logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem

van1234 03 Sty 2022 13:08 2523 10
  • #1 19797428
    van1234
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem z pralka i proszę o pomoc posiadam pralkę 3 rok i oczywiście już po gwarancji i podczas załączenia programu bęben się nie obraca. Przełączam na wirowanie żeby zobaczyć czy wystartuje to tak jakby zadrgał bębnem i tyle nie może wystartować silnik. Sprawdzałem pasek jest ok, ściągnąłem pasek i dalej nie wystartuje, silnik bez szczotkowy dalej nie ruszam bo nie wiem od czego zacząć. Bardzo proszę o pomoc, a jeszcze powiem że w podczas obracania sam bęben bez paska chodzi ładnie, ale z założonym paskiem na silnik po pół obrotu. Da się wyczuć lekki opór, ale nie wiem czy tak nie jest normalnie przy tych silnikach inwertorowych, proszę o pomoc. pozdrawiam
    Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem
  • Pomocny post
    #2 19797510
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Inwerter do naprawy lub wymiana na nowy.
  • Pomocny post
    #4 19797575
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3728
    To częsta usterka w pralkach Bosch i raczej jest małe prawdopodobieństwo, że uszkodził się silnik napędowy, zazwyczaj uszkodzeniu ulega moduł sterujący silnikiem. Jeżeli nie obcujesz z elektroniką to nawet nie próbuj naprawy, oddaj moduł silnika w fachowe ręce. Gdybyś nie miał u siebie kompetetnego elektronika to jest na forum fachowiec, który naprawia elektronikę wysyłkowo.
  • Pomocny post
    #6 19798130
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Tutaj nowy moduł sterujący silnikiem do Twojej pralki: https://www.bosch-home.pl/sklep/11011035
    https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/modu%C5%82+zasilaj%C4%85cy+do+pralki-%7C0;KLA43A73U/
    Oczywiście należy go zaprogramować a to również usługa odpłatna.
    A tutaj namiar na użytkownika, którego możesz poprosić o pomoc i naprawę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik334520.html
    Dopiero teraz zauważyłem, że również masz świetnego fachowca w Twoim mieście.
    Załączniki:
    • Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem Screenshot_2022-01-03-20-15-09-99_92b64b2a7aa6eb3771ed6e18d0029815.jpg (433.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 19798263
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Dziękuję kolego i wzajemnie. Życzę by udało się naprawić pralkę w przystępnej cenie. Pozdrawiam.
  • #9 19818503
    van1234
    Poziom 10  
    Witam ,
    Pralka była w naprawie i po stwierdzeniu prawdopodobnie moduł i powiedział mi, że nie opłaca się bo dzwonił do North i nie mają takich modułów, a nowy z założenie ok 1tyś więc raczej nie opłaca się robić powiedział mi że lepiej kupić nową i pewnie też tak zrobię bo mnie żona ponagla. Jednak stwierdziłem że napiszę jeszcze tu zanim zamknę temat i kupię pralkę więc stwierdziłem, że obyczaje czy coś jest popalone wzrokowo, ale nic nie widać. Czy ktoś mógłby powiedzieć czy się opłaca i jakiś element odpowiada za rozruch silnika z góry dziękuję i przesyłam poniżej zdjęcia.

Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem Bosch WAN2006SPL - nie obraca się silnik na początku lekko drga bębnem
  • #10 19819624
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Szanowny autorze tematu, zamieściłem Ci informację z kim masz się skontaktować w celu naprawy modułu jeżeli nie znalazłeś nikogo kompetentnego a ewidentnie fachowiec, który proponuje Ci wymianę modułu raczej nie należy do fachowców wysokich lotów. W moim poście #6 już pisałem, że możesz poprosić o pomoc pana Piotra a co zrobisz to już wybór należy do Ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Bosch WAN2006SPL, która nie obraca bębnem podczas uruchamiania programu. Po sprawdzeniu paska napędowego i stwierdzeniu, że silnik nie działa, użytkownik pyta o możliwe przyczyny i rozwiązania. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu modułu sterującego silnikiem, a nie samego silnika. Zaleca się skontaktowanie z fachowcem w celu naprawy lub wymiany modułu, który może być kosztowny. Użytkownik rozważa zakup nowej pralki, ponieważ naprawa może być nieopłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA