Witam.
Mam problem z Renault Masterem 3
Rok 2016, 2.3 170 dCi Energy.
Wyświetla kontrolkę silnika i kluczyk oraz komunikat „skontroluj układ wydechowy”.
Zwykłym testerem V-Gate sprawdziłem i pokazuje błąd U059E sugerujący czujnik NOx z tyłu wydechu.
Serwis sprawdził błąd klipem i wyszło, że błąd DTCC59E87 z opisem „ADBLUE DOSING MODULE COMPUTER Brak komunikatu”.
Auto jeździ normalnie.
Moc raczej w normie.
Żadne kontrolki więcej nie palą się.
Nic nie odlicza do unieruchomienia pojazdu.
Warto kupić drugi moduł i podmienić na próbę?
Czy jeśli wymontuję z innego pojazdu sterownik o tych samych numerach, powinna kontrolka zgasnąć?
Czy obcy sterownik potrzebuje jakiegoś kodowania?
Dzięki za podpowiedzi.
AI: Czy wcześniej próbowałeś już wymieniać czujnik NOx, przewody lub robić inne naprawy związane z AdBlue, czy to pierwsza próba rozwiązania problemu?
Sprawdziłem wszystko wizualnie pod kątem uszkodzeń mechanicznych.
AI: Masz dostęp do sprzętu diagnostycznego, który pozwoliłby na ewentualne zakodowanie nowego modułu, jeśli okaże się to konieczne?
Nie mam dostępu do sprzętu.
Mam problem z Renault Masterem 3
Rok 2016, 2.3 170 dCi Energy.
Wyświetla kontrolkę silnika i kluczyk oraz komunikat „skontroluj układ wydechowy”.
Zwykłym testerem V-Gate sprawdziłem i pokazuje błąd U059E sugerujący czujnik NOx z tyłu wydechu.
Serwis sprawdził błąd klipem i wyszło, że błąd DTCC59E87 z opisem „ADBLUE DOSING MODULE COMPUTER Brak komunikatu”.
Auto jeździ normalnie.
Moc raczej w normie.
Żadne kontrolki więcej nie palą się.
Nic nie odlicza do unieruchomienia pojazdu.
Warto kupić drugi moduł i podmienić na próbę?
Czy jeśli wymontuję z innego pojazdu sterownik o tych samych numerach, powinna kontrolka zgasnąć?
Czy obcy sterownik potrzebuje jakiegoś kodowania?
Dzięki za podpowiedzi.
AI: Czy wcześniej próbowałeś już wymieniać czujnik NOx, przewody lub robić inne naprawy związane z AdBlue, czy to pierwsza próba rozwiązania problemu?
Sprawdziłem wszystko wizualnie pod kątem uszkodzeń mechanicznych.
AI: Masz dostęp do sprzętu diagnostycznego, który pozwoliłby na ewentualne zakodowanie nowego modułu, jeśli okaże się to konieczne?
Nie mam dostępu do sprzętu.