logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryzen 9 9950X3D + Arctic Liquid Freezer III Pro 360 – wysokie temperatury w IDLE?

Manoff 17 Cze 2025 09:37 870 4
REKLAMA
  • #1 21581623
    Manoff
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Cześć,

Czy temperatury w IDLE'u rzędu 53-60 stopni dla procesora Ryzen 9 9950X3D na chłodzeniu Arctic Liquid Freezer III Pro 360 to norma ?

W BIOSie jest około 31-33 stopni. Jak tylko Windows wstanie to temperatura nie spada poniżej 50 stopni a obciążenie procesora jest żadne - wyświetla pulpit ...

Chłodzenie mam podpięte kablem "All in One Connector".
    Pasta termoprzewodząca to Thermal Grizzly Kryonaut. Pastę rozprowadziłem równomiernie po całym IHSie.

W stresie jak odpalę CPU burner w FurMarku to nie przekracza mi 81stopni po 10 minutach katowania.

Wrzuciłem 2 załączniki, jak procesor jest obciążony i w IDLE.

Zastanawiam się czy ja źle założyłem to chłodzenie czy ten procesor tak ma i jestem przewrażliwiony? Z drugiej strony jakbym źle założył to w stresie powinien się ugotować.
    Załączniki:
    • Ryzen 9 9950X3D + Arctic Liquid Freezer III Pro 360 – wysokie temperatury w IDLE? stress.jpg (17.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ryzen 9 9950X3D + Arctic Liquid Freezer III Pro 360 – wysokie temperatury w IDLE? no-stress.jpg (15.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21581641
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Manoff napisał:
    Zastanawiam się czy ja źle założyłem to chłodzenie czy ten procesor tak ma i jestem przewrażliwiony? Z drugiej strony jakbym źle założył to w stresie powinien się ugotować.

Dokładnie tak, momentalnie przekroczył by wartość bezpiecznej temperatury i powinno zadziałać zabezpieczenie termiczne.
    Specyfikacja podaje max temp. pracy 95 stopni (ten CPU ma TDP 170W) i zalecane jest chłodzenie wodne:
    https://www.amd.com/en/products/processors/de...ps/ryzen/9000-series/amd-ryzen-9-9950x3d.html
    Manoff napisał:
    W stresie jak odpalę CPU burner w FurMarku to nie przekracza mi 81stopni po 10 minutach katowania.

Tu masz temperatury jak najbardziej prawidłowe dla tego procesora.
  • REKLAMA
  • #3 21581695
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Oj tam zalecane wodne. Większe TDP się chłodzi powietrzem, a w tej gen. Ryzenów 3D cache jest przeniesiony na spód krzemu więc z odprowadzaniem temperatury nie powinno być problemu :D

Jak na AIO 360 to temperatury w stresie bez rewelacji... Raczej z 10 stopni mniej mogło by być...

Niskie temperatury w BIOS sugerują że jakieś oprogramowanie pod OS może zmniejszać prędkość pompy i/lub wentylatorów.

W spoczynku 60 stopni dla mnie jest niedopuszczalne :D

Do dobrego złącza na płycie podłączyłeś to AIO?
  • REKLAMA
  • #4 21581758
    Manoff
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    >>21581695

Właśnie zdjąłem chłodzenie, wyczyściłem proca z pasty, nałożyłem ponownie i temperatury w stresie spadły o kilka stopni - nie przekraczam póki co 77... Magia.

Natomiast w IDLE dalej to samo, średnio koło 56.

Poprzednio podłączenie było za pomocą kabla 3in1 w gniazdo CPU_FAN.
    Teraz i zgodnie z instrukcją podłączyłem 3 kable:
    VRM w CPU_OPT
    FAN w CPU_FAN
    PUMP w AIO_PUMP

Gdzie lub za pomocą jakiego softu mogę zweryfikować obroty wiatraków i pompy ?
    Przy poprzednim PC miałem krakena x62 i dedykowany soft NZXT do monitorowania tych parametrów i w idlu mi nigdy nie przekraczał 45 stopni...
  • #5 21581837
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Najlepiej SW od producenta płyty, zazwyczaj posiada zduplikowane monitorowanie temperatur z UEFI i kontrolę wentylatorów.

Oczywiście taki SW pełny bloatware pewnie będzie ;)
    Do samej weryfikacji odczytów HWiNFO powinno dać radę.
REKLAMA