Cześć.
Posiadam dwie instalacje fotowoltaiki (stare zasady rozliczania).
Każda instalacja w lecie w najdłuższe dni produkuje mi po 20 kWh
Razem wychodzi dzienna produkcja na poziomie 40 kWh energii.
Wchodzę w e-licznik Tauron i ten pokazuje mi za poprzedni dzień produkcję rzędu 27-28 kW (różnica 10-12 kWh).
Kiedy wybieram wynik dzienny po zbilansowaniu to otrzymuje jeszcze mniejszą produkcję.
Wiem, ilość zbilansowana to ta zużyta na bieżąco - prosto z fotowoltaiki.
Ale jednak sumy mi się nie zgadzają każdego dnia.
Produkuje 40 kWh Tauron pokazuje 28. Po zbilansowaniu pokazuje mi oddane do sieci 22 Kwh a pobrane z sieci jakieś 4-8 kWh
Średnie zużycie dziennie mam na poziomie 5-8 kWh dziennie w lecie.
Więc pobieram z sieci 4-8 kWh a z produkcji znika mi blisko 18 kWh, co daje zużycie na poziomie 22-26 kWh!
Wiem że Tauron liczy od ilości oddanej tylko 80% ale to i tak wynik z dużą różnica tego co pokazują fotowoltaiki (produkcja) w porównaniu do tego co pokazuje e-licznik.
Skąd takie duże różnice?
Jest to ktoś w stanie wyjaśnić?
Posiadam dwie instalacje fotowoltaiki (stare zasady rozliczania).
Każda instalacja w lecie w najdłuższe dni produkuje mi po 20 kWh
Razem wychodzi dzienna produkcja na poziomie 40 kWh energii.
Wchodzę w e-licznik Tauron i ten pokazuje mi za poprzedni dzień produkcję rzędu 27-28 kW (różnica 10-12 kWh).
Kiedy wybieram wynik dzienny po zbilansowaniu to otrzymuje jeszcze mniejszą produkcję.
Wiem, ilość zbilansowana to ta zużyta na bieżąco - prosto z fotowoltaiki.
Ale jednak sumy mi się nie zgadzają każdego dnia.
Produkuje 40 kWh Tauron pokazuje 28. Po zbilansowaniu pokazuje mi oddane do sieci 22 Kwh a pobrane z sieci jakieś 4-8 kWh
Średnie zużycie dziennie mam na poziomie 5-8 kWh dziennie w lecie.
Więc pobieram z sieci 4-8 kWh a z produkcji znika mi blisko 18 kWh, co daje zużycie na poziomie 22-26 kWh!
Wiem że Tauron liczy od ilości oddanej tylko 80% ale to i tak wynik z dużą różnica tego co pokazują fotowoltaiki (produkcja) w porównaniu do tego co pokazuje e-licznik.
Skąd takie duże różnice?
Jest to ktoś w stanie wyjaśnić?