logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani detektor temperatury na PCB – czy warto kupić termowizję za 160 zł?

strikexp 17 Cze 2025 19:37 375 4
  • #1 21582133
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Tak sobie myślę nad termowizją. Bo mi ona byłaby potrzebna tylko do detekcji grzania się jakiegoś elementu na dużej płycie PCB.
    Słyszałem o patencie na zamrażasz i szron, oraz rozpylaczu substancji która paruje przy np 30 stopniach. Obie niezbyt do mnie przemawiają.

Widziałem też jakieś zabawkowe termowizje za 160zł z ekranem. Z racji że potrzebny mi jedynie detektor temperatury np 50 stopni. To może ktoś już przerabiał temat i zna tani sposób na taki detektor?
    Od razu zaznaczam że wiem jakie termowizje są dobre za około 1000zł. Ale ja szukam czegoś naprawdę taniego, a użytecznego.

A dlaczego szukam tanio? Bo wrzucę do szuflady i nie wiem czy będę używał przez następne 3 lata. Więc szkoda mi tracić na to 1000zł.
  • Pomocny post
    #3 21582433
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21582436
    strikexp
    Poziom 27  
    Pirometr to jest bez sensu. Mam czujnik temperatury w multimetrze. Chodzi konkretnie o coś co robi mapę 2D temperatury. Tyle że może ona być bardzo słabej jakości. Bo i tak będzie z odległości 20 cm i musi wykryć tylko obszary które się mocniej grzeją.

Aczkolwiek ten Melexis jest ciekawy do innych zastosowań.
  • #5 21583371
    strikexp
    Poziom 27  
    Chyba wymyśliłem, przynajmniej teoretycznie. Trzeba znaleźć materiał który odcina dość precyzyjnie podczerwień dla długości fali poniżej około 30-40 stopni. Wtedy teoretycznie powinno się zobaczyć świecące nagrzane mocno elementy.
    Pytanie czy ktoś sprawdzał jak się zachowują kamery na podczerwień. I czy faktycznie gorące obiekty w nich tak jakby świecą.

Na szybko znalazłem germanian, który ma minimum transmisji w zakresie 9-10um. Ale jego cena i dostępność go eliminuje
REKLAMA