logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie RC z Praktycznego Elektronika 1996 r czy powinno działać

domel1 18 Cze 2025 08:13 5394 131
  • #1 21582532
    domel1
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam, mam pytanie dla modelarzy. W Praktycznym Elektroniku w roku 1996 zamieszczono schemat 7-kanałowego zdalnego sterownia https://archive.org/details/PraktycznyElektronik_PL/PE_1996-01%20%28rowdy%29/page/n1/mode/2up
    Pytanie czy ktoś to robił kiedyś? Czy to powinno działać? Wykonałem szyfrator -deszyfrator. Chciałem sprawdzić czy to w ogóle zadziała po kablu a nie po radiu. Moje wnioski są takie: To nie ma prawa działać.
    1. W deszyfratorze jest CD4017 i to nie jest demultiplexer tylko licznik dekoder dziesiętny. Nie znam się tak dobrze ale sterowanie serwem modelarskim jest przebiegiem prostokątnym o częstotliwości 50 Hz i zmiennym okresie 1,5-2,5 ms. Podając ten niby przebieg z rysunków z PE na wejście deszyfratora, to nie ma prawa działać. Podajemy je na wejście zegarowe nóżka 14 ten przebieg, to przecież na kolejnych nóżkach licznika będą całkiem inne częstotliwości zgodnie z notą aplikacyjną: 50 Hz, 5 Hz, 0,5 Hz itd.. Jak to niby ma działać?

2.Te wszystkie układy na stykówkach sprawdzane niby działają. CD4051 sterowany z arduino działa multipleksuje, CD4018 tez niby działa, choć on jest bardzo trudny. Tam na wejścia inhibit musi być chyba podawany stan wysoki, CD1017 tez działa na stykówce. Ale nawet jak próbowałem dać dwa CD4051 bo do jest multiplexer/demultiplexer i na wejścia multiplexera dawać ten sygnał pwm i też działa ale sygnału pwm dla serwa nie przenosi. CD4017 po podaniu na wejście zegarowe nóżka 14 tegoż sygnału a nóżka reset chyba do masy zwarta tez nie działa. Tak że nie wiem czy to powinno działać czy nie ale w mojej ocenie chyba nie. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
    Zdalne sterowanie RC z Praktycznego Elektronika 1996 r czy powinno działać

Po co robić układy RC do modeli ? żeby spróbować ...
  • #4 21582696
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1133
    domel1 napisał:
    W deszyfratorze jest CD4017 i to nie jest demultiplexer tylko licznik dekoder dziesiętny.

A co to jest dekoder dziesiętny? To jet taki demultiplekser tylko z wejściem danych podpiętym na stałe w tym przypadku do "1".
    Kolejne impulsy powodują wystawienie "1" na kolejnych wyjściach - kanałach. Czas trwania takiego impulsu zależy od czasu pojawienia się kolejnego na wejściu czyli przełączania na następny kanał.
    w 8/96 w dokończeniu jest schemat i przebiegi jakie powinny być w odbiorniku - w tym dekoderze.

Dla serwa powtarzanie 50Hz nie jest krytyczne ale istotny jest czas trwania impulsu.
  • #5 21586372
    e_techman
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam,

