioda poszła się paść, uwierz.
  • #19 21716944
    hornet2
    Poziom 5  
    user64 napisał:
    Dioda poszła się paść, uwierz.

Nie poszła się paść, bo zakładałem inne i to samo. Po otwarciu drzwi napięcie 12,5 V pojawia się tylko na chwilę i wtedy dioda świeci. Potem spada do 7,5 V, dioda przestaje świecić.

Dodano po 7 [godziny] 30 [minuty]:

Te auto naprawdę potrafi żyć swoim życiem. Psuje się i samo się naprawia. Dioda w drzwiach kierowcy po otwarciu drzwi znów przestała gasnąć.
  • #21 21720252
    hornet2
    Poziom 5  
    sq3evp napisał:
    Hmm... może przewody masy gdzieś brak kontaktu?

Nie wiem? Może komputer wyłapał jakiś błąd? Założyłem do lampki w drzwiach kierowcy zwykłą żarówkę i pojechałem na nockę do pracy. Zwykła żarówka przestała gasnąć. W pracy założyłem ponownie żarówkę LED i przestała gasnąć. Do tej pory już nie gaśnie.
  • #22 21720820
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    To może był błąd jakiś i komp zasilania ociął - pod warunkiem, że masz maistralę zasilania, ale nie wiem jak ma Scenic 2. Captur 1 ma po statremu zasilanie oświetlenia.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Scenic 3 z 2014 roku autor dołożył podświetlenie drzwi kierowcy, wykorzystując fabryczne wtyczki i wymieniając żarówki W5W na LED. Podświetlenie z prawej strony i z tyłu nie działało, co wymagało aktywacji funkcji w komputerze samochodu. Do tego celu zainstalowano program diagnostyczny DDT4ALL na laptopie. Dyskusja dotyczyła wyboru odpowiedniego interfejsu OBD2 do połączenia laptopa z autem, z naciskiem na interfejsy oparte na scalaku PIC18F25K80. Polecano interfejsy ELM327, szczególnie klon Vgate iCar2 na Bluetooth, jako stabilne i kompatybilne z DDT4ALL oraz Scenic 3. Problemy z instalacją sterowników, zwłaszcza dla układu PL2303, były omawiane, wraz z instrukcjami usuwania urządzeń w menedżerze Windows. Po aktywacji podświetlenia z użyciem zwykłej żarówki LED działało poprawnie, jednak pojawiły się problemy z gaśnięciem diody LED w drzwiach kierowcy – napięcie spadało po chwili z 12,5 V do 7,5 V, co powodowało gaszenie diody. Sugerowano możliwe problemy z masą lub błędy w komputerze auta. Po testach z żarówką tradycyjną i ponownym założeniu LED problem ustąpił i podświetlenie działało stabilnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA