logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kamerę termowizyjną wybrać do hobbystycznych napraw PCB?

Kruk1983 21 Lut 2020 20:21 6117 17
  • #1 18485353
    Kruk1983
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Witam.
    Chciałbym zacząć póki co hobbystycznie spróbować swych sił w naprawach pcb. Widziałem kilka filmów na YouTube, w poszukiwaniu uszkodzonych komponentów za pomocą kamery termowizyjnej. Czy ktoś mógłby się podzielić opiniami na temat takich kamer? Czy w ogóle sprawdzają się w takich naprawach. Czy jest jakaś warta uwagi, oczywiście nie chciałbym wydać dziesiątek tysięcy :) .
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 18485376
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 168
    W firmie używamy takiej kamery, ale raczej jest droga https://www.flir.com/products/tg267/
    Może poszukaj czegoś do smartfona. Powinno dać się kupić znośnie dobrą kamerę za ok 200-400zl, choć ja bym nie zaczynał napraw hobbystycznych od kamery :) Alkohol izopropylowy i zamrażacz sprawują się równie dobrze na start, a może i lepiej ;)
  • #3 18485472
    Kruk1983
    Poziom 8  
    Dziękuje za odpowiedz, czy możesz rozwinąć temat z IPA bo nie za bardzo rozumiem 😉
  • Pomocny post
    #5 18485701
    n6210
    Poziom 29  
    Nie potrzebujesz kamery bo najpierw wstępnie lokalizujesz gdzie się grzeje choćby na dotyk, a potem kropla izopropylu traktujesz podejrzany element, jak paruje szybko to się nagrzewa... Jak chcesz zidentyfikować mały element lub gęsto upakowany np. masz kondensatory odsprzegajace wokół CPU i któryś ma zwarcie, traktujesz to zamrazaczem i po podłączeniu prądu uważnie obserwujesz, który szybko odparowuje szron... Tanie i piękne w swej prostocie :)
  • #6 18485732
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    Kruk1983 napisał:
    Witam, chciałbym zacząć póki co hobbystycznie spróbować swych sił w naprawach pcb.

Jeśli wydaje Ci się, że naprawa PCB to szukanie zwarć pod kamerą to nie wróżę Ci sukcesu. Mnie się jeszcze nigdy zwarcie nie zdarzyło, kamery nie posiadam.
  • #7 18511824
    Gibol11
    Poziom 12  
    Warto zaopatrzyć się w zamrażacz np. freeze 55. Osobiście kilka razy spotkałem się z zwarciem na PCB telefonu (głównie po ingerencji cieczy). Ale również takie sytuacje powtarzały się w monitorach, sprzętach audio. W wielu przypadkach zwarcie było na kondensatorze SMD.
  • #8 18511848
    n6210
    Poziom 29  
    Gibol11 napisał:
    W wielu przypadkach zwarcie było na kondensatorze SMD.
    i wtedy w sumie dobry wzrok i zamrażacz to podstawa ;)
    a autor chyba porzucił wątek :")
  • #9 18513586
    Kruk1983
    Poziom 8  
    Wcale nie porzucił :)
  • #10 18724377
    grzegorzw5
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    ok, każdy z kolegów ma racje ale jest jeden problem którego raczej nie da się rozwiazać szybko tymi metodami a mianowicie sytuacja kiedy układ pobiera inny prad niż powinien, Rożnica wynosi np. 10mA na plus czy minus. Przy wielostopniowych przetwornicach kamera zdecydowanie skraca czas szukania fragmentu z nieprawidłową pracą. Używam kamery Flir
  • #11 18724924
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6028
    Kamery używam na układach które dobrze znam, wtedy szybko dostrzegam nieprawidłowości. Kamera pokaże co się grzeje, a nie co jest zepsute, początkujący będzie miał mnóstwo wątpliwości i pytań czy kondensator "C10" ma prawo się grzać? czy rezystor R12 ma prawo się grzać? czy układ scalony IC5 ma prawo się grzać? to wszystko zależy od funkcji elementu w układzie. Czy wzmacniacz operacyjny może mieć 50 stopni, a scalony mostek 70 stopni? na te pytania nie da się odpowiedzieć nie znając dokładnie działania układu.
    Za to w elektryce kamera się sprawdza o wiele lepiej, po pierwsze dla tego że łatwiej ocenić, co ma prawo się grzać, a co nie, po drugie sprawdzanie temperatury palcem w wielu miejscach nie jest dobrym pomysłem :)

Zwarcia w swoich płytkach lokalizowałem badając spadki napięcia na ścieżkach, przykładowo kiedy w układzie był stabilizator a za nim zwarcie stabilizator, się grzał ale prąd był za mały żeby nagrzać ścieżki czy element który powodował zwarcie, tak żeby było widać na kamerze.
  • #12 19220171
    kasanova75
    Poziom 12  
    grzegorzw5 ma racje i dobrze pisze,
    n6210 pisze:
    "Nie potrzebujesz kamery bo najpierw wstępnie lokalizujesz gdzie się grzeje choćby na dotyk, a potem kropla izopropylu traktujesz podejrzany element, jak paruje szybko to się nagrzewa... Jak chcesz zidentyfikować mały element lub gęsto upakowany np. masz kondensatory odsprzegajace wokół CPU i któryś ma zwarcie, traktujesz to zamrazaczem i po podłączeniu prądu uważnie obserwujesz, który szybko odparowuje szron... Tanie i piękne w swej prostocie
    i wtedy w sumie dobry wzrok i zamrażacz to podstawa"
    Też bym porzucił wątek

Nie wyobrażam sobie w XXI wieku wtłaczania zasilania do MB np 60 x na minutę jak to było w latach 90 żeby zawadzić odparowanie zarażaczem czy "palcem" nawet "ustami" bo bardziej czułe, w listwie zasilania 4-5 stopniowej (12V-3x5V-5x3,3V-6x2,5V) jak w pierwszym
    stopniu przetwornica wyłącza się >sekundę, a zwarcie jest na za 3,3V.
    Na Termowizji jest to do uchwycenia:
    i się zgodzę z n66210 "i wtedy w sumie dobry wzrok" ale bez zamrażacza i palca

pozdrawiam Kasanova75
  • #13 19298357
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 355
    Panowie 1do wczoraj zastanawiałem się czy jest mi potrzebna. Do wczoraj gdy pojechałem do zaprzyjaźnionej firmy coś tam naprawić i akurat taka działali. Mieli co prawda że słaba rozdzielczością bo sprawdzają tym izolacje swoich produktów ale od razu pomyślałem o pewnej spawarce w której naprawiłem kilkanaście uszkodzonych bloków po dużym przepieciu ale dalej miałem problem ze sterowaniem. Wszystko moim sprzętem pomiarowym sprawne. Ogółem ręce opadły i prawie się poddalem. Bez problemu porzyczyli mi na dzień kamerkę. Miałem stres z obsługą bo sprzęt warty około 30tys. Awarię znalazłem w dwie minuty. Malutki ślicznie wyglądający kondensator smd. Szybka wymiana i spawarka ozyla. Głupio by jej było nie naprawić gdy zrobione było wszystko praktycznie inne. Na każdej z płytek jakąś awaria od spalonych diod mostków i tranzystorów igbt. Sterowanie przetwornica. Połowa bloku odpowiedzialnego za sterowanie podajnika itp a do całości brakowalo wymienić takie małe prawie nic na wejściu tranzystora. Sprzęt pierwsza klasa i sam szukam czegoś mniejszego do 1000zl. Może znajdę 😂
    Ale fakt faktem jeśli operator nie wie czego szukać to nie znajdzie chociażby to była kamera zrobiona przez NASA. Taka niestety prawda.
  • #14 19799047
    BerekMG
    Poziom 2  
    I znalazłeś jaką propozycje? Mam podobna sytuację
  • #15 20164639
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Witam. Nie zakładam nowego tematu. Empedokles powiedział "co warto powiedzieć raz, warto też powiedzieć drugi raz:" więc pytam = Jaka Kamera termowizyjna do napraw pcb?
  • #17 20490556
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20540058
    dionizosgo2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    >>20164656
    myślę,że raczej z dłuższą ogniskową , czyli wąskim kątem patrzenia, bo wtedy kamera nie będzie 2-3cm nad płytką a kilkanascie cm nad nią. Własnie kupiłem uzywaną sprawną seek thermal z kątem 20 st i porównywalem z pożyczonym flir. generalnie flir lepsza, ale do elektroniki z uwagi na ten wąski kąt to ta seek thermal bardziej mi pasuje

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru kamery termowizyjnej do hobbystycznych napraw PCB. Użytkownicy sugerują, że na początku lepiej skupić się na prostszych metodach diagnostycznych, takich jak użycie alkoholu izopropylowego (IPA) i zamrażacza, które mogą być skuteczne w lokalizowaniu uszkodzonych komponentów. Wskazano, że kamery termowizyjne, takie jak FLIR, mogą być przydatne, ale ich koszt jest wysoki, a dla początkujących mogą być zbędne. Użytkownicy podkreślają, że kamery mogą pomóc w identyfikacji problemów z prądem w bardziej złożonych układach, ale wymagają znajomości działania elementów w obwodzie. Wspomniano również o modelach takich jak Seek Thermal, Topdon TC001 oraz Uni-T UTi260B, z zaleceniem wyboru kamer z krótką ogniskową do zastosowań w elektronice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA