Witam, jak poprawnie obrobic belke wykonana z GK?
Wczesniej zostala wyrownana gladzia, i ta gladz popsrostu spekala.
Jak to teraz naprawic, uzupelnic spekane ubytki szpachla Vario czy czym?
Tak to wyglada.
To mi wygląda na użycie niewłaściwego materiału (gipsu) do wykonania tego sufitu. Być może przeterminowanego lub przechowywanego w nieodpowiednich warunkach. Zastanów się nad usunięciem i zarobieniem na nowo, bo prowizoryczna naprawa może być krótkotrwała
Obrobione to było gładzią, dlatego taka lipa chyba z tym jest.
Druga belkę obrabiałem Rigips Vario i nic nie pęka. Tej belki akurat spękanej nie robiłem ja.
Gładź nakłada się warstwą o grubości milimetra- dwa a nie centymetra bo w czasie schnięcia kurczy się i pęka. Szczególnie te tańsze. Gdy trzeba było położyć grubiej , głównie chodziło o b. miękki Gipsar, który szlifowało się samą rękawiczką, to do urabiania używałem kleju do tapet w rozcieńczeniu do gruntowania. Nic nie pękało a na dodatek podczas szlifowania pył nie unosił się w powietrzu tylko sklejał w większe cząstki i opadał.
Atlas Go to masa do nakładania wałkiem warstwą do 3 mm a nie 10 mm. Z jakiegoś powodu zrobili takie ograniczenie a tym powodem jest silny skurcz w czasie schnięcia.
✨ Pęknięcia na belce wykonanej z płyt gipsowo-kartonowych (GK) powstały najprawdopodobniej wskutek niewłaściwego użycia gładzi, która została nałożona zbyt grubą warstwą lub była złej jakości. Zaleca się usunięcie luźnych fragmentów i gruntowanie powierzchni preparatem głęboko penetrującym, aby poprawić przyczepność. Gładź powinna być nakładana cienką warstwą (1-2 mm), ponieważ grubsze warstwy kurczą się podczas schnięcia i pękają. Alternatywnie, do uzupełniania ubytków można użyć mas szpachlowych przeznaczonych do grubszego nakładania, takich jak Atlas GO, jednak z uwzględnieniem ograniczenia grubości warstwy do 3 mm ze względu na skurcz masy. W przypadku większych ubytków lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie tynku lub kleju do płyt GK bez piasku, a następnie wykończenie cienką warstwą szpachli. Niewłaściwe materiały, np. przeterminowany gips, mogą powodować trwałe uszkodzenia i konieczność całkowitej wymiany elementu. Wygenerowane przez model językowy.