logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 12V – jak zastąpić EWR i Elba nowoczesnymi modułami ze skutera?

axpl 28 Cze 2025 18:08 465 2
REKLAMA
  • #1 21592263
    axpl
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    Simson S51 elektronik 12v.

Poszukuje rozwiązania (schemat) na usunięcie EWR oraz Elba i zastąpienia ich bardziej niezawodnymi elementami np.ze skutera.

Poniżej zamieszam schemat instalacji elektrycznej z mojego motoru.
    Załączniki:
    • Simson S51 12V – jak zastąpić EWR i Elba nowoczesnymi modułami ze skutera? Zrzut ekranu 2025-05-16 o 19.58.37.jpeg (232.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21592492
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2602
    Na regulatorze od skutera stracisz funkcję świateł dziennych (niższe napięcie na żarówkach w poz. 1 stacyjki).
    Musiałbyś znaleźć regulator napięcia od skutera, który ma rozdzielone obwody regulatorów AC i DC. Oczywiście do tego taki, który nie ma diody zamiast regulatora DC (napięcia ładowania).
    Na regulatorze od skutera może się zdarzyć, że napięcie na oświetleniu będzie za nisko ograniczane, więc światła okażą się za słabe (z czym był zwykle problem w Simsonach na DDRowskich zapłonach).
    Regulator DC (ładowania akumulatora) nie może być zasilany prądem wyprostowanym przez mostek Graetza. Tak więc cewka musi być połączona z masą, na światło STOP napięcie AC z cewki ładowania i na regulator napięcia od skutera.
    W praktyce nie warto inwestować w oryginalny zapłon DDR. Obecnie są dostępne zamienniki PVL, zapłony VAPE, lub wymagające nieco grzebania zapłony Ducati Energia/Langfang Kokusan. Oczywiście tam też nie ma funkcji świateł dziennych, tylko światła włączone cały czas (chyba że wyłączane po staremu stacyjką, tylko po co skoro panuje obowiązek jazdy na światłach mijania). Moc alternatora jest większa, tylko Ducati/Kokusan ma słabe ładowanie akumulatora.
  • #3 21592524
    axpl
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    Dziękuję za odpowiedź. Założyłem nową elba ale bardzo szybko przestała działać dlatego stwierdziłem że usunę EWR oraz Elba i zastosuje modyfikacje z częściami od skutera. Napięcie mierzone pomiędzy przewodami cewki magneta (59a i 59b) to w zależności od obrotów 9V do 30V . Takie napięcie dochodzi do Elby i niestety Elba nie ładuje .
    Znalazłem taki schemat , czy on jest poprawny ? Jeśli tak to czy wg załączonego wcześniej schematu należy połączyć ( po uśnięciu ewr i elba)

„59a” pierwszy przewód cewki - do masy (np.rama)
    „59b” drugi przewód cewki - do regulatora (lewy dolny pin)
    „49” do Ładowanie 12V+ (lewy górny pin)
    „59ab” do 12v max 80wat

Simson S51 12V – jak zastąpić EWR i Elba nowoczesnymi modułami ze skutera?
REKLAMA