logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat kodera stereo z kwarcem 7.6MHz - opinie o czeskim projekcie

Daris 28 Maj 2003 17:52 6828 23
REKLAMA
  • #1 229826
    Daris
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czy posiada ktoś schemat dobrego kodera stereo.Ja wykonuje właśnie
    jakiś czeski projekt z kwarcem 7.6Mhz.Czy ten projekt ktoś wykonywał,
    i jak chodził.
    Załączniki:
    • Schemat kodera stereo z kwarcem 7.6MHz - opinie o czeskim projekcie 1.gif (21.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 231983
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    ja tam nie widzę sensu w robieniu porządnego kodera stereo :) Ja sam używam takiego jakiegoś na generatorze przebiegu 76 KHz na LM393 i kluczach przełączających na 7474. Działa to nawet w miare tylko przesłuch pomiędzy lewym a prawym kanałem jest taki sobie :(
    Widziałem gdzies projekt kodera stereo na 12 scalakach :D
  • #3 232248
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Klucze na 4066 nigdy nie wzbudzały mojego zachwytu ze względu na łatwość przesterowania ,lepiej chodziły wykonane na polówkach z dosyć wysokim napięciem odcięcia -coś na wzór prezentowanego kiedyś w RE przełącznika wejść ...
  • #4 234106
    Daris
    Poziom 20  
    A posiadacie schemat takiego kodera (najlepiej z drukiem płytki).
    Gdzie go szukać.Najważniejsze żeby dobrze chodził.
  • #5 234197
    rezystor
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jest w "Praktycznym Elektroniku". Zobacz również układ BH1416S/F
  • REKLAMA
  • #7 234255
    rezystor
    Poziom 14  
    Wszystko się zgadza.
    Zobacz to: NJM2035 : XR2208
    Załączniki:
    • stereo.zip (77.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 235359
    Daris
    Poziom 20  
    tak ten schemat już mam tylko z częściami jest problem,a schemat ze strony Pinka co na to myślisz
  • #9 235395
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 236534
    Daris
    Poziom 20  
    Ba1404 to też problem,szukałem w starych sprzętach,na stronie Aprovi i w innych sklepach.
    Gdzie można go kupić?Teraz wykonuje schemat na kostce 7474 i LM393,
    no i zobaczymy jaki efekt końcowy uzyskam.
    Jak możesz prześli mi skan tego schematu z PE.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 236559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 236576
    Daris
    Poziom 20  
    Tak tak,tylko na pomorzu nie ma.Chyba,że znasz dobry sklep wysyłkowy.
    Przepraszam za pomyłkę z czasopismem ale wiedziałem o które chodzi.
    Pamiętam,żę tam potrzebny był jakiś kwarc?
  • REKLAMA
  • #13 236588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 239098
    Daris
    Poziom 20  
    BA 1404 już znalazłem!Czy jest sens wykonywania przeze mnie tego kodera na na UCY7474 i LM 393,interesuje mnie tylko to czy on będzie działać(nie chodzi mi o super parametry),bo jestem właśni w połowie
    składania.Jakie są słyszalne wady tego kodera(w radioodbiorniku).
  • #15 239746
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 239809
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    ja zlozylem sobie bardzo prosty koderek stereo ze strony pink'a, ten z ukladem 74107 i sie zdziwilem...
    po uruchomieniu i podlaczeniu do nadajnika zestroilem go i dziala!! jest taki szum stereo slyszalny, lampka sie swieci. separacja akanlow jest jak dla mnie zadziwiajaca w poruwnaniu z tym co niektozy o nim pisali. przy dotknieciu wejscia palcem slychac brum w jednym glosniku glosny(normalny) a w drugim bardzo stlumiony. nie moge dokladnie powiedziec ile dB tlumienia ale wystarczajaco zeby zorientowac sie w panoramie...
    teraz tylko musze zlozyc mikser stereo, chyba bedzie 8-10 wejsc :twisted: i zaczne jazde
  • #17 239893
    Daris
    Poziom 20  
    Super.Wielkie dzięki za te słowa.Jutro odpalam i powoli zaczynam nadawać w stereo.Narazie mała moc ale tranzystor właśnie kupuje na allegro.Po złożeniu napewno odpiszę jak to działa.Jeszczę jedno,
    na schemacie Pinka były potencjometry 0%,co to oznacza.
    Wykonałem limiter z czeskiej strony no i nie chodzi(sygnał bardzo cichy).
    Czy winę ponoszą kondensatory tantalowe które zamieniłem na
    zwykłe elektrolity.
  • #18 239905
    zyraf
    Poziom 26  
    no tez go skladalem i nie dziala... cos posprawdzam ale nie teraz bo niemam czasu, ale to raczej nie te tantalowe.
    te 2 koderki sie roznia niewiele, ten o ktorym piszesz skladal Xyrovaqs i mu dziala. sygnal jest w miare dobrej jakosci, w odbiorniku jest slyszalny lekki szum ale slychac go u mnie tylko na jednym odbiorniku, on przyjmuje dosyc duza tolerancje czestotliwosci sygnalu, ustawiajac koder warto sprawdzic na kilku roznych odbiornikach i powinno byc dobrze.
    te 0%przy potencjometrach niewiem co moze oznaczac, moze ze powinny byc stabilne, ale olej to. ja wsadzilem zwykle stare PRki pionowe i narazie jakos jest. ale w generatorze najlepiej zastosowac foliowe kondensatory.
    jaki tranzystor kupujesz i za ile?? bo byl tam KT907 jakis czas temu chyba okolo 10zeta byl, teraz niema
    OGLOSZENIE MALE: Czy ktos ma do sprzedania w podobnej cenie te tranzystorki i moze KT922 za max 25zlotych?
    pozdrawiam
  • #19 239973
    grzechhh
    Poziom 16  
    Jak kogoś interesuje to mam troche 2n3632 Motoroli oraz posrebrzanych trymerów powietrznych 13pF z demontazu
  • #20 240081
    Daris
    Poziom 20  
    Witam tak 2N3632 za ilę.
    Nabywam KT909A.Zobaczymy jak to się będzie sprawować.Moc jaką na razie
    posiadam to około 0,5-1W chyba wystarczy do wysterowania tranzystora(
    zamierzam osiągnąć z niego około 10W.Dobra,wracając do tematu mówisz,żę
    twój limiter też nie chodzi.Jak naprawisz go szybciej ode mnie to daj znać.
    Jakiej mocy jest twój nadajnik.Jak wypali ten mój to go sprzedaję
    i robię nadajnik PLL,tylko nie wiem czy do kompa czy jako samodzielna
    konstrukcja.Tranzystorka na sprzedaż nie posiadam.Ale fajnym pomysłem
    jest budowa wzmacniacza lampowego na QQE 03/12-przymierzam się
    do budowy ale nie mam czasu.Może kiedyś.Pozdrowienia.
  • #21 240698
    zyraf
    Poziom 26  
    no tez bym sie chetnie dowiedzial za ile sprzedalbys te 2N3632 i te trymerki, choc one co prawda maja pojemnosc nadajaca sie bardziej do wyzszych czestotliwosci niz UKF, ale moze sie przydadza. o dopalce na lampie to tez myslalem ale moc 150W moze sie okazac niebezpieczna i chyba by PAR nie zwlekal. a tak to myslalem o czyms na lampach GU, albo tej z rubina...
    co do tego limiteraz to wlasciwie niewiem co mu mozna naprawiac, bo jesli nie chodzi paru osobom to raczej projekt jest wadliwy. ale sprawdze wszystko ze schematem, moze gdzies jest blad
  • #22 240876
    grzechhh
    Poziom 16  
    hmm. gdzieś za 10zł moge sprzedać komplecik 2N3632+2N3553 (było by tego z 10szt)a tyrymery to po 1zł (jest ok. 30szt), mam też kilka kompletnych modułów zestrojonych gdzies na 150-180Mhz(po 20zł, zasilanie -24V+schemat). Wszystko jak na skanach.
    Załączniki:
    • Schemat kodera stereo z kwarcem 7.6MHz - opinie o czeskim projekcie płytka.jpg (47.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat kodera stereo z kwarcem 7.6MHz - opinie o czeskim projekcie wcz.jpg (18.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 240887
    zyraf
    Poziom 26  
    no to ja sobie chetnie kupie jeden albo 2 takie kompleciki...
    a te trymerki to mi wygladaja na wiecej niz 13pF.
    pozdrawiam
    z tym czyms to bedzie jazda...
  • #24 241577
    Daris
    Poziom 20  
    No dobra ja bym kupił.Jaki kontakt?

A co do tego czeskiego kodera,warto czy nie.Muszę mieć dobry
    profesjonalny koder.Czy ten się nadaje?Jaki tam ma być
    kwarc,czy ktoś wie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu i działania kodera stereo opartego na czeskim projekcie z kwarcem 7,6 MHz. Użytkownicy wskazują na trudności z uzyskaniem stabilnej częstotliwości i dostępnością niektórych układów scalonych, takich jak NJM2035, XR2208 czy BA1404. Zwrócono uwagę, że klucze analogowe 4066 mogą powodować przesterowania, a lepsze efekty dają klucze na tranzystorach polowych z wysokim napięciem odcięcia. Wskazano na konieczność stabilnego generatora kwarcowego, choć dostępność kwarców o odpowiedniej częstotliwości jest problematyczna, co wymusza stosowanie generatorów na innych elementach i podawanie sygnału 38 kHz. Wspomniano o schematach z czasopism "Praktyczny Elektronik" i "Elektronika Praktyczna" (EP), gdzie opisano kodery stereo, jednak dostęp do nich jest utrudniony z powodu zaprzestania wydawania EP. Jeden z użytkowników złożył prosty koder na układzie 74107 z pozytywnym efektem, choć pojawia się lekki szum i tolerancja częstotliwości jest duża. Problemy zgłaszano także z limiterem z czeskiego projektu, gdzie wymiana kondensatorów tantalowych na elektrolity mogła wpłynąć na działanie. Dyskutowano o tranzystorach KT907, KT909A oraz 2N3632 i 2N3553, które są wykorzystywane w nadajnikach i wzmacniaczach. Wskazano, że koder na LM393 i 7474 może działać, ale z gorszymi parametrami, głównie z powodu niestabilnej częstotliwości i powstawania harmonicznych. Ogólnie, projekt czeskiego kodera jest oceniany jako wymagający, z problemami w dostępności komponentów i stabilności pracy, ale możliwy do wykonania z kompromisami jakościowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA