logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa pęknięć na belce z płyt GK – czym uzupełnić ubytki po gładzi?

lukas198820 21 Cze 2025 09:18 432 8
REKLAMA
  • #1 21585271
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 332
    Witam, jak poprawnie obrobic belke wykonana z GK?
    Wczesniej zostala wyrownana gladzia, i ta gladz popsrostu spekala.
    Jak to teraz naprawic, uzupelnic spekane ubytki szpachla Vario czy czym?
    Tak to wyglada.

• REKLAMA
  • #2 21585287
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 547
    Zacznij od obrywki tego co luźne,a potem musisz to zagruntować solidnie czymś głęboko penetrującym.
    Im więcej w to wpompujesz gruntu,tym lepiej.
  • REKLAMA
  • #3 21585291
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    To mi wygląda na użycie niewłaściwego materiału (gipsu) do wykonania tego sufitu. Być może przeterminowanego lub przechowywanego w nieodpowiednich warunkach. Zastanów się nad usunięciem i zarobieniem na nowo, bo prowizoryczna naprawa może być krótkotrwała :-(
  • REKLAMA
  • #4 21585306
    lukas198820
    Poziom 15  
    Obrobione to było gładzią, dlatego taka lipa chyba z tym jest.
    Druga belkę obrabiałem Rigips Vario i nic nie pęka. Tej belki akurat spękanej nie robiłem ja.
  • REKLAMA
  • #5 21585769
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 547
    brofran napisał:
    To mi wygląda na użycie niewłaściwego materiału (gipsu) do wykonania tego sufitu.

Może wody było nalane za dużo.
  • Pomocny post
    #6 21585797
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Gładź nakłada się warstwą o grubości milimetra- dwa a nie centymetra bo w czasie schnięcia kurczy się i pęka. Szczególnie te tańsze. Gdy trzeba było położyć grubiej , głównie chodziło o b. miękki Gipsar, który szlifowało się samą rękawiczką, to do urabiania używałem kleju do tapet w rozcieńczeniu do gruntowania. Nic nie pękało a na dodatek podczas szlifowania pył nie unosił się w powietrzu tylko sklejał w większe cząstki i opadał.
  • #7 21585973
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ja używam Atlas GO.
    Oprócz tych pęknięć dobrze pracuje się tą masą.
  • Pomocny post
    #8 21585996
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Atlas Go to masa do nakładania wałkiem warstwą do 3 mm a nie 10 mm. Z jakiegoś powodu zrobili takie ograniczenie a tym powodem jest silny skurcz w czasie schnięcia.
  • #9 21586028
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Gładź nie może być tak grubo. Trzeba to zrobić tynkiem lub klejem do płyt, najlepiej bez piasku a na koniec cienką warstwę szpachli.

Podsumowanie tematu

✨ Pęknięcia na belce wykonanej z płyt gipsowo-kartonowych (GK) powstały najprawdopodobniej wskutek niewłaściwego użycia gładzi, która została nałożona zbyt grubą warstwą lub była złej jakości. Zaleca się usunięcie luźnych fragmentów i gruntowanie powierzchni preparatem głęboko penetrującym, aby poprawić przyczepność. Gładź powinna być nakładana cienką warstwą (1-2 mm), ponieważ grubsze warstwy kurczą się podczas schnięcia i pękają. Alternatywnie, do uzupełniania ubytków można użyć mas szpachlowych przeznaczonych do grubszego nakładania, takich jak Atlas GO, jednak z uwzględnieniem ograniczenia grubości warstwy do 3 mm ze względu na skurcz masy. W przypadku większych ubytków lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie tynku lub kleju do płyt GK bez piasku, a następnie wykończenie cienką warstwą szpachli. Niewłaściwe materiały, np. przeterminowany gips, mogą powodować trwałe uszkodzenia i konieczność całkowitej wymiany elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA