logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat jednokreskowy układu pomiarowego i przyłącza Energa Operator – jak wykonać?

Bartek2025PL 24 Cze 2025 18:12 1164 6
REKLAMA
  • #1 21588333
    Bartek2025PL
    Poziom 2  
    Witam
    Interesuje mnie schemat jednokreskowy układu pomiarowego i przyłącza dla Energa Operator

Sieć Niskiego Napięcia (TN-C)
    |
    |
    [Złącze Kablowe nr xxxxxx]
    |
    [WT-1 gG 100A]
    |
    | YDYp 3x6mm² (3mb)
    |
    [Szafka Licznikowa]
    |
    (Ogranicznik mocy T - 1P 16A)
    |
    [Licznik jednofazowy]
    |
    | YDYp 3x6mm² (26mb)
    |
    [Rozdzielnica w Garażu]
    |
    (Rozłącznik izolacyjny jednofazowy)
    |
    (Obwody Garażowe)

Po prostu chcę spokojnej odpowiedzi łopatologicznej od czego zacząć i na czym skończyć

W garażu jest mała rozdzielniczka z fr'em 20A i 2xb16 i 2xb10 (osobno gniazda i oświetlenie na 2 garaże)
    Z niej idzie YDYp 3x6mm² (26mb) do Szafki licznikowej na ścianie podpięty pod Zugi L, N, PE, z Zugów N i L na licznik
    Z drugiej strony pod skrzynką jest stare złącze nr xxx z zabezpieczeniami WT-1 gG 100A
    Z niej idzie YDYp 3x6mm² (3mb) do szafki licznikowej na zugi L, N PE, z zugów fazowy na Etimat T -1P 16A i do licznika, N na licznik i PE do PE wlz z garażu
    Moje pytanie jak zrobić schemat jednokreskowy układu pomiarowego i przyłącza?

AI: Czy schemat jednokreskowy, o który pytasz, ma być przygotowany do celów formalnych (np. do zgłoszenia w Energa Operator), czy wystarczy Ci wersja poglądowa do własnych potrzeb?
    Do zgłoszenia w Energa Operator
    AI: Czy masz dostęp do aktualnych wytycznych lub wzorów schematów jednokreskowych wymaganych przez Energa Operator? Jeśli tak, to z jakiego roku/wersji korzystasz?
    Nie mam dostępu
  • REKLAMA
  • #2 21588417
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1715
    Witam,
    przepraszam, że się wtrącę, ale w technikum elektrycznym nie uczyli wykonywania takiego schematu?

Poza tym, wpisując w wyszukiwarkę Google "schemat jednokreskowy" do podglądu jest mnóstwo zdjęć przedstawiających takowe (do wyboru, do koloru).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21588701
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    clubber84 napisał:
    w technikum elektrycznym nie uczyli wykonywania takiego schematu?

Raczej na kursach tego nie uczą.
  • REKLAMA
  • #5 21594417
    Bartek2025PL
    Poziom 2  
    Ja tylko kulturalnie proszę o pomoc - nie jestem elektrykiem z wyuczenia, tylko samouk i próbuję się dokształcić, cokolwiek zrozumieć!
    Schemat jednokreskowy układu pomiarowego i przyłącza Energa Operator – jak wykonać?
    O coś takiego chodzi, tylko czy to się zgrywa z rzeczywistością?
    Zbędne usunąłem.[T.M.]
  • #6 21594443
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    Bartek2025PL napisał:
    Same elektryki -Ja tylko kulturalnie proszę o pomoc -nie jestem elektrykiem z wyuczenia tylko samouk i próbuje się dokształcić cokolwiek zrozumieć!
    O coś takiego chodzi tylko czy to się zgrywa z rzeczywistością?
    Prawie dobrze, na stronie ENERGA znajdziesz przykładowe schematy:
    na przykład złącza pomiarowego

do którego schematu dorysujesz od listwy LZ1 swój kabel 3x6mm², z opisem 3x6mm², zaznaczysz schematycznie prostokąt z opisem 'instalacje odbiorcze' i już.
  • REKLAMA
  • #7 21594518
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    tyqva napisał:

do którego schematu dorysujesz od listwy LZ1 swój kabel 3x6mm², z opisem 3x6mm², zaznaczysz schematycznie prostokąt z opisem 'instalacje odbiorcze' i już.

Zaznacz też miejsce rozgraniczenia tzw. granica własności stron oraz dopisz numer warunków przyłączenia nad złączem np. proj.PS-Rs (zgodnie z P/.../.../...).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania schematu jednokreskowego układu pomiarowego i przyłącza dla sieci niskiego napięcia (TN-C) w systemie Energa Operator. Przedstawiono przykładową strukturę połączeń: od złącza kablowego, przez wyłącznik topikowy WT-1 gG 100A, kabel YDYp 3x6mm², ogranicznik mocy T 1P 16A, licznik jednofazowy, aż do rozdzielnicy garażowej z rozłącznikiem izolacyjnym i obwodami garażowymi. Wskazano, że na stronie Energa Operator dostępne są przykładowe schematy złączy pomiarowych, które można wykorzystać jako bazę do własnego schematu, dopisując kable i instalacje odbiorcze. Zaleca się także zaznaczenie granicy własności oraz numeru warunków przyłączenia nad złączem. Jako narzędzie do tworzenia schematów polecono darmowy program QElectrotech. Podkreślono, że schematy jednokreskowe są szeroko dostępne w internecie, a ich wykonanie wymaga uwzględnienia elementów zgodnych z rzeczywistym układem pomiarowym i przyłączeniowym Energa Operator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA