logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Avensis 2.0 D4D 116KM – utrudniony rozruch potem działa prawidłowo

easy_rider91 25 Cze 2025 10:14 273 2
REKLAMA
  • #1 21588874
    easy_rider91
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,

proszę o pomoc w diagnozie utrudnionego rozruchu Toyota Avensis 2.0 116km D4D. Po normalnej eksploatacji samochód pewnego poranka z trudem zapalił, tzn. po kręceniu rozrusznikiem ze 30 sekund odpalił, ale nie chodził na 1 cylinder, po kilku sekundach chodził prawidłowo i zrobiłem nim przejażdżkę z 20 km. Jest tak, że zaraz po zgaszeniu jak się odpala to bez problemu, wszystko działa dobrze, a jak postoi minutę lub dłużej znów trzeba bardzo długo kręcić. Naprawdę długo. Czasem w ogóle nie chce załapać. w trakcie tylko przyspiesza rozrusznik, ale nie załapuje i muszę mu pomóc psikając plakiem. Zacząłem diagnozować. Błędów brak. Mój ELM nie wskazuję ciśnienie na szynie wtryskowej, więc nie wiem. Jak odpali, to nie chodzi na cylindrze 1 a czasami też na 4. Po mocnym przegazowaniu chodzi ładnie na wszystkie cylindry, choć nie zawsze. I wtedy już pracuje prawidłowo, nie faluję, nie dymi, nie kuleje, jest dynamiczny, jakby nic nie było uszkodzone. Wyciągnąłem zawór SCV, ale nic nie wskazuje, żeby był uszkodzony. Podejrzewam wtryski, ale dlaczego wystąpiłby taki problem z dnia na dzień? Wtryski na pewno nie są w super stanie, bo miał ciężki rozruch w zimie, a jak się mocniej przyspieszy, to trochę czarnego dymu jest. Świece żarowe wymieniane rok temu. Jedyne działanie wykonane przy samochodzie przed tymi problemami to dolanie paliwa do pełna, ale przez lejek nie z dystrybutora. Czy możliwe, żebym zatkał jakiś przelew lub odpowietrzenie w zbiorniku? Czy Avensis taki czujnik odpowietrzenia posiada? Proszę o pomoc, co może być przyczyną trudności z rozruchem, a jednocześnie nie dawać żadnych objawów gdy samochód jest odpalony i chodzi prawidłowo.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 21589096
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1118
    Kolega kupił tanio ten samochód?
  • #3 21589103
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1677
    easy_rider91 napisał:
    Mój ELM nie wskazuję ciśnienie na szynie wtryskowej, więc nie wiem.

A tu może być problem. Miałem i mam nadal podobny problem z uruchamianiem Corolli. Stało się to nagle, że zimna, nie chciała odpalić na benzynie (jest zagazowana), a jak już odpaliła to chodziła tylko na wolnych obrotach. Przy próbach jazdy gasła. Też mój PCMScan nie pokazuje ciśnienia na listwie, ale na podstawie wskazań korekt paliwowych (STFT = 25%), stwierdziłem, że coś jest nie tak z pompą paliwową. Podejrzewałem zawór przelewowy. Po wyjęciu zespołu pompy z baku, okazało się, że jest pęknięty wężyk karbowany i przez to nie ma właściwego ciśnienia paliwa. Po wymianie tego wężyka i zaworu przelewowego (nie trzymał właściwego ciśnienia), problem znikł, ale na krótko. Tym razem okazało się, że powodem był wymieniony zawór przelewowy - zamiennik, który się zaciął, wróciłem do oryginału i znowu przez jakiś czas był spokój. Teraz okazało się, że pękł drugi wężyk karbowany, więc wymieniłem wszystkie pozostałe. Nie wymieniłem ich od razu wszystkich, bo nowe bardzo ciężko się zakłada.
    Ponieważ jeżdżę na gazie i pompa benzynowa potrzebna jest mi tylko przy rozruchu zimnego silnika, więc spowodowałem, że gdy silnik pracuje na gazie, to pompa stoi. Plus tego rozwiązania jest taki, że pompa się nie zużywa, przewody karbowane chyba też, benzyna nie jest cały czas w obiegu i nie jest narażona na wietrzenie (starzenie - efekt działania pochłaniacza oparów paliwa). Minus natomiast u mnie jest taki, że gdy pompa nie pracuje, to benzyna cofa się do baku i przez to, silnik odpalany na benzynie, zaskakuje dopiero za drugim lub trzecim zakręceniem rozrusznikiem.
    Powodem tego jest to, że pompa benzynowa nie rusza po włączeniu zapłonu (jak początkowo myślałem), tylko uruchamia ją kręcenie rozrusznikiem.
REKLAMA