logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprowadzić estetycznie instalację elektryczną w altanie z okrągłych bali?

rewolucjonistaczasu 20 Cze 2025 17:55 660 12
  • #1 21584845
    rewolucjonistaczasu
    Poziom 2  
    Witam. Jak poprowadzić instalację elektryczną w altanie z okrągłych bali? Na belkach kwadratowych nie ma problemu, żeby zamontować puszki, włączniki i gniazdka, jak albo na czym zamontować puszki, gniazda, włączniki na okrągłych balach, żeby wszystko wyglądało estetycznie. Przewody będą poprowadzone w rurkach. Może ktoś doradzi w tym temacie.
  • Pomocny post
    #2 21584879
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Osobiście pokombinowałbym żeby zrezygnognować z rozciągania instalacji po altanie zwłaszcza ładnej. Raczej pokusiłbym o coś w stylu takiego słupka
    Jak poprowadzić estetycznie instalację elektryczną w altanie z okrągłych bali?

Przewód od lamp mozna ukryć tak żeby nie było go widać. Załączanie lampy na pilota.
  • #3 21584881
    rewolucjonistaczasu
    Poziom 2  
    Raczej taki słupek odpada. W altanie w środku mają być dwa gniazdka, włącznik oraz jedna lub dwie lampy.
  • Pomocny post
    #4 21584887
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Po co Ci rozciągać kable po altanie? Słupków róźnego rodzaju jest cała masa. Chodziło mi generalnie żeby nie ciągnąć niczego po belkach bo to mało estetyczne jakkolwiek byś tego nie zrobił. Kabel od lampy można ukryć np. pod rynienką (jeśli jest). Jak chcesz normalne rowiązanie to dłutowanie belek żeby bezpośrednio gniazdka do belki przykręcać albo jakaś blacha pośrednicząca (blachę przykręcasz do belki a gniazda do blachy)
  • Pomocny post
    #5 21584893
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Zamiast słupka, można też pomyśleć o gniazdach podłogowych.
  • #6 21584899
    rewolucjonistaczasu
    Poziom 2  
    Tylko jak wydlutuję pod gniazdko lub włącznik, to się schowa jakaś część włącznika lub gniazdka w belce i wtedy nie będą pasowały uchwyty do rurek, bo gniazdko lub wyłącznik będą niżej. Ewentualnie wydłutować i wpuścić deseczkę o wymiarach gniazdka i włącznika, zlicować z belką i wtedy nie ma problemu, aby zamontować rurkę z uchwytami z włącznika lub z gniazdem.
  • #8 21584922
    rewolucjonistaczasu
    Poziom 2  
    Fotki altany wstawię jutro.
  • Pomocny post
    #9 21584953
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    rewolucjonistaczasu napisał:
    Jak poprowadzić instalację elektryczną w altanie z okrągłych bali?

Są puszki montażowe na okrągłych słupkach.
    Link
  • Pomocny post
    #10 21585947
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 944
    Ja bym się zastanowił nie nad rurkami tylko nad korytkami - bywają i brązowe IMHO bardziej pasują do drewna bo rurki to tylko widziałem białe, szare i czarne...

A pod gniazdka/włączniki dopasować kawałeczki drewna odpowiednio dostrugane - żeby nie sterczały w powietrzu i nie kiwały się...
  • Pomocny post
    #11 21586707
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    W swojej altanie malowałem rurki sprayem do plastiku na kolor brązowy. Z osprzętem nie było problemu bo takowy jest w sprzedaży.
  • #12 21587264
    rewolucjonistaczasu
    Poziom 2  
    Korytka niezły pomysł są drewnopodobne.

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Tak wygląda altana , na tym słupku jest kabel yky 2,5².Pod stołem dałbym puszkę hermetyczną aby wprowadzić kabel i zrobić połączenie z gniazda, włącznika i lamp . Nad puszką pod stołem dałbym gniazdo a nad stołem włącznik .W korytkach drewnopodobnych pusciłbym z puszki linki lg 3x2,5² do gniazdka z puszki lg fazowy czarny do włącznika ,z włącznika lg czarny do lamp oraz przewód N niebieski z puszki do lamp.Tylko musiałbym przepuścić te linki przez gniazdo i włącznik.
    Załączniki:
    • Jak poprowadzić estetycznie instalację elektryczną w altanie z okrągłych bali? p-aks-zielonka-kanal-kablowy-mke-15-25-2m-drewno-ciemne.jpg (11.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprowadzić estetycznie instalację elektryczną w altanie z okrągłych bali? 20250623_154044 (1).jpg (365.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21587875
    rewolucjonistaczasu
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy estetycznego prowadzenia instalacji elektrycznej w altanie wykonanej z okrągłych bali. Problemem jest montaż puszek, włączników i gniazdek na zaokrąglonych belkach, gdzie standardowe rozwiązania stosowane na belkach kwadratowych są trudne do zastosowania. Proponowane rozwiązania obejmują: unikanie prowadzenia przewodów bezpośrednio po belkach, stosowanie słupków z ukrytym okablowaniem i sterowaniem lamp na pilota, montaż puszek hermetycznych pod stołem oraz użycie korytek kablowych drewnopodobnych zamiast tradycyjnych rurek, które można pomalować na kolor dopasowany do drewna. W przypadku montażu puszek i osprzętu sugerowano dłutowanie belek i dopasowanie drewnianych podkładek, aby zapewnić stabilność i estetykę. Wskazano również na możliwość stosowania gniazd podłogowych. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez zastosowanie puszek hermetycznych, korytek drewnopodobnych oraz odpowiedniego prowadzenia przewodów YKY 2,5², z zachowaniem estetyki i funkcjonalności instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA