logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ulotnił się czynnik R600a z zamrażarki – czy jest bezpiecznie w mieszkaniu po 8h wietrzenia?

Laura1501 16 Cze 2025 17:42 1017 13
REKLAMA
  • #1 21581112
    Laura1501
    Poziom 2  
    Witam serdecznie. Mam wielki problem z zamrażalnikiem – wylał się czynnik chłodniczy R600A 57 g, tak podał mi serwisant. Zamrażalka jest na tym samym kablu co lodówka, przystosowane zabudowane. Odłączyłam z źródła prądu i nie mam też lodówki. Moje pytania:
    1. Czy ten gaz nadal się ulatnia, pomimo wyjęcia wtyczki z kontaktu?
    2. Wietrzę mieszkanie już 8 h, czy to wystarczy?
    3. Najważniejsze, czy się nim nie zatruję razem z córeczką?
    4. Czy mogę normalnie gotować na indukcji i np. zapalić papierosa w pomieszczeniu? Czy dym i para nie spowodują wybuchu?
    Serwisant mówi, że spokojnie nic się nie stanie, na pogotowiu gazowym mnie wyśmiali, to może tu ktoś mi pomoże, bo macie ogromną wiedzę. Dzięki z góry za pomoc.
    AI: Czy zamrażarka i lodówka stoją w osobnym, zamkniętym pomieszczeniu (np. kuchnia z drzwiami), czy raczej w otwartej przestrzeni, np. aneks kuchenny połączony z salonem?
    Aneks kuchenny
    AI: Jak duże jest Twoje mieszkanie albo to pomieszczenie, gdzie doszło do wycieku (przybliżona powierzchnia w m²)?
    65 m²
  • REKLAMA
  • #2 21581125
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3657
    Czynnik R600a jest nieszkodliwy, ale łatwopalny. Martwisz się gazem, a chcesz palić papierosy w mieszkaniu, w którym jest dziecko. Ciekawe podejście...
  • #3 21581141
    Laura1501
    Poziom 2  
    Nie pale tak przeczytałam w necie że nawet papierosa nie można zapalic....bo wybuchnie ...ja bardziej myślałam o zapaleniu świeczki w domu.
  • #4 21581156
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6005
    Ryzyko praktycznie nie istnieje, gaz już pewnie wypłynął, nastąpiło wietrzenie.
  • REKLAMA
  • #5 21581219
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Laura1501 napisał:
    ja bardziej myślałam o zapaleniu świeczki w domu.
    A po co chcesz zapalić świeczkę? Świeczka daje płomień, papieros się żarzy. Gaz prędzej wybuchnie od płomienia, od żaru papierosa niekoniecznie.
  • #6 21581223
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3657
    @gulson A jeśli wyciek był do wnętrza lodówki, a ta była zamknięta? Mało prawdopodobne, ale możliwe.
  • REKLAMA
  • #7 21581278
    Laura1501
    Poziom 2  
    Co to znaczy do wnętrza lodówki? Czyli nie ma gazu w powietrzu, tylko jestem jak na bombie? Spalenizna śmierdziała z zamrażalnika z lodówki? Nie, ale może nie było czuć...
  • #8 21581360
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Przestań żarty sobie robić. Jeżeli był gaz to dawno wywietrzał.
  • REKLAMA
  • #9 21581367
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3362
    Ostatnio kolega przyniósł mi śrubę i nakrętkę ze słupa energetycznego. Podobno przez tą śrubę płynął ogromny prąd.
    Czy taka śruba ze słupa energetycznego jest bezpieczna, czy nie będzie kopała ?
  • #10 21581383
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    @ElektrodaBot ile gramów izobutanu (R600a) potrzeba, by w pomieszczeniu 65 m2 o wysokości 2,5 metra osiągnąć granicę wybuchowości?
  • #11 21581395
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 927
    Ture11 napisał:
    @ElektrodaBot ile gramów izobutanu (R600a) potrzeba, by w pomieszczeniu 65 m2 o wysokości 2,5 metra osiągnąć granicę wybuchowości?
    Krótka odpowiedź
    Aby w całym pomieszczeniu o powierzchni 65 m² i wysokości 2,5 m (objętość ≈ 162,5 m³) osiągnąć dolną granicę wybuchowości (DGW = 1,8 % v/v) dla izobutanu (R600a), trzeba wprowadzić ok. 7 – 7,5 kg, czyli 7 000 – 7 500 g gazu. Typowy ładunek R600a w sprzęcie domowym (30 – 100 g) jest więc ponad 70-krotnie za mały, by zbliżyć się do stężenia wybuchowego w takiej kubaturze.

---

Szczegółowa analiza

1. Parametry wejściowe
    • Powierzchnia pomieszczenia: A = 65 m²
    • Wysokość: h = 2,5 m
    • Objętość: V = A × h = 162,5 m³

2. Właściwości R600a (izobutan)
    • Dolna granica wybuchowości (DGW, LEL): 1,8 % obj.
    • Masa molowa: M = 58,12 g/mol
    • Objętość molowa gazu w 20 °C, 1 atm: Vm ≈ 24,0 L/mol
    • Z tego gęstość w powietrzu ≈ 2,4 – 2,5 kg/m³ (przyjmiemy 2,5 kg/m³ – zgodne z kartami SDS i literaturą branżową).

3. Ilość gazu na poziomie DGW
    a) Objętość gazu:
    Vgaz = 0,018 × V = 0,018 × 162,5 m³ ≈ 2,925 m³.
    b) Masa:
    m = Vgaz × ρ ≈ 2,925 m³ × 2,5 kg/m³ ≈ 7,31 kg ≅ 7 300 g.

Zależnie od przyjętej temperatury (wpływającej na gęstość) wynik waha się w granicach 7,0 – 7,5 kg.

4. Porównanie z możliwym wyciekiem z AGD
    • Lodówka/zamrażarka: ładunek 30 – 100 g R600a.
    • Rzeczywiste stężenie przy wycieku 100 g w opisanej kubaturze:

V100 g = 0,1 kg / 2,5 kg/m³ ≈ 0,04 m³
    C = 0,04 m³ / 162,5 m³ × 100 % ≈ 0,025 %

czyli ≈ 70-krotnie poniżej DGW.

5. Co z akumulacją w małej przestrzeni?
    Izobutan jest cięższy od powietrza (ρ_rel ≈ 2). Lokalnie, np. w niewentylowanej zabudowie lodówki, krótkotrwale może utworzyć mieszankę w zakresie 1,8 – 8,4 %. Dlatego:
    • Nie uruchamiać uszkodzonego urządzenia, dopóki nie będzie pewności, że wnętrze i okolice agregatu są przewietrzone.
    • Pozostawić drzwi lodówki otwarte i odłączyć ją od zasilania do czasu naprawy lub utylizacji.

---

Praktyczne wytyczne bezpieczeństwa

1. Wietrzenie
    Już kilkanaście minut intensywnego przeciągu redukuje stężenie setki razy. Po 8 h przewietrzania ryzyko wybuchu w całym mieszkaniu praktycznie nie istnieje.

2. Źródła zapłonu
    • W strefie potencjalnego nagromadzenia (przy podłodze, za lodówką) unikać iskier oraz włączania sprężarki, dopóki nie przewietrzymy.
    • Gotowanie na indukcji czy zapalenie papierosa w drugim końcu pokoju – bezpieczne, jeśli pomieszczenie było wietrzone.

3. Toksyczność
    R600a ma bardzo niską toksyczność – główne zagrożenie to palność i ewentualne niedotlenienie przy olbrzymich stężeniach (setki gramów w małej, szczelnej przestrzeni).

---

Podsumowanie

Do osiągnięcia dolnej granicy wybuchowości w opisanym mieszkaniu potrzebne byłoby około 7,3 kg R600a. Domowe urządzenia chłodnicze zawierają najwyżej 0,1 kg – czyli stężenie po całkowitym wycieku jest ponad sześćdziesięciokrotnie niższe niż wymaga DGW, a po pierwszym wietrzeniu spada praktycznie do zera.

---

Co dalej?

• Jeśli urządzenie jest nieszczelne – nie podłączaj go ponownie, dopóki nie zostanie naprawione i próżniowo sprawdzone na szczelność.
    • W razie wątpliwości co do wentylacji wnętrza obudowy lodówki, poproś serwis o pomiar detektorem gazów w przestrzeni przy sprężarce.
    • Pytania dodatkowe? Daj znać – policzymy dla innych kubatur lub porównamy z propanem (R290).,
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #12 21581443
    Laura1501
    Poziom 2  
    Dziękuję, uspokoił mnie pan. Pisał pan, żeby otworzyć drzwi lodówki, a czy zamrażarkę też otworzyć? To z niej śmierdzi spalenizną. Czy zamrażarki nie otwierać w ogóle?
  • #13 21582494
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 689
    Czy ludzie już totalnie zidiocieli przez te fejsbunie i podobne, czy jeszcze chwila i to nastąpi?
  • #14 21582530
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3362
    Laura1501 napisał:
    1. Czy ten gaz nadal się ulatnia, pomimo wyjęcia wtyczki z kontaktu?

To u Ciebie gaz idzie przewodami elektrycznymi ?
    Laura1501 napisał:
    2. Wietrzę mieszkanie już 8 h, czy to wystarczy?

Ale teraz podwórko może wybuchnąć.
    Laura1501 napisał:
    3. Najważniejsze, czy się nim nie zatruję razem z córeczką?

A co z chłopem (mężem), on się już nie liczy ?

Czy nikt nie zauważył że robieni jesteście w jucha. Autor/ka zadaje głupawe pytania ale doskonale wie że czynnikiem jest R600A i zna wagę ładunku oraz jego jedną z właściwości.
    A potem chłopaszki przy piwku mają niezły ubaw jak to XXX lub YYY doradzał i wymyślają coraz "lepsze zadania".

Podsumowanie tematu

✨ W wyniku wycieku czynnika chłodniczego R600a (izobutan) z zamrażarki w aneksie kuchennym, użytkownik obawia się o bezpieczeństwo po 8 godzinach wietrzenia mieszkania. R600a jest gazem łatwopalnym, ale w ilości 57 g, typowej dla sprzętu domowego, nie osiąga stężenia wybuchowego w pomieszczeniu o objętości około 162,5 m³. Wietrzenie przez 8 godzin jest wystarczające, aby gaz się ulotnił, a ryzyko zatrucia lub wybuchu jest praktycznie zerowe. Zapalanie papierosa czy świeczki w pomieszczeniu po takim czasie nie stanowi zagrożenia, choć płomień świeczki jest bardziej niebezpieczny niż żar papierosa. Zaleca się otwarcie drzwi lodówki i zamrażarki dla lepszego przewietrzenia. W dyskusji podkreślono, że ładunek R600a w sprzęcie domowym jest ponad 70 razy mniejszy niż minimalna ilość potrzebna do osiągnięcia dolnej granicy wybuchowości (ok. 7 kg). Wątpliwości dotyczące obecności gazu wewnątrz zamkniętej lodówki zostały rozwiane – gaz prawdopodobnie już się ulotnił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA