logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duża różnica między produkcją PV a wskazaniami eLicznika Tauron – skąd się bierze?

piszmaile 23 Cze 2025 22:15 873 10
REKLAMA
  • #1 21587601
    piszmaile
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Cześć.

Posiadam dwie instalacje fotowoltaiki (stare zasady rozliczania).

Każda instalacja w lecie w najdłuższe dni produkuje mi po 20 kWh
    Razem wychodzi dzienna produkcja na poziomie 40 kWh energii.

Wchodzę w e-licznik Tauron i ten pokazuje mi za poprzedni dzień produkcję rzędu 27-28 kW (różnica 10-12 kWh).
    Kiedy wybieram wynik dzienny po zbilansowaniu to otrzymuje jeszcze mniejszą produkcję.
    Wiem, ilość zbilansowana to ta zużyta na bieżąco - prosto z fotowoltaiki.

Ale jednak sumy mi się nie zgadzają każdego dnia.
    Produkuje 40 kWh Tauron pokazuje 28. Po zbilansowaniu pokazuje mi oddane do sieci 22 Kwh a pobrane z sieci jakieś 4-8 kWh

Średnie zużycie dziennie mam na poziomie 5-8 kWh dziennie w lecie.

Więc pobieram z sieci 4-8 kWh a z produkcji znika mi blisko 18 kWh, co daje zużycie na poziomie 22-26 kWh!
    Wiem że Tauron liczy od ilości oddanej tylko 80% ale to i tak wynik z dużą różnica tego co pokazują fotowoltaiki (produkcja) w porównaniu do tego co pokazuje e-licznik.

Skąd takie duże różnice?

Jest to ktoś w stanie wyjaśnić?
    Załączniki:
    • Duża różnica między produkcją PV a wskazaniami eLicznika Tauron – skąd się bierze? IMG_20250623_220341.jpg (119.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Duża różnica między produkcją PV a wskazaniami eLicznika Tauron – skąd się bierze? IMG_20250623_220352.jpg (139.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21587740
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    piszmaile napisał:
    Razem wychodzi dzienna produkcja na poziomie 40 kWh energii.

piszmaile napisał:
    Wchodzę w e-licznik Tauron i ten pokazuje mi za poprzedni dzień produkcję rzędu 27-28 kW

E-licznik Tauron pokazuje energię oddaną (produkcja minus zużycie) a nie produkcję PV.
  • REKLAMA
  • #3 21587747
    piszmaile
    Poziom 10  
    Ale skoro mam pobór średnio 6-8 a nawet 10 kWh a oddałem jakieś 25 kWh, dodatkowo gdzie licznik pokazuje pobór prądu 5-6 kWh to razem wychodzi ze pobór mam 21 kWh dziennie a nie średnio 6-8 kWh. To różnica ponad 15 kWh dziennie. Co nie jest możliwe
  • #4 21587751
    DiZMar
    Poziom 43  
    Sprawa poboru to druga sprawa. Ja wyjaśniłem Ci interpretację wskazania e-licznika które Ty błędnie interpretowałeś. Skąd takie duże zużycie u Ciebie to zupełnie inny problem. Poszukaj w swoich prądożernych odbiornikach. Rzeczywistą produkcję podają falowniki (ich aplikacje) a nie e-licznik Tauron.
    piszmaile napisał:
    Wiem, ilość zbilansowana to ta zużyta na bieżąco - prosto z fotowoltaiki.

Też błędne mniemanie (wiedza). Ilość bilansowana to po uwzględnieniu bilansowania godzinowego i fazowego energii oddanej do sieci i zużytej z sieci. Ni jak się ma do zużycia na bieżąco prosto z fotowoltaiki.
  • REKLAMA
  • #5 21588284
    piszmaile
    Poziom 10  
    Nie mam dużego zużycia. W pochmurne deszczowe dni kiedy fotowoltaika praktycznie nie pracuje mam zużycie zakresu 6-8 kWh.
    Fotowoltaika pokazuje produkcję rzędu 40 kWh, Tauron pokazuje oddanie do sieci średnio 12-15 kWh mniej. Mimo tego Tauron w apce podaje mi też pobór energii 4-5 kWh czyli gdybym chciał liczyć to: pobrałem dajmy na to 5 kWh ale oddałem o 12 mniej niż pokazuje produkcja fotowoltaiki. Razem 17 kWh.
    Wiec nie jest możliwe ze w pochmurny dzień bez produkcji zjadam 6-8 kWh a w słoneczny dzień produkuje 40, Tauron widzi max 28 i pokazuje mi ze jeszcze pobrałem z sieci 5-6 kWh.
    Dlatego prośba do osób które mają stare zasady by porównali ilość energii oddane przez fotowoltaike w aplikacji do niej dedykowanej z ilością podaną w e-liczniku.
  • #6 21588327
    DiZMar
    Poziom 43  
    piszmaile napisał:
    Dlatego prośba do osób które mają stare zasady by porównali ilość energii oddane przez fotowoltaike w aplikacji do niej dedykowanej z ilością podaną w eliczniku.