układ 4017 jest/był typowym układem dekodera dla wszelkiej maści odbiorników RC działających w starszych (PPM-owych) systemach sterowania RC - do dziś jednak stosowany, w podobnych układach, bowiem jest sprawdzony i na pewno działa. Można w sieci znaleźć inne podobne schematy i różnią się zwykle układem do wydzielania sygnału synchronizacji (RESETU) dla 4017.
    Jeszcze sprawa sygnału dla serw, otóż zakres czasu impulsu sterującego dla serw to 1-2 ms, z jakimś tam marginesem ±0,2 ms, gdzie impuls 1,5ms jest położeniem neutralnym (środkowym). Typowo z uwagi na czas jaki potrzebny był do przetwarzania w starych systemach pełnego sygnału dla 8 kanałów wychodziło, że dla poszczególnych kanałów częstotliwość pojawiania się impulsu sterującego był ok 50Hz - ale to nie jest stała wielkość, bowiem czas powtarzania był zależny od sumy poszczególnych impulsów kanałowych. Teraz istotne, właściwe działanie dekodera wymaga zachowania czasu sygnału synchronizacji - był różnie określany, ale musi istnieć do poprawnego działania układu, powinien spowodować w układzie tranzystorowym rozładowanie kondensatora C2 do poziomu zadziałania klucza tranzystorów, tak by wygenerowany został RESET dla 4017. Po tym impulsie kolejne pojawiające się na wejściu zegarowym impulsy powodują przemieszczenie się stanu "1" na kolejnych wyjściach układu i każdy z nich trwa tyle ile czas pomiędzy kolejnymi impulsami na wejściu zegarowym.
    Oczywiście system działa także w wersji "po kablu".
    Do rozwiązania kwestii uruchomienia potrzebne są bliższe informacje o przebiegach sterujących a szczególnie o tym co pojawia się na 14 i 15 nóżce cd4017.
    A jeszcze jedna uwaga, analiza materiału wskazuje, że wyjście kodera (nóżka 3 US2) i wejście układu odbiorczego nie są zgodne sygnałowo, trzeba coś tam dodać/zmienić ... proszę porównać wykresy przebiegów.
    A jeszcze uwaga ogólna, może nie wynikać jednoznacznie z mojego opisu, sygnału z kodera nie można podać bezpośrednio na układ 4017 (w poście wskazana była nóżka 14?), musi być tam opisany układ wydzielania impulsu RESET przed 4017.

Pozdr
  • #7 21589117
    domel1
    Poziom 13  
    e_techman napisał:
    A jeszcze jedna uwaga, analiza materiału wskazuje, że wyjście kodera (nóżka 3 US2) i wejście układu odbiorczego nie są zgodne sygnałowo, trzeba coś tam dodać/zmienić ... proszę porównać wykresy przebiegów.

Czyli w obecnej postaci ze schematu w gazecie układ nie powinien działac ?
  • #8 21610645
    domel1
    Poziom 13  
    Jeszcze raz probowałem uruchomić ten koder ale nie żyje to wogole .Mierze oscyloskopem ( bo mam dostęp w pracy) na nóżce 3 generatora na US3 działa przebieg jest ,
    ale nie dochodzi do licznika cd4018 bo tam jest kondensator C24 33pF ktory jest przerwą jak to niby ma dochodzic do nożki 7 4018 ? Zreszta ten licznik z noty aplikacyjnej ma wejscie CLK na nożce 14 a nie na 7 tak ja na schemacie w PE jak to niby ma działac ? Zrobilem zwarcie kabelkiem obejscie tego C24 zeby dochodził sygnał na 4018 ale nic sie nie dzieje w sensie kiedy patrze na nożce 3 multiplexera cd 4051 to nie ma takich przebiegow jakie powinny byc tak jakby on nie dzialał ...
    Ponadto nie za bardzo rozumiem ta note aplikacyjana tego cd4018 ale z przebiegow wyglada ze to jest licznik n-2 czyli jakos tam zawsze dwie diody sie świeca anie kolejno binarnie ... czyli jak on ma sterowac tym cd 4051 nie mam pojecia ... nie mogli dac np 74ls 393 czy jakiegos podobnego ....
    echhh ...
  • #9 21610893
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    domel1 napisał:
    na nóżce 3 generatora na US3 działa przebieg jest ,
    ale nie dochodzi do licznika cd4018 bo tam jest kondensator C24 33pF ktory jest przerwą

Owszem, dla napięcia stałego ale nie dla przebiegu zmiennego czy też prostokątnego. Chyba że kondensator walnięty i ma przerwę.
    domel1 napisał:
    Zrobilem zwarcie kabelkiem obejscie tego C24 zeby dochodził sygnał na 4018

I podałeś na niego napięcie stałe. Więc jak ma działać? Poza tym mogłeś go w ten sposób uwalić.
  • #10 21612711
    domel1
    Poziom 13  
    Zmieniałem kondensator C24 33pF na inny i nic to samo sprawdzam oscyloskopem sygnał znaczy przebieg wystepuje na nożce 3 US3 i dlej nigdzie nie przechodzi znaczy jest na jednej nożce kondensatora C24 od strony US3 ale nie ma go na nóżce 7 CD4018 i tyle ... moge wstawić zdjecie ale w sumie co to zmieni musicie mi uwierzyć ze tak jest ...sygnału nie ma i dupa.....echhh
  • #11 21612726
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Poprzednio była uwaga o zasilaniu. Zastosowałeś się do niej?
  • #13 21614256
    e_techman
    Poziom 19  
    Witam,
    Przepraszam, powyższe dywagacje nie mają zastosowania, zdecydowanie należy stwierdzić, że w publikacji wystąpiły pewne nieścisłości w zakresie oznaczeń układów, o ile sam schemat i jego idea jest ok, to jednak dopiero dokładniejsze sprawdzenie pełnej treści artykułu wraz z załączonym wykazem elementów w drugiej jego części powinien stworzyć punkt do zastanowienia - to jeszcze czasy ręcznego przepisywania treści i podobnych układów, w tym przypadku jednak układ US4 to nie jest cd4018 tylko zapewne CD4518 = zgodnie z oznaczeniem alternatywnym - z wykazu elementów - jest tam wymieniony scalak polskiej produkcji o oznaczeniu mcy74518 (to jest właśnie CD4518) będący podwójnym licznikiem.
    Dodatkowo należy zaznaczyć, że w ramach dyskusji o wartości kondensatora C24, to nie ma tam przebiegu sterującego tylko szpilka służąca do resetu - zatem jego wartość zapewne jest ok. Główny przebieg tworzący sygnał sterujący powstaje na US2.
    Pozdrawiam
  • #14 21615622
    domel1
    Poziom 13  
    Zreszta uważne obejrzenie oscylogramów na stronie pierwszej PE 1/96 to tam widać że wyjścia Q1 Q2 Q3 Q3 tego rzekomego licznika CD4018 widac ze to jest niemożliwe tamte przebiegi sa zwykłego licznika binarnego 0000,0001,0010,0011, a licznik CD4018 nie może tak działac bo to jest jakiś licznik n-2 znaczy nie dokońca to rozumiem ale filmik widzialem ze tam sie swiecą dwie diody i sie przesuwaja w trakcie sygnału CLK i zreszta na stykówce tak mi sie wyświetlało ,nota aplikacyjna jest dla mnie niejasna nie ma dokładnie rozrysowanych sygnałów JAM1-5 o co z nimi chodzi....
  • #15 21621798
    chicagoland
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    >>21615622 >>21582532
    Witam. Czytam tego posta i oczom nie wierzę… ucieszyłem się, że ktoś wrócił do elektroniki z tamtych lat.
    Pamiętam, jak kupiłem ten pierwszy numer z opisem nadajnika aparatury RC do sterowania modeli. Decyzja zapadła od razu… muszę zbudować to urządzenie.
    I tak też się stało, płytki pochodziły z sprzedaży wysyłkowej, jaką to pismo oferowało. Płytki zamówiłem po publikacji całego urządzenia, a to trwało ładnych parę miesięcy. Udało mi się uruchomić część cyfrową nadajnika i odbiornika, na resztę zabrakło czasu, bo musiałem wyjechać za granicę.
    Ale tak mogę z ręką na sercu potwierdzić, że układ działał tak, jak autor to opisywał w artykule. Wystąpiły drobne tu błędy, ale też pamiętam, że łatwo można je było namierzyć.
    Zresztą cały ten układ tak mnie fascynował, że po wielu latach pobytu za granicą wspólnie z kolegą z Polski na nowo opracowaliśmy płytki nadajnika i odbiornika. Projekt powstał w Eaglu i wszystkie niezbędne materiały mam do dziś. Łącznie z gerberami do drukarni PCB i w razie czego mogę je udostępnić.
    Te nowe płytki to w zasadzie wierna kopia tego, co było w PE.
    Pozdrawiam.
  • #16 21621880
    domel1
    Poziom 13  
    Dziekuje bardzo za komentarz .Kolego chicagoland pamiętasz szczegóły jakies jak uruchamiałeś ?
    No nijak nie moge tego układu uruchomić próbuje na wszystkie sposoby odtwarzam układ na stykówce ...na cd 4018 nijak nie może to działac bo tam mi sie zawsze dwie diody przesuwaja bo to licznik n-2 . Kolega e_techman ma rację tam mógł być mcy74518, z nim może to działać .Mi sie udaje wysterować cd4051 innym układem licznikiem 74ls393 i działa jako multiplexer. Na stykówce próbuje odtworzyć ten układ timera U2 ale nijak nie chce mi to działać bo to ten układ wyzwala licznik i steruje cd4051. Mam taki inny sterownik serwa na 555 ale tam jest inny zakres napięć wejściowych próbowałem to spiąć z tym multiplexerem i nie działa.

Ponadto nie wiem jak to ma działać jak są takie szybkie zmiany tego napięcia na wejściach/wyjściu multiplexera , i to jest potem odcinane przez podanie stanu wysokiego na Inhibit reakcja serwa nie jest taka szybka trwa nie wiem 0,2-0,3 sekundy a to napięcie na wejsciu timera U2 zniknie bo trwa 1-2 ms ... nie ma przez ten czas jakby efektu pamięci żeby serwo zdążyło zareagować ...

Nawet próbowałem na stykówce sprawdzić cd4017 tak ze daje na wejście sygnał z tego sterownika serw na 555 żeby zobaczyć czy sygnał pwm przejdzie ale tam jest ciąg impulsów zegarowych które steruja cd4017 podawane na nóżke 14 clk ...
    nic nie działa echh

Układ jest ciekawy bo po jednym kablu steruje 7 serwami , po dwóch kablach to można zrobić na dwóch arduino ale ja potrzebuje na jednym żeby to radiem przesłać , można to zrobić na jakims mikrokontrolerze ale niestety nie umiem programować
  • #17 21622125
    e_techman
    Poziom 19  
    Witam,
    najlepszym sposobem na uruchomienie będzie pełne i dokładne odwzorowanie układu, eksperymenty z podawaniem sygnału na multiplekser niczego nie rozwiążą, jest on bowiem źródłem informacji dla timera US2.
    Co do 4518 to nie "mógł być" tylko jest na pewno, co oczywiście nie zmienia faktu, że można go zamienić na odpowiednik będący licznikiem z możliwością zerowania.
    Teraz mam pytanie, do czego w Twoim domel1 układzie są podłączone wejścia układu US1 - 4051? te oznaczone jako WE1-WE7?

Pozdr
  • #18 21622141
    chicagoland
    Poziom 14  
    >>21621880
    Zróbmy tak… ja przestudiuję cały układ raz jeszcze i wtedy się odezwę ponownie, bo tyle lat już minęło. Mam nawet wszystkie numery PE z opisem tej aparatury. Być może działanie układu nie jest do końca jasne, ale w rzeczywistości to wszystko jest banalnie proste. Zakładam, że kolega oscyloskop ma.
    Kurczę, płytki jeszcze gdzieś mam… pojawiła się chęć zbudowania układu raz jeszcze😉😎
    Ja ten układ uruchomiłem etapami i na pierwszy ogień proponuję ogarnąć układ US2. Podając napięcie na bazę T4 w przedziale od 2–3 V, powinniśmy obserwować wyraźne zmiany szerokości impulsów na wyjściu US2, końcówka 3 tego układu. Ja pamiętam, że od tego właśnie zacząłem, bo przy pierwszym uruchomieniu brakowało tych impulsów.
  • #19 21622176
    domel1
    Poziom 13  
    Tak dziekuje oscyloskop mam w robocie coś moge zmierzyć, na wszelki wypadek wstawiam jeszcze raz Praktyczngo Elektronika jest w sieci https://archive.org/details/PraktycznyElektronik_PL/PE_1996-01%20%28rowdy%29/page/n1/mode/2up

Wejscia WE2-WE7 jak robiłem na płytce były do punktu Q zwarte , tylko 2 pierwsze we1 i we2 dawałem potencjometr a na stykowce jak chcialem odwzorowac to sa w powietrzu tak wiem ze w dokumentacji jest ze powinny być do punktu Q podłaczone zamowiłem juz cd4518 przyjdzie za kilka dni
  • #20 21622425
    chicagoland
    Poziom 14  
    >>21622176
    Wstawiłem schemat kodera (nadajnik), aby dalsza dyskusja była prostsza.

Schemat ideowy szyfratora z wykorzystaniem układów NE555, CD4011 i CD4051

Po pierwsze, jeśli układ nie działa poprawnie, to dobrze by było, żebyś oscyloskop miał pod ręką. Przyspieszy to cały proces uruchomienia.
    Układ jest tak prosty, że złożony ze sprawnych elementów powinien działać od razu.
    Proponuję wszystkie wejścia kanałów obsadzić potencjometrami lub przelicznikami i rezystorami, które są wymagane. Wtedy będziesz mógł przetestować wszystkie kanały kodera.

O tak, jak na rysunku.

Schematy elektryczne: manipulator, przełącznik rewersów i przełącznik rozkazów
  • #21 21623197
    e_techman
    Poziom 19  
    Chyba jednak należy zacząć od początku i całość układu odwzorować 1:1 także podpinając elementy sterujące na wejściach WE1-WE7, bez tego generator US2 nie wygeneruje poprawnie ciągu impulsów, bowiem każdy kolejny zależy od podanego na wejścia WE napięcia. Jak zauważył chicagoland metodą na uruchomienie jest wstępne obejście układu 4051 i wysterowanie bazy tranzystora T4 bezpośrednio (można zastosować jakiś układ/dzielnik z rysunku 2 z szeregowo do bazy włączonym rezystorem 10k) - jeśli reszta działa to efektem będzie uzyskanie ciągu impulsów o jednakowym czasie trwania. Późniejsze przełączenie bazy tranzystora na sterowanie z multipleksera da możliwość ustawienia czasu impulsów adekwatnie do wartości dzielników napięcia z kolejnych wejść WE.
    Pozdr
  • #22 21623415
    chicagoland
    Poziom 14  
    >>21623197
    Tak jak mówiłem wcześniej, poprawnie zmontowany układ ze sprawnych elementów działa od strzała… Ja, nauczony doświadczeniem, mierzę wszystko przed wlutowaniem w płytkę. Roboty minimalnie więcej, a zaoszczędzonego czasu i nerwów mnóstwo. No i oczywiście satysfakcja z działającego układu jest większa, gdy nie tracimy zbędnego czasu.
    Na początek, po zmontowaniu wszystkiego, należy dokonać pomiaru oscyloskopem, czy na wyjściach układów US2 i US3 występują poprawne przebiegi.
    Na US2 powinny być „paczki” po siedem impulsów z wyraźnym odstępem, a na wyjściu US3 muszą być „szpilki” co 20 ms.
    Tu sondę oscyloskopu podłączamy w miejscu styku C24 i R22 albo 7. nóżką układu US4.
    To tyle na początek… potem zajmiemy się resztą.

W wolnej chwili zbuduję układ raz jeszcze… tak dla sportu i z chęci przeżycia tego raz jeszcze. Modelarstwo lotnicze to jedno z moich hobby, tak więc tu możemy dyskutować.
    A takie lub podobne aparatury opisywane były kilkukrotnie w czasopismach takich jak Radioelektronik, Młody Technik i inne
  • #23 21623768
    domel1
    Poziom 13  
    Dziekuje wszystkim za komentarze CD4518 przyjdzie pewnie we czwartek to zaraz zaczne uruchamiac , moge jeszcze dodac ze zamiast diody BAVP17 użyłem 1n4148 bo gdzies pisało ze to zamiennik .Chicagoland czy uruchamiałeś część cyfrową po kablu ? nie pamietasz czy musiałes zanegować wyjdzie z kodera zeby odwróćić faze ? Robiłes nadajnik odbiornik ?

Ja wogole założyłem ze nie bede robił nadajnika odbiornika bo bede uzywal tego do uruchamiania modeli po kablu , dwa ze założylem od razu ze z innym nadajnikiem/odbiornikiem to przetestuje , bo kupno układu tca 440 jest cieżkie do dostania a dwa zeby przetestowac czy by to z może jakimś radiotelefonem działało
  • #24 21624375
    chicagoland
    Poziom 14  
    >>21623768
    Temat tej aparatury stał się niemal tematem numer jeden na mojej liście. Cały czas zbieram myśli i próbuję sobie wszystko przypomnieć. Więc jeśli chodzi o układy scalone, to ja w większości użyłem polskich odpowiedników z serii MCY, bo takie akurat miałem lub były dostępne. Część też z nich zakupiłem w sprzedaży wysyłkowej. US4 to na pewno MCY74518, a w układzie został użyty tylko jeden licznik. Zresztą to widać na schemacie — on tam jest oznaczony jako 1/2 US4.

Zamiast diody BAVP17 spokojnie możesz dać 1N4148.

Kolego domel1, ja uruchomiłem tylko część cyfrową, pisałem już o tym wcześniej.
    Teraz, jeśli chodzi o zgodność polaryzacji impulsów kodera i dekodera. Otóż impulsy na wyjściu układu US3 (koder) są w dodatniej polaryzacji, że się tak wyrażę. Natomiast do wejścia dekodera w odbiorniku doprowadzone są impulsy o ujemnej polaryzacji. Jeśli dobrze przyjrzeć się schematom, to w łatwy sposób można rozszyfrować, dlaczego autor tego projektu właśnie tak postąpił.
    W nadajniku tranzystor mocy w.cz. kluczowany jest tranzystorem T3, a z kolei w odbiorniku na wejściu dekodera jest też tranzystor T1, który odwraca fazę sygnału cyfrowego … i wszystko się zgadza.
    Jeśli chciałbyś spiąć koder z dekoderem po kablu, to sygnał z wyjścia kodera musisz podać bezpośrednio na kolektor tranzystora T1 w dekoderze, a nie na jego wejście. Można też zastosować dodatkowy tranzystor odwracający fazę pomiędzy koderem a dekoderem. Z tego co pamiętam, to ja tak właśnie zrobiłem.
    Jeszcze jedna moja uwaga: przeczytaj, kolego, dokładnie opis i zasadę działania części kodującej i dekodującej … tam wszystko jest bardzo dokładnie opisane i opatrzone przebiegami, jakie powinny pojawić się na oscyloskopie w najważniejszych punktach układu. Zrozumienie tego na pewno przyspieszy cały proces uruchomienia.
    Czytając twoje wcześniejsze posty, to miałem czasem wrażenie, że robisz coś po omacku. Nikt tu nie jest geniuszem, to oczywiste, ale zrozumienie to podstawa.
    Na pewno damy radę … a ja już zamówiłem płytki PCB 😉
  • #25 21624415
    domel1
    Poziom 13  
    No moze po omacku myslalem ze jak zrobie urzadznie znaczy skopiuje to bedzie działo od razu i szlus , o tym odwaracaniu fazy nie doczytalem znaczy czytalem pare razy ale nie zakumałem .Ja płytki sam robiłem nie chcialo mi sie zmawiac bo trzeba narysowac w eaglu czy w czyms tam i potem zamowic szkoda czasu...Po prostu prostacki zrzut ekranu na painta w pancie obrobienie troche i wytrawienie , musiałem skalowac znaczy pomniejszać i powiekszać zeby sie wstrzelić w wymiary , chyba za 4 razem sie udalo znaczy pomyliłem lustrzane odbicie .Znalazlem jakis poradnik i kupiłem taki papier żółty do termotranferu ktory jest FENOMENALNY żelazkiem tak sie pieknie na laminacie wszystko odbija ze szok fenomenalnie (nie tam żadny papier kredowy z telemagazynu) , mozna jakis inne rzeczy robić ...Laminat taki jakis stary papierowy z wolumena a smierdzi chemią ze szok ..ale kiepski scieżki sie odrywaja trzeba drutowac , ale stare zapasy chcialem zużyc .Ten papier do termotranferu jest fenomenalny , nawet sie wytrawiły dosłownie piksele od paitna tak sie wszystko zelazkiem odbiło pod lupą widać
    Co mnie zdumialo pierwsza płytke trawilem w styczniu na balkonie przy temperaturze 0,5 st C i trawiło ...:)

No nic czekam na ten CD4518 bo eksperymenty na stykowce z innymi licznikami chyba nie maja sensu , jak sama nazwa wskazuje stykowka ...nie styka .Choć niektorzy jak patrze na youtube robia takie projekty ze szacun ..ale to tylko zeby chyba nakrecic filmiki ..
  • Pomocny post
    #26 21625007
    chicagoland
    Poziom 14  
    >>21624415
    Witam.
    Nie ma nic złego w tym, że płytki robisz samodzielnie. Powiem więcej… wielki szacun! Ja również robię płytki domową metodą wtedy, kiedy zależy mi na tym, żeby projekt był wykonany od początku do końca w formacie DIY. Ja ścieżki rysuję metodą wymyśloną przeze mnie. Jestem w stanie wykonać każdą płytkę, również dwuwarstwową, jeśli grubość ścieżek nie schodzi poniżej 1 mm. Obecnie to już sztuka dla sztuki, ale jak mi się bardzo chce, to tak robię.

Kolejna sprawa to stykówka. Uwierz mi, ja też czasem, jeśli chcę coś na szybko przetestować, to jej używam. Tak jak ze wszystkim, jeśli kupisz coś za 1$, to stracisz mnóstwo nerwów, że o czasie już nie wspomnę. Ja za swoje płaciłem po 7$ za sztukę i naprawdę było warto. Elementy trzymają się pewnie i nic tu nie ma prawa wypaść po kolejnym jej użyciu. Do tego dedykowane łączówki i można składać i rozkładać projekty na takiej stykówce do woli.

Raz jeszcze to powiem. Staranny montaż, sprawdzone elementy (te, które można sprawdzić)… i sukces murowany. Nawet jeśli coś nie zagra od razu, to na starannie zmontowanej płytce łatwo będzie namierzyć błąd.

Ręcznie wykonana płytka PCB z wytrawionymi ścieżkami przewodzącymi
    Ręcznie wykonana płytka PCB z widocznymi ścieżkami i licznymi otworami montażowymi
    Ręcznie wykonana płytka PCB z częściowo zamontowanymi podzespołami elektronicznymi

To moja produkcja. Jestem świadomy tego, że to nie ideał, ale jakby tak człowiek bardziej się przyłożył, używając nierozmazowującej linijki, to można te ścieżki tak wycackać, że ho ho. Teraz już prawie nikt tak nie robi, bo usługi w Chinach są przystępne cenowo.
    Do tej aparatury płytki też tam zamówiłem.
  • #27 21629014
    domel1
    Poziom 13  
    Echh przyszedł ten CD4518 próbuje uruchamiać i nic nic .... sam koder pobiera jakies 12mA , sam dekoder jakie 3,5 mA , jak spinam razem to pobieraja jakies 15 mA , jeszcze odkryłem że jak wczesniej uruchamiałem ze dekoder zasilałem z kodera ale przez pomyłke przed stabilizatorem uc7805 czyli zasilaem go nie 5 V tylko jakieś 8-10 V jak uruchamiałem ale dobra poprawione teraz zasilam go ze stabilizatora .
    Na jedno wejscie we 1 dany potencjometr zasilany reszta wejść spieta do punktu Q, na wyjście dekodera dane jedno serwo sg90 , sygnal z kodera dany na kolektor T1 na dekoderze...
    i nic serwo ani drgnie ..echh
    oscylogramy strasznie pływaja te wskazania albo drgają cieżko to odczytać wartości mikrosekund ,i nawet częstotliwosci precyzyjnie sie nie odczyta w sensie same jakieś chyba zakłócenia tym potencjometrem na koderze tez kręciłem i nic serwo ani drgnie
    nie uruchomie tego wale głową w sciane normalnie ech ... mam ochote walnąć tym o sciane ...
    licznik cd 4518 raczej działa bo oscyloskopem mierzone Q1-Q4 sa przbiegi takie jak powinny być
    Chicagoland ciekaw jestem czy Ci to ruszy jak uruchomisz bo mnie nie chce ruszyc i już echh ... oscyloskopem pomierzone poniżej ..
    Jak Ci ruszy to kupie ten ukłaad od Ciebie albo Ci wyśle butelke finlandii do tego Chicago ...

Fajne te Twoje płytki czy ten na zdjeciu to jakis transceiver ? bo ma filtry cewki znaczy
    Jutro jeszcze sprawdze oscyloskopem na dekoderze

Układ elektroniczny z płytkami PCB, potencjometrem, serwem SG90 i licznikiem CD4518

Ekran oscyloskopu z przebiegiem prostokątnym o częstotliwości 47,38 Hz us1 nóżka3 jakieś dziwnie małe te napiecie
    Ekran oscyloskopu pokazujący przebieg prostokątny o częstotliwości 377 Hz us2 nóżka5
    Ekran oscyloskopu z niestabilnym sygnałem modulowanym o częstotliwości około 380 Hz us2 nóżka2
    Ekran oscyloskopu pokazujący przebieg impulsowy o częstotliwości około 403 Hz us2 nóżka3

Moge jeszcze dodać ze zamiast C22 220nF mam równolegle wlutowane 100 i 100 i 15 nF czyli wypadkowa pojemność musi byc 215 nF i próba zaobserwowania tej szpilki na nóżce 7 US4 na oscyloskopie na prawde nie wiem czy to była szpilka czy zakłocenie ...
  • Pomocny post
    #28 21629361
    e_techman
    Poziom 19  
    Widać, że układ działa, ma potencjał. Nie wiemy jednak co dostaje serwo. Poza tym, jeśli dobrze interpretuję przebiegi, to aktualny impuls kanałowy - ten z WE1 jest trochę za długi jak dla większości serw. Dla podanego na WE1-7 połowy napięcia z 5V (dla środkowego położenie suwaka potencjometru/dzielnika) impuls powinien mieć 1,5 ms, a zmiana położenia suwaka potencjometru (ze zmianą napięcia na wejściach w zakresie ok. 1/3 - 2/3 z 5V) powinna wygenerować zmianę impulsu w przybliżeniu 1-2 ms, Czas na regulację, dobór elementów dla US2, Wartości elementów dla US3 nie są krytyczne i raczej na razie bym się nimi nie przejmował.
  • #29 21630512
    chicagoland
    Poziom 14  
    Witam. Widzę, że kolega domel1 nie odpuszcza i bardzo mnie to cieszy. Obecnie jestem w Polsce i postanowiłem, że spróbuję odszukać moją konstrukcję nadajnik-odbiornik.
    Jeśli uda się odnaleźć, to oczywiście dam znać.

Patrząc na przebiegi oscyloskopowe, to wygląda, że koder działa. Więc teoretycznie jesteś blisko sukcesu.
    Moje płytki z Chin już przyszły, więc zaraz po powrocie zabieram się za składanie tej aparatury. Będę informował o postępach.
  • #30 21633618
    domel1
    Poziom 13  
    Nie odpuszcza nie odpuszcza ale dopiero 26.08 bedę mogł zbadac te przebiegi na dekoderze bo trzeba wyjechac z dzieciorem wiamo wakacje .Bo oscyloskop mam tylko w pracy i konstruuje ten układ niejako pod stołem po kryjomu :) Znaczy do układu U2 jeśli chodzi o wypełnienie do serwa to wchodza elementy P1 , R47 R18 ? Jak kreciłem tym perkiem to na oscyloskopie
    były jakieś zamiany.
    R15 , R16 nie ma wpływu na wypełnienie ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uruchamiania i weryfikacji działania 7-kanałowej aparatury RC opisanej w Praktycznym Elektroniku z 1996 r. Początkowo pojawiły się wątpliwości co do poprawności schematu, oznaczeń układów i sposobu pracy dekodera z CD4017/CD4518 oraz multipleksera CD4051. Po analizie kolejnych numerów PE i przebiegów oscyloskopowych wyjaśniono, że układ jest poprawny, ale wymaga wiernego odtworzenia połączeń, właściwego sygnału synchronizacji, odwrócenia polaryzacji między koderem i dekoderem oraz ustawienia potencjometru P1 na impuls 1,5 ms przy napięciu 2,5 V na wejściu WE1. W trakcie uruchamiania wykryto też błędy montażowe, przerwane ścieżki, pomyłki w wersjach płytek PCB i konieczność poprawienia dekodera oraz kodera. Ostatecznie układ zaczął działać: serwo reagowało na pierwszy kanał, a dalsze problemy z zakłóceniami przypisano głównie tanim serwom SG90 i wspólnemu zasilaniu. Zalecano oddzielne zasilanie serw i części cyfrowej, użycie lepszych serw, poprawny pomiar oscyloskopem z wyzwalaniem zewnętrznym oraz dalsze strojenie impulsów kanałowych i synchronizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA