logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop zalany wymiocinami psa – matryca nie działa, czy wystarczy czyszczenie?

foxus123wdr 25 Cze 2025 22:29 249 6
REKLAMA
  • #1 21589575
    foxus123wdr
    Poziom 2  
    Dzień dobry, dzisiaj wydarzył mi się nieszczęśliwy incydent, ponieważ pies zrzygał się mi na laptopa. W środku wyczyściłem go etanolem tak szybko, jak tylko mogłem. Laptop uruchamia się, ale matryca nie odpowiada. Mam pytanie odnośnie tego, czy może być to spowodowane tym, że dochodzi tam do jakiegoś zwarcia i wystarczy to tylko wyczyścić, czy nie liczyć na to i kupić nową matrycę.
    Ps. Piesek ma się dobrze.
    AI: Jaki to dokładnie model i marka laptopa?
    Acer A515-56
    AI: Czy matryca jest całkiem czarna, czy może coś się na niej pojawia (np. podświetlenie, linie, przebłyski), albo czy próbowałeś podłączyć laptopa do zewnętrznego monitora i czy tam jest obraz?
    Całkiem czarna, próbowałem świecić lampką z telefonu, by sprawdzić, czy coś się wyświetli, ale nic.
  • REKLAMA
  • #2 21589588
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    foxus123wdr napisał:
    Ps. Piesek ma się dobrze.

To najważniejsze :-)

Jeżeli laptop był nawet odłączony od zasilacza ale miał podłączoną baterię bo pewnie jest wewnątrz laptopa to mogło to spowodować usterkę na płycie głównej.
    Sprawdziłeś na zewnętrznym ekranie czy laptop się uruchamia?
  • REKLAMA
  • #3 21589593
    foxus123wdr
    Poziom 2  
    Tak na zewnętrznym ekranie wyświetla się pulpit
  • REKLAMA
  • #4 21589594
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Alkohole średnio nadają się do zmywania cukrów i myślę, że do zmycia użyte powinno być coś na bazie wody - z całą oczywiście technologią czyszczenia i suszenia. Potrzeba wiedzy sporo.

Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy laptop poprawnie wykrywa status zamknięcia klapy, bo może po prostu czujnik klapy szwankuje.

Pieseł Ci się wypawikował na otwartego lapka, czy na górną pokrywę?

Jeśli by nie działała matryca, a działałoby podświetlenie, to raczej świeciła by całkowicie na biało, a nie na czarno.
  • REKLAMA
  • #5 21589622
    foxus123wdr
    Poziom 2  
    Na otwartego, jak mogę sprawdzić, czy to problem z czujnikiem?
  • #6 21590232
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    foxus123wdr napisał:
    Na otwartego, jak mogę sprawdzić, czy to problem z czujnikiem?

Ustawić żeby się usypiał po zamknięciu klapy i ją zamknąć - najprościej i najskuteczniej. Masz wpięty drugi monitor, powinieneś widzieć reakcję lub jej brak.
  • #7 21591065
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Taśmę matrycy sprawdzałeś? gniazdo taśmy? Wystarczy że dwa piny się zwierają - nie będzie działać.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Acer A515-56 został zalany wymiocinami psa, co spowodowało, że matryca przestała działać – ekran pozostaje całkowicie czarny, bez podświetlenia czy obrazu, nawet przy próbie podświetlenia zewnętrzną lampką. Laptop uruchamia się poprawnie i wyświetla obraz na podłączonym zewnętrznym monitorze, co wskazuje na sprawność płyty głównej i karty graficznej. Czyszczenie etanolem mogło nie być wystarczające, ponieważ alkohol słabo usuwa resztki cukrów i zabrudzeń organicznych, które mogą powodować zwarcia. Zaleca się sprawdzenie taśmy matrycy i jej gniazda, gdyż uszkodzenie lub zwarcie na pinach może powodować brak sygnału na ekranie. Dodatkowo warto zweryfikować działanie czujnika zamknięcia klapy, który może wpływać na wyświetlanie obrazu – najprostszy test to ustawienie laptopa tak, aby usypiał się po zamknięciu klapy i obserwacja reakcji na zewnętrznym monitorze. W przypadku poważniejszych uszkodzeń matrycy lub płyty głównej konieczna może być wymiana matrycy lub dalsza diagnostyka serwisowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA