logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mechanika i budowa maszyn czy Automatyka i robotyka na PWr – wybór studiów, perspektywy

Epistar 27 Cze 2025 10:18 381 2
REKLAMA
  • #1 21590981
    Epistar
    Poziom 1  
    Nadchodzi już pora wyboru studiów, a ja im więcej się zastanawiam, tym mniej jestem zdecydowany. Ukończyłem liceum na profilu mat-fiz, fizykę uwielbiam, niestety umiejętności z programowania mam praktycznie zerowe. Jestem zainteresowany mechaniką i budową maszyn na PWr, projektowaniem układów mechanicznych, jednak słyszałem od znajomych, że z zarobkami i pracą trochę ciężko...
    Z drugiej strony jestem zainteresowany AiRem (też na PWr), chciałbym nauczyć się programować, jednak przeraża mnie trochę to, że na tych studiach nie będę miał wiele wspólnego z fizyką, którą uwielbiam.
    Jak sytuacja z pracą po tych kierunkach wygląda obecnie? Czy z zerowymi umiejętnościami z programowania dam radę się douczyć na AiRze?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21591072
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6462
    Jeśli umiesz myśleć logicznie i rozumiesz fizykę (a nie tylko umiesz wzory i twierdzenia), to z programowaniem powinieneś sobie poradzić bez problemu. Automatyka ma wiele wspólnego z fizyką, bo elementy wykonawcze są fizyczne i ich zachowanie jest uwarunkowane zasadami fizyki.
  • #3 21591101
    Imekxus
    Poziom 20  
    Ocena: 232
    Eeee po pierwsze to żadna uczelnia Cię programować nie nauczy, jak do tej pory nic nie programowałeś i liczysz na to, że uczelnia to zmieni to mam złą wiadomość
REKLAMA