Ja jestem na starych zasadach w PGE które nie oferuje e-licznika. Monitoruję produkcje PV codziennie a raz w miesiącu odczytuję fizycznie 1.8.0 i 2.8.0 z licznika i nie mam zastrzeżeń co do ilości energii wysłanej i pobranej z sieci w porównaniu z produkcją PV. Faktura przychodzi korzystniejsza niż moje wyliczenia ponieważ faktura uwzględnia bilansowanie fazowe i godzinowe czego ja nie robię.
    Moje dziennie zużycie energii (autokonsumpcja + pobrana z sieci) wynosi ok. 7 kWh zimą ok. 2 x większe latem. Zwiększenie latem wynika z faktu, że włączam elektryczny bojler c.w.u. aby wykorzystać magazyn wirtualny (oddaną produkcję energii do sieci). Faktury otrzymuję tylko za opłaty stałe miesięczne.
  • #7 21588981
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    piszmaile napisał:
    Posiadam dwie instalacje fotowoltaiki (stare zasady rozliczania).

Jaka moc umowna przyłącza PV w kW.
    Jeśli masz moc umowną np. 5kW, to nawet jak w danej chwili wepchniesz do sieci 6kW to operator i tak policzy tylko 5 zgodnie z umową. Tak działają operatorzy. Tu bym szukał różnicy.
  • REKLAMA
  • #8 21589532
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 253
    Hmm... a jak pociągniesz chwilowo 7kW, to operator policzy tylko za 5kW zgodnie z umową?
  • #9 21589565
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    >>21588981
    xD na starych zasadach Tauron też pilnował bys nie miał instalacji większej niż moc umowna przyłącza.
  • #10 21589566
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Policzy za 7kW, czytać umowy.
  • #11 21614519
    Tomcen
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    piszmaile napisał:
    Nie mam dużego zużycia. W pochmurne deszczowe dni kiedy fotowoltaika praktycznie nie pracuje mam zużycie zakresu 6-8 kWh.
    Fotowoltaika pokazuje produkcję rzędu 40 kWh, Tauron pokazuje oddanie do sieci średnio 12-15 kWh mniej. Mimo tego Tauron w apce podaje mi też pobór energii 4-5 kWh czyli gdybym chciał liczyć to: pobrałem dajmy na to 5 kWh ale oddałem o 12 mniej niż pokazuje produkcja fotowoltaiki. Razem 17 kWh.
    Wiec nie jest możliwe ze w pochmurny dzień bez produkcji zjadam 6-8 kWh a w słoneczny dzień produkuje 40, Tauron widzi max 28 i pokazuje mi ze jeszcze pobrałem z sieci 5-6 kWh.
    Dlatego prośba do osób które mają stare zasady by porównali ilość energii oddane przez fotowoltaike w aplikacji do niej dedykowanej z ilością podaną w e-liczniku.

U mnie to wygląda tak:
    wybrałem dzień przykładowy.
    Elicznik energia po zbilansowaniu
    energia pobrana: 3,7kWh
    energia oddana: 93,6kWh

Produkcje z PV - to są dane z poszczególnych falowników.
    Fronius - 47,46 kWh
    Sofar - 19,41 kWh
    Sofar 15,1 kWh
    Sofar 20,42 kWh
    Suma produkcji PV 102,39

Więc tak bezpośrednio zużyłem: 102,39 kWh - 93,6 kWh = 8,79 kWh
    W banku zostało 93,6 kWh * 0,7 = 65,52 kWh - tej wartości nie zobaczysz w aplikacji elicznik, tylko musisz sam wyliczyć.
    Więc tego dnia całościowo zużyłem 12,49 kWh.

Jeśli chodzi o pobór w domu, to w godzinach kiedy wszyscy śpią to jest to około 0,3kWh. Więc teoretycznie 0,3kWh x 24h = 7,2kWh ciągłego poboru. Dodatkowo mam pompe ciepła CWU, która uruchamia się w dzień i nagrzanie wody to około 2kWh. Więc razem już mamy około 9,2kWh. Pozostałe 3kWh rozeszło się po prostu w ciągu dnia jakieś gotowanie, TV, komputer.

Podsumowując u mnie tak to wygląda i sądze, że jest ok. Jeśli żle liczę to proszę poprawcie mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbieżności między produkcją energii z instalacji fotowoltaicznych a wskazaniami e-licznika Tauron na starych zasadach rozliczania. E-licznik Tauron pokazuje energię oddaną do sieci po odjęciu zużycia, a nie całkowitą produkcję PV, co powoduje różnice w odczytach. Bilansowanie godzinowe i fazowe wpływa na wartość energii zbilansowanej, która nie odpowiada bezpośrednio produkcji ani zużyciu na bieżąco. Różnice mogą wynikać także z mocy umownej przyłącza, która ogranicza rozliczaną moc oddawaną do sieci. Produkcję rzeczywistą najlepiej monitorować za pomocą aplikacji falowników, które pokazują sumaryczną produkcję PV. Przykładowe dane z falowników Fronius i Sofar wskazują wyższą produkcję niż e-licznik, a różnice wynikają z mechanizmu rozliczeń i współczynników (np. 70-80% energii oddanej do sieci jest uwzględniane w rozliczeniach). Dodatkowo, zużycie energii w domu, nawet w pochmurne dni, może być wyższe niż wskazania licznika, co wymaga analizy odbiorników i rzeczywistego poboru. Wskazano, że faktury uwzględniają bilansowanie fazowe i godzinowe, co może powodować korzystniejsze rozliczenia niż proste sumy produkcji i poboru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA