logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer na 2x20cm z rurą gazociągową?

simon26 17 Gru 2005 21:27 1230 7
REKLAMA
  • #1 2093042
    simon26
    Poziom 11  
    Serdecznie prosze o pomoc! Mam dwa dobrej jakosci glosniki o srednicy 20cm i rure z tworzywa, o sciankach o grubosci okolo2 cm(rura do budowy gazociagow).Mysle juz jakis czas o zbudowaniu na bazie tego- subwoofera,jednak prawie nie mam wiedzy z tego zakresu. Chce aby ten sub chodzil na dwuch kanalach jesli jest to mozliwe.Mam dwa wzmacniacze i jeden jest4/2 chanal a drugi stereo.Nie wiem od czego zaczac. Czy trzeba zamontowac szczelna przegrode miedzy glosnikami,ile litrow powinno przypadac na glosnik?Nie wiem rowniez,czy powinien byc tez otwor (reflex-jak podejrzewam). Jestem laikiem i samodzielnie moge jedynie poprawnie wykonac,niestety zaplanowanie tego "monstrum" od dlugiego czasu spedza mi sen z oczu:D. Prosze o wszelkie rady i wskazowki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2093728
    simon26
    Poziom 11  
    No nie potrafie tego rozgryzc,glosniki to tonsile 80/120w 4 ohm
    Prosze o wyrozumialosc,ale wiele z opisywanych rzeczy wymaga pewnej wiedzy,ktora jak sie przyznaje jest mi zupelnie obca.Bez waszej pomocy nie mam szans na realizacje tego pomyslu.
  • REKLAMA
  • #4 2093816
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    na stonie tonsila masz wszystkie parametry TS glosnikow wpisujesz je w WinISD i wybierasz rodzaj obudowy (najczesciej BR) potem WinISD liczy ci obudowe ale raczej samemu trzeba dobrac litraz i czestotliwosc strojenia tak aby charakterystyka odpowiadala Ci.
  • #5 2095774
    simon26
    Poziom 11  
    Moze jest to wynikiem ograniczenia intelektualnego,ale ja zwyczajnie potrzebuje wsparcia jakims gotowcem. Ten program jest dla osoby ktora nie jest laikiem,czego o mnie nie mozna powiedziec.Meczac sie caly dzien efektu nie osiagnalem zadnego.Wiec prosze o jakies konkretne wskazowki. Chce zapytac jaka jest roznica miedzy konstrukcja zamknieta ,a taka z br . Ktora z nich jest wydajniejsza. Czy robiac dwu kanalowy sub bedzie on dzialal,efektywniej,czy moze wystapic "efekt mijania sie w fazie"-chyba. Mam na mysli to,ze bedzie glosniki beda sie wykluczac.Robiac przegrode w tubie bedzie to dzialac jak dwa suby na dwa kanaly L-R w jednym bagazniku. Czy to zda egzamin,czy moze ktos podsunie mi inne rozwiazanie. Bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #6 2096274
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Podaj dokładny model głośnika.
    Ta rurke od gazociągów czy czegoś tam ja bym sobie odpuscił.
  • #7 2096341
    simon26
    Poziom 11  
    GDN 20/80 max120W 4 ohm. Ta rura wydawala mi sie idealna twarda,grube scianki-mozna przykrecic glsnik srednica jest akurat na to gniazdo kosza i zostaje jeszcze troche scianki wokolo kosza. Ale nie bede sie upieral jesli sa jakies przeciw wskazania. Dzieki za zainteresowanie.
  • #8 2100936
    simon26
    Poziom 11  
    Czy naprawde nikt nie chce mi pomodz,bo nie wierze,ze nikt nie potrafi.

Podsumowanie tematu

✨ Autor posiada dwa głośniki o średnicy 20 cm (model GDN 20/80, 120W, 4 Ω) i rurę z tworzywa o grubości około 2 cm, pierwotnie przeznaczoną do gazociągów, którą chce wykorzystać do budowy subwoofera. Poszukuje wskazówek dotyczących konstrukcji obudowy subwoofera, w tym objętości przypadającej na głośnik, konieczności zastosowania szczelnej przegrody między głośnikami oraz obecności otworu bass-reflex. Autor dysponuje dwoma wzmacniaczami (jeden 4/2 kanałowy, drugi stereo) i chciałby, aby subwoofer działał na dwóch kanałach, obawiając się problemów z fazą i wzajemnym tłumieniem sygnałów. W odpowiedziach zalecano użycie programu WinISD Pro do obliczenia parametrów obudowy na podstawie parametrów Thiele-Small głośników, wskazując na konieczność samodzielnego doboru litrażu i strojenia bass-reflex. Zwrócono uwagę, że rura gazociągowa może nie być optymalnym materiałem na obudowę. Poruszono różnicę między konstrukcją zamkniętą a bass-reflex, gdzie bass-reflex jest zwykle bardziej wydajny, ale wymaga precyzyjnego strojenia. Wskazano również, że zastosowanie przegrody może umożliwić niezależne działanie dwóch kanałów w jednej obudowie, jednak wymaga to uwzględnienia fazy i charakterystyki akustycznej. Autor wyraził potrzebę konkretnych, praktycznych wskazówek, gdyż ma ograniczoną wiedzę techniczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA