logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Master 2.3 dCi 125KM 2016 – tempomat faluje, auto zwalnia i przyspiesza

lukpio3 20 Cze 2025 21:36 99 1
REKLAMA
  • #1 21585038
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Cześć,
    Może ktoś z Was mi pomoże i podpowie co ewentualnie można sprawdzić w celu wyeliminowania problemu. Pacjent to mój Renault Master z silnikiem 2.3dci 125KM, rocznik 2016. Samochód kupiłem jakiś czas temu i od samego początku miałem dość irytujący problem z tempomatem. Teraz jeżdzę sporo tras i nie ukrywam, że przydał by się. Problem polega na tym, że po włączeniu tempomatu i ustawieniu prędkości, np na 90km/h (wbity 5 bieg, nie jestem zwolennikiem jazdy z niską prędkością na niskim biegu). I auto co kilka sekund zwalnia o jakieś 3 - 4km i po czym zaczyna przyspieszać do 90km/h co słychać po silniku i czuć. Za moment przyspieszanie się kończy jak dobije do tej zadanej prędkości i znowu zaczyna delikatnie zwalniać i ponownie zaczyna się przyspieszanie. I tak cały czas. Nie ma znaczenia teren. Jadę sobie prostą i gładką jak stół drogą, bez wzniesień i takie właśnie mam zachowanie. Błędów w sterowniku totalnie żadnych, nic, zero. Był niedawno jeden ale dotyczył świecy żarowej bo była przepalona. Wymieniłem ją, błąd znikł. Może ktoś spotkał się z podobnym zachowaniem i będzie w stanie mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 21594145
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Temat zamykam.
REKLAMA